[Video] Mladi Škofjeločan Andrej bo letos prvič kandidiral; rezultati so po njegovem pravi pokazatelji uspešnosti te vlade

Andrej Hoivik se je predstavil že v oddaji obrazi volitev na Nova24TV (foto: Nova24TV)

“Aktualna vlada je storila več v dveh letih kot prejšnje v desetih. Poglejte, 8,1 odstotna gospodarska rast v lanskem letu, v zadnjem kvartalu celo najvišja v EU in to so tisti pokazatelji, da je ta vlada res dobro delala v zelo težkih razmerah,” je dejal gost v tokratni oddaji Obrazi volitev z voditeljem Aleksandrom Rantom. Mladi kandidat je zanimanje za politiko pokazal že v otroških letih, zdaj pa se je odločil, da bo v dobro Slovenije in Slovencev tudi sam aktivno pripomogel k boljši kakovosti življenja, na katerega ima po njegovem mnenju največji vpliv prav politika.

Predstavitve kandidatov za prihajajoče državnozborske volitve se nadaljujejo. Tokrat je v oddaji Obraz volitev voditelj Aleksander Rant za razliko od prejšnjih gostov, ki so v preteklosti že kandidirali, gostil nov obraz, ki kandidira prvič. Andrej Hoivik je povedal, da politiko spremlja že od otroštva, ob čemer je naštel, da ga je od nekdaj “zanimalo, zakaj je DDV toliko, kot je, zakaj potrebuje pol ure za vožnjo z avtobusom do določene lokacije in kdo o tem odloča”, poleg tega pa se je ukvarjal z vplivom vsega tega in ostalega na njegovo življenje.

Prepričan je, da je politika koristna in da so dobri politiki tisti, ki vplivajo na kakovost življenja, kar pa je bil tudi eden od razlogov, da je leta 2018 pristopil k Slovenski demokratski stranki. Na njegovo odločitev pa je vplivala še ena zadeva, in sicer je k SDS pristopil en dan po odstopu nekdanjega premierja Mira Cerarja, “ko sem gledal tisto novinarsko konferenco, ko je bil tako slabe volje, ko je podajal odstopno izjavo in takrat sem se odločil, da je to dovolj, ne bom se pritoževal in kritiziral, ampak se bom aktiviral. Odšel sem fizično do Trstenjakove ulice in pristopil k SDS”, je navdušeno dejal Hoivik.

Že od nekdaj je bil v mladinski politiki
Hoivik je bil že prej aktiven v mladinski politiki in v mladinski politiki v politični stranki, zadnje obdobje pa aktivno sodeluje na vladni službi za digitalno preobrazbo, kjer je tudi zaposlen kot podsekretar. Kot podsekretar je z voditeljem oddaje izrazil željo vladne službe za digitalno preobrazbo, in sicer bi v naslednjem mandatu lahko dejansko postalo ministrstvo, ki bi potem dobilo še dodatne pristojnosti. Kot član SDS je dobil priložnost, da postane tudi član izvršilnega odbora SDM, trenutno je njegov podpredsednik, do zaposlitve sekretarja pa ga je pripeljal ustrezen splet okoliščin, kar pa mu je omogočilo sodelovanje s predsednikom Markom Borisem Andrijaničem: “Tako sva se midva spoznala, on je pripeljal prek 40 strokovnjakov s področja digitalizacije, da pripravimo paket ukrepov, eden izmed ukrepov pa je bila prav služba za digitalno preobrazbo”, je pojasnil.

Digitalizacija lajša življenje
Čeprav je bila ob pričetku omenjena služba tarča posmeha mnogih, pa ugotavljamo, da je digitalizacija nov način sodobnega življenja. Hoivik je prepričan, da digitalizacija lajša življenje ljudi, pri čemer se je skliceval na čas epidemije, ki je to res razkril. Predvsem je izpostavil otroke in učitelje, ki so učni proces morali opravljati od doma, “brez digitalizacije bi v tistem času pouk močno zaostal”, je dejal mladi podsekretar, ki je izpostavil tudi možnost virtualnega sestankovanja, ki se ga poslužuje vedno več ljudi. Prehod na zeleno je po njegovem mnenju veliko lažji in optimalen, če odštejemo stroške potovanja, saj si lahko doma in delo opraviš od doma. Hoivik je dejal, da je na ministra Andrijaniča zelo ponosen, saj so pod njegovim vodstvom od 40 sprejetih ukrepov uresničili že kar 20, kot najpomembnejšega pa je izpostavil digitalni bon, ki je uvrščen v Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je v DZ dobili polno podporo.

