fbpx

[Video] Prebivalci Ljubljane: Prispevek za RTV je potrebno ukiniti

Foto: STA

Pred dnevi se je na spletu pojavila peticija za ukinitev 152,4 evra “težkega” RTV-prispevka. Pobuda na pravapeticija.si je v kratkem času zbrala več tisoč podpisov, rezultatom na spletu pa ustreza tudi anketa “z ulice”, v kateri so bili prebivalci Ljubljane jasni – prispevek za RTV je potrebno ukiniti. 

“Absolutno, to je samo podpiranje rdečih. Vsa opozicija naj pride zraven, saj je to ravno tako, kakor da bi mi bili sužnji večnih vladarjev,” je odločno odgovoril eden izmed anketiranih, drugi pa je delovanje RTV primerjal z ostalimi novinarskimi hišami, ki brez težav delujejo brez prisilnega prispevka državljanov, ki povrh vsega nacionalne televizije niti ne gledajo.

Podporo za ukinitev RTV-prispevka je mogoče pojasniti tako, da se zdi mnogim višina prispevka prevelika, program pa pristranski in nekvaliteten. Mnogi so tudi prepričani, da bi lahko nacionalna televizija preživela z veliko manj denarja, saj je v tej medijski ustanovi zaposlenih kar 1.900 ljudi, ta številka pa ne vključuje vseh zunanjih sodelavcev.

Podporo ukinitvi plačila prispevka RTV je izrazil tudi vodja opozicije Janez Janša, ki je ob tem tudi priznal, da prispevka ne plačuje že več kot dve leti. Mnogi so ob tem špekulirali, da bi RTV v primeru, če bi se za ta korak odločilo večje število ljudi, verjetno ne uspela izterjati plačil.

Avtorji peticije, gibanje OPS (Ozaveščeni prebivalci Slovenije), so za objavo peticije navedli osem razlogov. Na prvem mestu so navedli argument, da prispevek po nepotrebnem finančno obremenjuje že tako obubožane družine, obregnili pa so se tudi čez neracionalno potrošnjo RTV, pristransko poročanje, neprimerno kadrovsko politiko, hkrati pa so tudi mnenja, da je prisilno plačevanje prispevka značilnost totalitarnih sistemov vladanja.