fbpx

[VIDEO] Ministrica Milojka Kolar Celarc preglasila novinarje o datumu, ko naj bi predstavila zdravstveno reformo

Foto: Nova24tv

Minil je 12. december, kaj prinaša nova zdravstvena reforma, pa ne ve še nihče. Ministrica Milojka Kolar Celarc je novinarjem zagotovila, da bodo do 16. januarja prihodnje leto opravili razpravo. Ministrica že dve leti in pol zavaja koalicijo in javnost, premier Miro Cerar pa jo še vedno podpira. Podpora vladi pa pada.

V oddaji Aktualno je Aleksander Rant gostil predsednico preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu in poslanko SDS Jelko Godec in nekdanjega direktorja Onkološkega inštituta Janeza Remškarja.

Lagati o datumih, pripravi zakona in reforme je v zdravstvu nekaj običajnega
Jelka Godec je povedala, da je zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc dve leti in pol zavajala javnost in koalicijo, ki pa ji očitno naseda. V SDS so njen odstop že zahtevali z interpelacijo. Čeprav sta SD in DESUS ostro nastopila proti njej, pa interpelacije niso podprli. Obe stranki očitno še nista pripravljeni na volitve, kar pa je slabo za državo. DESUS  vedno dviguje prah in se nato umika. V državi vlada popolni kaos, koalicija ne spoštuje rokov, ki so si jih postavili njihovi ministri. Prav tako ne spoštujejo, kar imajo zapisano v koalicijski pogodbi. Vlada ne odgovarja za svoje napake, pa čeprav bi morala biti vzor državljanom.

Zakaj premier Cerar daje tolikšno podporo ministrici?
Čakalne dobe naraščajo iz leta v leto, ministrica pa sedaj pravi, da so začeli ‘čistiti’ čakalne sezname. Čeprav plačujemo za zdravstveno zavarovanje, ga je treba dodatno doplačevati. Zdravstvo je tisto, kar si je vlada postavila za prioriteto. Na tem so gradili, obljubljali spremembe, po dveh letih in pol pa je ostalo samo še sprenevedanje. Kdor plačuje v zdravstveno blagajno, mora dobiti kakovostne zdravstvene storitve v razumnih čakalnih dobah. Sporazum s Fidesom naj bi bil vključen v nov zakon.

Ravnanje cele vlade in ne samo ministrice Kolar Celarc je neresno
Nekdanji direktor Onkološkega inštituta Janez Remškar je bil šest let v službi na Ministrstvu za zdravje in ve, kaj je informativni plan. Od te vlade ne pričakuje resnih rešitev. Neresno je, da se vse pripravlja v neki tajnosti pod mizo, saj tudi predstavniki koalicije ne vedo vsega za izboljšanje stanja v zdravstvu. V njegovem času so zamenjali štiri ministre. Niti DESUS in SD kot tudi SMC ne vedo, kaj bi bilo treba narediti na področju zdravstva. Ministrica bi morala odstopiti že ob nesreči v novogoriški bolnišnici. Taka praksa je v drugih državah v EU, saj je ministrica objektivno odgovorna. Politika ne želi narediti korakov, ki so potrebni za ureditev zdravstva. Reorganizacija bi bila nujna. Na vseh območjih v Sloveniji  morajo imeti Slovenke in Slovenci enako dostopnost do zdravstvenih storitev. Ker ministrica sama ne deluje, kot bi morala, nima pravice kazati s prstom na druge. Od leta 2008 do 2016 se pri standardnih v zdravstvu ni zgodilo nič. Prebivalstvo se stara, vedno več je kroničnih in rakavih bolnikov. Število storitev narašča, po številu zdravnikov pa smo na repu EU.

Zavarovalnica nima nobenega nadzora nad zdravniki koncesionarji
Zdravstvo je pred hudo preizkušnjo. Ministrica je pogosto omenila, da je managment v bolnišnicah nesposoben. Takoj je treba spremeniti sistem vodenja direktorjev v bolnišnicah. Stroka je vedno zahtevala najboljše, to pa je običajno tudi najdražje pri naročanju. Direktorji bolnišnic ne bi smeli nakupovati pri dobaviteljih preko finančnih zmožnosti bolnišnic. Pri tem pa je sklenjen krog korupcije, pravi Janez Remškar.

Marjan Pojbič:  Ta vladna koliacija samo obljublja, zgodilo pa se ni še nič. Tudi tokrat ne verjamem, da bo koalicija pritisnila na ministrico. Poskušali bodo zavlačevati čim dlje.

Danijel Krivic, poslanec SDS: Po moji oceni se kaj velikega ne bo zgodilo. Verjetno bo ministrica pred koncem leta odstopila in s tem razbremenila koalicijo, nato pa bodo vsi veselo praznovali. Rešitve s to koalicijo ni videti.

Anže Logar: Nikomur v koaliciji se nikomur ne mudi. Vsak dan odlašanja pomeni, da vlada s pospešenim tempom izgublja kredibilnost.

Tomaž Gantar:  Ministrica ima obsežno delovno skupino strokovnjakov, pričakujemo prepričljive rešitve.

Branka Jurhar