[Video] Poslanica ministra Cigler Kralja ob dnevu družin: “Epidemija je družinske vrednote znova postavila na višjo raven”

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Foto: Aleteia.

Ob mednarodnem dnevu družin je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj izpostavil obdobje v katerem smo se znašli in pri tem ocenjuje, da so odnosi v družinah zaradi novih izzivov postali bolj pogljobljeni, družinske vrednote pa so postavile na višjo raven. Sam se kot oče štirih otrok zavedam da so bile družine priča popolnoma novi situaciji, ki pa so družini podali nov pogled na preživljanje skupnega časa, na pomen obveznosti in prostega časa. “Morali smo si in še naprej si moramo pomagati med seboj. V pomoči in v podpori je ključ do zadovoljnega sobivanja in družinskega življenja,” je pozval vse minister Cigler Kralj.

“Naj vam ob tej priložnosti zaželim vse dobro, tudi kot mož in ponosen oče štirih otrok. V letu dni, odkar sem vam izrekel čestitke ob tej priložnosti, so tudi družinske vrednote bile postavljene na preizkušnjo, vendar sem prepričan, da je to obdobje z vsemi izzivi, katerim smo bili izpostavljeni, družinske vezi še bolj poglobilo in družinske vrednote postavilo na še višjo raven,” je v videu na družabnih omrežjih dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Kot je dejal, se je svet praktično ustavil, a hkrati so se vse službene, šolske in ostale obveznosti premaknile v ožji družinski krog. Za večino je bila to povsem nova situacija – situacija negotovosti in izolacije, za katero nihče ni mogel vedeti, kako dolgo bo trajala. “Hkrati pa je bila prav ta situacija nova priložnost, da v tem hitrem tempu življenja znova najdemo in poglobimo pot drug do drugega,” je še dodal. Prepričan je, da so ti novi časi dali priložnost, da najdemo nov pogled na preživljanje skupnega časa, na pomen obveznosti in prostega časa. “Morali smo si in še naprej si moramo pomagati med seboj. V pomoči in v podpori je ključ do zadovoljnega sobivanja in družinskega življenja.”

https://twitter.com/jciglerkralj/status/1393230699986096128?s=20

Tudi na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so se v tem času z vsemi sprejetimi ukrepi trudili ohranjati in zagotavljati socialno varnost vseh ljudi, zaposlenih, in tako tudi družin. “Slovenskim družinam želimo dati jasen signal, da bo zanje poskrbljeno in da jim bomo dali vso podporo za to, da se bodo lahko razvijale. Tako smo na primer, povišali pomoč ob rojstvu otroka na 350 evrov, v času epidemije covida-19 in še leto po njej pa dodali vsakemu otroku 500 evrov,” je pojasnil.

Vpliv tehnologije na epidemijo
V nadaljevanju je še minister izpostavil, da je letošnja tema dneva družin nove tehnologije. “Tehnologije nam lahko v drugačnih življenjskih okoliščinah mogoče tudi kradejo dragocen družinski čas – čas, ki je potreben za vzpostavljanje dobrih odnosov,” je še dejal. Ocenjuje, da so sodobne tehnologije v trenutnih razmerah nepogrešljivo orodje, ki ga lahko uspešno izkoristimo za delo in učenje. Pri tem še opozarja na vlogo, ki jo imajo starši pri uravnoteženi rabi teh tehnologij, zaradi katerih je lahko tudi družinsko življenje veliko lažje.

Foto: STA

“Ob mednarodnem dnevu družin izrekam priznanje vsem, ki se trudite ohranjati varne in trdne družinske vezi in vam želim tudi v prihodnosti vse dobro,” je na koncu zaključil.

Sara Rančigaj