[Video] Rupar danes pričakuje “pravi slovenski praznik”

Pavle Rupar je na dan shoda napovedal zakon, ki bo upokojencem bistveno povišal pokojnine - predvsem najnižje.

“Jaz mislim, da bo to pravi slovenski praznik”, je v tokratni oddaji Tema dneva dejal ponudnik civilne iniciative Glas upokojencev Slovenije Pavel Rupar, ki je izredno zadovoljen z obiskom prvega shoda upokojencev in tokrat pričakuje še več ljudi. V oddaji je poudaril, da so upokojenci končno slišani z vseh strani in da so dosegli več, kot stranka DeSUS v parlamentu, ki je bo njegovih besedah skrbela le “za svojo korist”. Rupar je v oddaji povedal, kakšne spremembe so že dosegli in kaj nameravajo še doseči, “vztrajali bomo do konca”, je bil jasen.

Čeprav je prvi shod upokojencev zahteval malo improvizacije glede organizacije, je bil po besedah Ruparja zelo uspešen, saj se ga je udeležilo ogromno ljudi, pri čemer pa doda, da na shodu v sredo, 1. marca, pričakuje vsaj še polovico več ljudi kot na prvem shodu. “To pot smo malce bolj organizirani, sploh z vidika varnosti in reda, varnost bo malce poostrena, da ne bi prišlo do kakšnih provokacij“, poudari Rupel in vse udeležence poziva k upoštevanju navodil. “Jaz mislim, da bo to pravi slovenski praznik“.

Z voditeljico Aleksandro Jug se uvodoma dotakneta tudi teme o Planici, ki je tokrat razvnela številne zaradi vrtoglavih cen, obiskanost pa je v primerjavi z ostalimi svetovnimi prvenstvi izredno nizka. Obisk Planice si tokrat težko privoščijo celo zaposleni, kaj šele upokojenci, sta se strinjala voditeljica in gost. Rupar je ob tem povedal, da si je želel, da bi bil praznik Slovencev prav v Planici, vendar pojasnjuje, da so organizatorji v tem trenutku popolnoma zatajili, “vidi se, da nimajo stika z realnostjo slovenskega ljudstva, z njihovimi plačami in pokojninami, cene so obupne”, zatrjuje pobudnic iniciative in dodaja, da je ob tej priložnosti napisal apel predsedniku vlade Robertu Golobu, predsednici države Nataši Pirc Musar in komiteju v Planici, naj “znižajo cene vstopnic za 50 odstotkov vsem, ki bodo imeli dokazilo, da so upokojenci, in 30 odstotkov pri hrani in pijači, saj na koncu koncev bomo tako izgubo pokrivali mi, davkoplačevalci”, je jasen Rupar. Njegov apel je bil poslan vsem pristojnim in medijem, ki bi bili v pomoč, saj je prepričan, da v tem trenutku čast Planice lahko rešijo prav upokojenci. Po besedah voditeljice organizatorji trdijo, da so cene dogovorjene tudi s tujimi organizatorji, vendar se z gostom strinjata, da bi cene lahko bile primernejše, saj “tako nizke obiskanosti svetovnega prvenstva v zgodovini ne pomnimo in mene je sram”.

Rupar je na rezultate prvega shoda izredno ponosen, saj so se ob tem “zganile tudi druge organizacije, kot je Zdus in Sindikat upokojencev, zganil se je Zpiz in tudi vlada, zaenkrat so šli uskladit pokojnine za 5, 2 odstotka, zdaj vidim, da so naši pritiski pripomogli, da so se začeli dogovarjati tudi o izredni uskladitvi od 3,5 do 4 odstotke. Vztrajali bomo še za dvig tistih najnižjih pokojnin in vztrajali bomo do konca.”

Pripravljajo zakon, ki bo upokojencem bistveno dvignil pokojnine
Ta v nadaljevanju razkrije tudi presenečenje, in sicer, da so pripravili spremembo pokojninskega zakona, ki bi “še v tem letu dvignil pokojnine do tisoč evrov za 20 odstotkov, do 1500 evrov za 10 odstokov in nad 1500 evrov za 5 odstotkov”, kot drugo spremembo pa napove dvig vseh pokojnin na 750 evrov, “tako bi prav vsaka pokojnina znašala vsaj toliko”, pojasnjuje Rupar. Zakon bo predložen v DZ simbolično prav na dan shoda. Z voditeljico se strinjata, da so upokojenci tokrat končno slišani in da so že zdaj dosegli več, kot je dosegla stranka DeSUS v parlamentu, pri čemer Rupar pojasni, da DeSUS ni bil za upokojence, ampak le zase, zaradi svojih koristi. Rupar je dodal, da je ponosen, da so vse to dosegli brez njih.

Ukinili bi dednost borčevskih pravic
Rupar predlaga črtanje borčevske dedne pokojnine: “Strinjam se, borci naj jih imajo, če so se borili za našo Slovenijo in ne Jugoslavijo in komunistično partijo, če imajo tak status, ga niti ne moremo vzeti, prav je, da to imajo, vendar, da je pa to dedno, to pa se mi ne zdi prav,” pojasnjuje in dodaja, da že s tem ostane ogromno denarja, ki se lahko porazdeli med ostale. Rupar se strinja, da je prav, da so tudi taki, ki so “lahko študirali in bili direktorji”, pri čemer omeni predsednika Zdusa Janeza Sušnika, ki se je po njegovih besedah presedal iz stolčka na stolček zavoljo komunistične partije, enako velja za predsednika Zpiza, dejstvo pa je, da ko enkrat vstopiš v pokoj, so vsi enaki, pojasnjuje Rupar in poudarja, da je treba pravičneje razdeliti pokojnine: “Oprostite, ali je Sušnik, ki ima že tako visoko pokojnino, bolj lačen kot jaz ali kdo drug, da ne govorimo o kmetih ali invalidih, in potem mi Sušnik reče, naj ljudje vzamejo kramp in delajo, čudim se, da ga ni sram.”

Tanja Brkić