[VIDEO] Pediater iz Maribora: Pacient mora imeti izbiro in odločati o tem, kdo bo dobil njegov denar

Igor Dovnik (Foto: SDS)

Pediater iz Maribora Igor Dovnik opozarja, da se s preplačevanjem in korupcijo izgublja dragocen denar, ki ga je v zdravstvu vedno premalo.

Igor Dovnik je pediater že 17 let, zdravnik še nekaj let več. Opozarja, da se že skozi vsa leta kot temeljna težava kaže pomanjkanje vseh, ki delajo na primarnem nivoju. “Pediatrija je bila nekaj časa zapostavljena, ker država ni točno vedela, če jo želi ohraniti na primarnem nivoju ali jo ukiniti,” zato nekaj let sploh ni bilo specializacij na tem področju. V zadnjem času se stanje nekoliko izboljšuje, več mladih zdravnikov bo razbremenilo to pomanjkanje, vendar ne za dolgo, saj je povprečna starost pediatrov blizu 60 let, zato bo po njihovi upokojitvi stanje spet slabše, če se mreža ne bo popolnjevala.

“Pacient mora postati središče dogajanja v zdravstvu, imeti mora izbiro, kam bo šel in s tem odločati, kdo bo dobil denar,” izpostavlja pediater Dovnik in dodaja, da že dolga leta lahko poslušamo, kako naj bi denar sledil pacientu, pa to nikoli ni bilo izpeljano. Izrazil je prepričanje, da potrebujemo konkurenco izvajalcev, katere je zelo malo in še to novi zakon o zdravstveni dejavnosti ukinja. Tudi koncesionarji so del javnega zdravstva, ministrica Kolar Celarčeva pa besedo javno zdravje zlorablja zgolj za javne zavode. “Celoten manever reforme, ki ni reforma, je šel v smeri, da bo omogočen nadaljnji obstoj nekaterih zavodov, ki bi v normalnih tržnih pogojih morali biti nelikvidni in propasti, s tem pa se ohranja poraba denarja za stvari, ki niso zdravstvene storitve, in korupcija,” je kritičen Dovnik.

Po njegovem mnenju potrebujemo konkurenco tudi na plačniški strani. Vsi, ki delujejo na trgu, pa morajo imeti enakopravne in enakovredne pogoje za delovanje. “Trdim, ne samo jaz, to je pristop celotne Evrope, da so zdravstvene storitve gospodarska dejavnost posebnega pomena, zato tudi posebej regulirana,” je še dejal. To pomeni, da tisti, ki delujejo z javnimi sredstvi, morajo imeti na trgu enake pogoje, potrebne pa so številne spremembe, da se pride do tega. “Če je volja in če se ve, da je denarja v zdravstvu premalo, da bi vsi dobili vse takoj, potem je treba tega, ki ga zberemo, izjemno pomembno skrbno porabljati tako, da je pacient osrednji dejavnik,” še poudarja Dovnik in dodaja, da bo denarja vedno premalo, saj ga zdravstvo lahko ogromno porabi, če se ta izgublja v korupciji in stvareh, ko preplačujemo nekaj, kar v razvitem svetu dobijo ceneje, pa se s tem izgublja več kot dragocen denar, zato je treba temu narediti konec.

J. F.