fbpx

[Video] Raper Trkaj drugače kot Zlatko: “Neupoštevanje ne bo prineslo blaginje… Rabmo enotnost. Maske Gor!”

Trkaj in Zlatko (Foto: Facebook, STA)

Neupoštevanje ne bo prineslo boljše splošne situacije in blaginje, zdaj tega ne rabimo,” je ob razglasitvi epidemije zapisal slovenski raper Rok Terkaj, bolj znan pod umetniškim imenom Trkaj. “Rabimo enotnost. Maske gor, savska ninja out. Lepo nedeljo,” je še pozval glasbenik na družabnem omrežju Facebook.

Medtem ko se ima Zlatan ČordićZlatko za slovenskega raperja številka ena, še več, ima se celo za Ivana Cankarja ter prevratnika, pa je raper Rok Terkaj s svojo kulturo in miselno naravnanostjo, da mu je v teh trenutkih epidemije bolj pomembna usoda skupnosti. Tudi, ko ga je določen posameznik na Twitterju pozval, naj pride protestirat, češ Zlatko je že tam, je Terkaj preprosto in iskreno odgovoril: “Jaz protestiram ves čas, sam ne na tak način. Gradimo.

Savsko naselje vs. Fužine
Če si bolje pogledamo Terkajev Facebook profil, opazimo, da sam sicer ni ravno ljubitelj trenutne vlade, vsekakor pa lahko rečemo, da se zaveda kritičnosti situacije. Hvalevredno je, da je Terkaj, čeprav se z določenimi ukrepi ne strinja, zmožen iti preko tega in postaviti zdravje ljudi na prvo mesto. Zaveda se, da zdaj niti ni čas za politične boje in, da ni primerno, v imenu političnih bitk, ogrožati zdravja državljank in državljanov. Ob vsem tem pa mu je prav malo mar, kaj si o njegovih pozivih mislijo sledilci na družabnih omrežji. Nekateri med njimi so namreč tudi maloumno napisali, da so ga imeli za bolj razgledanega. “Oprosti, ker sem te razočaral, stojim za svojimi besedami, vse dobro,” je, očitno ne več svoji oboževalki, odgovoril raper iz Savskega naselja.

Rok Terkaj ni le raper, je tudi pisec besedil, dvakratni slovenski zmagovalec v freestyle battlu in univerzitetni diplomirani teolog. V letu 2004 se je odpravil na romarsko pot El Camino de Santiago in prehodil osemsto kilometrov. Sodeloval je z mnogimi znanimi glasbeniki, kot so Gibonni, Janez Bončina – Benč, Alenka Godec in Jadranka Juras. Skladba z imenom “Sam”, za katero sta z Jurasovo posnela tudi videospot, ima izjemno solidarnostno noto, kar tudi kaže na intelektualno širino, ki jo Trkaj premore-za razliko od svojega sebičnega raparskega kolega.

Mati, maske bi!
Že nekaj časa lahko spremljamo Zlatka, ki ne zbira sredstev oziroma načinov, s katerimi si želi pridobiti medijsko pozornost. Med drugim je želel prekiniti državno proslavo, na javni televiziji je nastopil z raztrgano zaščitno masko, po Trdinovi ulici je kričal, da virus ne obstaja, nazadnje pa je šel celo tako daleč, da je snemalcu Nova24TV nasilno spulil iz rok kamero. Vladne ukrepe, ki so namenjeni zajezitvi virusa in zaščiti zdravja ljudi, je spremenil v boj proti aktualni vladi in ob vsaki priložnosti spodbuja javnost, da sledi njegovemu zgledu neuporabe zaščitne maske. Istočasno pa se, povsem kontradiktorno, primerja z Ivanom Cankarjem, kateremu se verjetno približa edino s tem, da tudi on zjutraj rad spije kavo.

Sara Kovač