fbpx

[Video] Nika Kovač med vrsticami: Če boste žrtve spolnega nasilja tiho, vam bomo plačali odvetnike

Vir: Zajem zaslona, socialni mediji

Če bi spremljali le medije, kot so POP TV, RTV, Odlazkovo kakofonijo Golobovih prisklednikov (Necenzurirano, Svet24, Reporter in podobni), ne bi nikoli vedeli, da Policija te dni zaradi spolnega nasilja preiskuje političnega sopotnika in prijatelja likov tipa Nika Kovač, Jaša Jenull, Luka Mesec in Miha Kordiš. Nika Kovač je včeraj zvečer na Facebooku, po 11 dneh afere, objavila video, s katerim očitno skuša “ugasniti afero” z javnim pozivom k cenzuri imena domnevnega zlorabljevalca. Tako mediji kot omenjeni politiki pa so se zaenkrat zavili v zaroto molka, medtem ko dekleta, na katerih so se ugašali cigaretni ogorki, kot del izrojenih spolnih praks, kričijo in moledujejo za pravico. 

Ob razvijanju afere “Dušan Smodej” postaja jasno, kakšna je resnična narava Inštituta 8. marec, stranke Levica in dominantnih medijev. Kolesarska sprega politikov, nevladnikov in aktivistov je skušala slovenski živelj, z aktivno pomočjo medijev, kot so POP TV in podobni, prepričati, da prav zgoraj omenjeni karakterji zasedajo visoko moralno pozicijo v družbi. Njihova reakcija ob izbruhu afere kaže, da je resnica ravno nasprotna. Luka Mesec in Miha Kordiš zadeve ne komentirata (ker sta po govoricah vanjo tudi sama vpletena, na tak ali drugačen način). Nika Kovač naj bi po nekaterih informacijah v zaprtih krogih najprej razlagala, da “res nima časa za to” afero, nato pa je celih 11 dni kasneje le utegnila in se odzvala. V vmesnem času pa še vedno poteka aktivna akcija brisanja kakršnih koli sledov (beri: fotografij), ki bi lahko povezali vrhuško skrajne Levice (vključno z nevladnimi sateliti) z domnevnim spolnim zlorabljevalcem.

Dominantni mediji pa so se, prav tako izprijeno, podali v kontrolo škode, saj bi afera, če bi se preveč razplamtela, lahko resno škodovala de facto predsedniku stranke Levica, Luki Mescu, s tem pa celotni vladi Roberta Goloba. POP TV je tako, v nasprotju z nacionalno RTV celo cenzuriral ime spolnega prestopnika, portal 24ur pa ga je označil kot “novomeškega” umetnika. Kot da ni bilo javno znano, da Dušan Smodej ni bil eno najbolj znanih imen ljubljanske umetniške scene in tesno povezan z drugimi politiki in političnimi aktivisti skrajne levice. O tem še vedno pričajo dokazi na spletu, ki jih očitno še niso uspeli pobrisati. Spletni medij Artforum je tako 16. junija 2020 objavil članek z naslovom “Umetniki v Ljubljani se pridružijo protivladnim protestom”, kjer pišejo, kako so se Boris A. Novak, umetnica Marina Gržinić, kolektiv NSK, direktor gledališča Jaša Jenull in direktor festivala moderne umetnosti Fotopub Dušan Smodej skupaj udeležili protivladnim protestov. Pri tem celo citirajo Smodeja, ki je za mednarodni medij povedal, da je vlada med omenjenimi umetniki izgubila legitimiteto in da je celotna situacija “polna negotovosti in stiske”.

Vir: Zajem zaslona, Artforum

Nika Kovač med vrsticami: “Če boste tiho, vam bomo plačali odvetnike”
V precejšnji stiski pa mora biti te dni tudi Nika Kovač, predsednica Inštituta 8. marec, ki se je skoraj dva tedna po izbruhu afere le odločila objaviti sporočilo za javnost. Tistim, ki znajo brati med vrsticami, je jasno, da iz sporočila izhajajo vsaj tri spoznanja.

Prvič, “scena” se je Smodeju odrekla, saj se vsi po vrsti pretvarjajo, da ga ne poznajo in da se jim ni sanjalo, kaj se je dogajalo na zabavah, ki jih je Smodej organiziral v centru Ljubljane.
“Tretja stvar, ki nas je tokrat ponovno neposredno zadela, je to, da se spolno nadlegovanje in nasilje dogaja v okoljih, ki so nam znana,” je začela Kovačeva nato pa skušala zrelativizirati doslej najmočnejšo povezavo med Inštitutom in Smodejevim umetniškim festivalom FotoPub. Gre za Maiken Kores, ki je po besedah Kovačeve kot 22 let stara študentka sodelovala s Smodejevim projektom. A da je povezava Koreseve s Smodejem ni povsem nedolžna in da je zagotovo morala vedeti za njegovo vedenje, pričajo fotografije na spletu, ki jo neposredno povezujejo z Hano Ostan Ožbalt, ki je v svojem spletnem zapisu povedala, da je že leta 2021 prekinila vse stike z omenjenim, med drugim zaradi obtožb o spolnem nasilju.

Vir: Zajem zaslona, socialni mediji

Drugič, 8.marec je pripravljen financirati tišino zlorabljenih deklet, tako da pokrije njihove sodne stroške, če se odločijo za sodni pregon.
Po tem, ko so splet dobesedno zasula pričevanja deklet, ki Smodeja obtožujejo spolnega nasilja, v 8. marcu menijo, da je žrtvam sicer potrebno verjeti, da pa je potrebno tudi zaščititi ime domnevnega storilca. Le to je po njenem mnenju potrebno “anonimizirati”, žrtvam spolnega nasilja pa v zameno, med vrsticami, ponujajo plačilo sodnih stroškov. Gre seveda za veliko hinavščino, saj je povsem jasno, da bi ime domnevnega spolnega nadlegovalca Smodeja objavili čisto vsi mediji v treh različnih prispevkih dnevno, če le ta ne bi spadal v najožjo kliko, ki se zbira okrog Levica in Nike Kovač, temveč bi šlo za kakšnega duhovnika.

Tretjič, pisanje kritičnih medijev, kot je Nova24TV, je potrebno označiti kot fake news, saj odpirajo teme, ki morajo ostati zaprte.
Kovačeva pa je v svoji izjavi za javnost tudi nehote razkrila, da celotni levi umetniški srenji velike težave povzročajo t. i. desni mediji, ki naj bi po njenem objavljali laži, žrtvam pa po njenem sploh naj ne bi pomagalo, če bi se o hudih obtožbah njihovega sopotnika govorilo na socialnih medijih. “Žrtvam ne pomaga prepucavanje na Instagramu,” je zaključila v očitnem klicu k zaroti molka.

V skladu s tem Inštitut 8. marec že danes nadaljuje s svojo politično kampanjo, ki s spolnim nasiljem nad ženskami, zaradi katerega naj bi bili ustanovljeni, predvsem pa s to afero, nima nobene veze.

Andrej Žitnik