fbpx

[VIDEO] Oprostite, kdo pa tukaj avto vozi?

3 minute za pogovor med vožnjo, 4 minute za brskanje po socialnih omrežjih in še nekaj dodatnih minut za pisanje SMS-sporočila. Smrtno nevarno je, če samo polovico časa z avtomobilom upravljate vi, drugo polovico pa …

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo in na splošno v prometu negativno vpliva na ravnanje voznikov in udeležencev v prometu ter povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč. Različne raziskave zadnja leta kažejo, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje, prav tako se spreminja tudi njihova uporaba – poleg običajnega telefoniranja tudi pošiljanje sporočil, brskanje po spletnih straneh ali objavljanje na družabnih omrežjih. Posebej je glede uporabe mobilnih telefonov v prometu izpostavljena mlajša generacija, pa tudi vozniki srednje starosti.

Pisanje sporočil med vožnjo je lahko smrtno nevarno (foto: iStock).

Pisanje sporočil med vožnjo je lahko smrtno nevarno (foto: iStock).

Brskajo po Facebooku, pišejo sporočila 
Po raziskavi Agencije za varnost v cestnem prometu kar tri četrtine voznikov telefone uporablja bodisi za klice oziroma pogovore bodisi za pisanje kratkih sporočil in pregled socialnih omrežij. Pogovori med vožnjo v povprečju trajajo 5 minut, pisanje ali pregledovanje sporočil vzame 3 minute, za pregled socialnih omrežij pa vozniki porabijo 4 minute.

5 odstotkov voznikov med vožnjo brska tudi po spletnih straneh, 3 odstotki uporabljajo mobilne aplikacije, skoraj desetina pa jih telefon uporablja za poslušanje glasbe ali navigacijo.

Z uporabo mobilnega telefona v prometu se zmanjšujeta zbranost in pozornost voznika na ključne dražljaje in informacije iz okolja, zato s tem povečujemo tveganje za nastanek prometne nesreče. Podatki ankete med vozniki kažejo, da jih med vožnjo kar 75 odstotkov uporablja telefon.

Nekateri se tudi ustavijo
Kot olajševalno okoliščino so anketiranci navedli, da se med pogovorom (77 odstotkov anketirancev), med pisanjem kratkih sporočil (59 odstotkov), med vnašanjem opomnikov (33 odstotkov) ali pregledom socialnih omrežij in spleta (28 odstotkov) na primernem mestu ustavijo. Pri tem je bila interpretacija primernega mesta prepuščena anketiranim – torej lahko za primerno mesto razumejo tudi ustavitev pri rdeči luči, pred zapornicami, v prometnem zamašku, na parkiriščih ali postajališčih.

Telefon kvari zbranost – tako kot alkohol
Na agenciji rezultate ankete ocenjujejo kot zaskrbljujoče. Slovenski vozniki se po njihovih navedbah premalo zavedajo nevarnosti in tveganj, povezanih z uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Ne zavedajo se, da je to primerljivo z vožnjoi z 0,8 promila alkohola v krvi. Ob tem so pojasnili še, da vozniki med pisanjem kratkih sporočil na vozišče gledajo štirikrat manj kot pri nemoteni vožnji.

M. P.