“Slovenija je na predsedovanju gonilna sila, da se nekaj v Evropi stori glede kibernetske varnosti,” je povedal Hoivik in poudaril, kako pomembno se je to izkazalo zdaj, ko divjajo hekerski napadi in je treba še dodatno zaščititi gospodarstvo.

Absurdno je to, kar govorijo levi mediji
Glede na dejstvo, da se določeni vedno obregnejo ob nesodelovanje SDS, ki jo nekatere stranke tudi izključujejo, je sodelovanje Hoivika in Andrijaniča lep pokazatelj kakovostnega sodelovanja in odnosa med zrelimi ljudmi v različnih strankah, “res smo dobro sodelovali in še sodelujemo, kar pa se tiče oznak fašist, diktator, predvsem to, kar leti na predsednika vlade, je absurdno, in naredil bom vse, kar je v moji moči, da tudi levi mediji prenehajo”. Ob tem primerja diktatorstvo in kaznovanje medijev v Rusiji in Jašo Jenulla v Sloveniji, ki lahko počne, kar želi brez posledic.

Strukturnih politik sprememb se je treba lotiti na drugačen način
“V SDM smo mnenja, da se je treba strukturnih politik sprememb na drugačen način in vložen zakon naslavlja prav to” je komentiral zakon o stanovanjski jamstveni shemi, ki je bil osrednja tema njihovega programa, na rešitev pa so zelo ponosni. Predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi bo mladim pomagal pri tem, da bodo lažje prišli do kredita in lastnega stanovanja. Stanovanjska jamstvena shema naslavlja predvsem mlajšo populacijo, staro do 38 let. Opredeljuje pa dve vrsti kreditojemalcev, to so zaposleni za določen ali nedoločen čas, katerih kreditna sposobnost je praviloma nizka. Ta kategorija mora izpolnjevati določen dohodkovni pogoj. Druga kategorija so mlade družine, ki imajo enega ali več otrok in vsaj eden od otrok še ni šoloobvezen.

Kandidat Andrej Hoivik (foto: Twitter)

Če bo izvoljen, bo velik poudarek dal samozadostnosti Slovenije
V primeru, da bo izvoljen, bo Hoivik naslavljal predvsem na “poklicih prihodnosti,” kot je dejal, kjer je pojasnil, da bo trud vložil v reševanje deficitarnih poklicev, “ne samo visoko kvalificiranih poklicev, predvsem tudi strokovne poklice, kot so mizarji, strojniki, lesarji, žalostno je gledati, da ima Slovenija toliko gozdov, nimamo pa dovolj poklicev, ki bi nam omogočili postati samozadostna država na področju lesa”. Ob krizi naftnih derivatov, ki zaradi vojne v Ukrajini divja po celem svetu, pa poudari pomembnost energetske neodvisnosti in pozove vse nevladne in vladne organizacije k skupnemu sodelovanju, da Slovenija postane energetsko in prehransko neodvisna.

Kot Škofjeločan izpostavi napredek mesta v času aktualne vlade
Kar se tiče lokalnega nivoja, Škofjeločan pove, da bo 12 milijard, ki so jih izpogajali iz evropskih sredstev, namenjenih regionalnemu razvoju, kar je bistveno. Hoivik je velik zagovornik okolja in vzpostavitve pokrajin, kar bi bilo potrebno nasloviti tudi v naslednjem mandatu. Hoivik je dejal, da je Škofja Loka izredno napredovala in pridobila veliko, pri čemer se je zahvalil tudi poslancu Marku Pogačniku za odlično delo in podžupanu mag. Robertu Strahu, s katerim so tudi odlično sodelovali. “Povprečnine so se dvignile za 50 evrov v dveh letih, to gre direktno do ljudi, ker je vezana na števili prebivalcev,” je dejal in dodal, da se trenutno gradi nov škofjeloški most, protipoplavna zaščita, veliko pa so k projektom pripomogla tudi evropska sredstva.

Tanja Brkić