fbpx

[Video] Šarec bi bil mandatar vsaj za en dan, stranke, ki ga bodo podprle, pa niso prave stranke, temveč le skupine kruhoborcev, ki želijo za vsako ceno ohraniti svoj položaj

Matevž Tomšič (Foto: STA)

Znani politični analitik Matevž Tomšič je v intervjuju za televizijo Nova24TV komentiral verjetno oblikovanje manjšinske vlade pod vodstvom Marjana Šarca, potem ko je pet strank v sredo vložilo podpise v podporo kandidaturi za mandatarja kamniškega župana. Tomšič je ocenil, da bi bila takšna vlada za Slovenijo izjemno slaba novica, še precej slabša kot vlada Mira Cerarja v zadnjih štirih letih; po njegovih besedah bi bila najboljša rešitev bržkone volitve, ki bi vsaj delno spremenile negotove politične razmere v državi. S Tomšičem se je pogovarjal novinar in voditelj oddaje Objektiv Jure Ferjan.

Gospod Tomšič, danes je peterica strank v državnem zboru vložila podpise v podporo Marjanu Šarcu za mesto predsednika vlade. Ni jih dosti, to bo manjšinska vlada, računajo pa očitno zares na podporo Levice …

Očitno se je Marjan Šarec odločil postati predsednik vlade, pa četudi samo za en dan, če sem malce ironičen, tako da je seveda potem situacija takšna, kakršna pač je. Je pač skratka nek ubog poskus na silo, recimo temu “sforsirati” imenovanje mandatarja in potem, če bo sreča, še vlade.

Kako bi dejansko izgledala takšna vlada?
Takšna vlada, tudi če bo do nje prišlo z nekakšno podporo Levice ali z dodatnimi glasovi v parlamentu od kakšnih poslancev drugih strank, bo seveda zelo neučinkovita, kaos. Že sedaj je to dogajanje zelo kaotično, je zmes burke in farse. Če se je za Cerarjevo vlado kmalu, ko je nastopila, videlo, da bo zelo nekompetentna, to za Šarčevo vlado vidimo, še preden je nastala.

Šarec je obljubljal spremembe, zdaj pa se obeta njegova vlada z vsemi tremi nekdanjimi vladnimi strankami …
Marjan Šarec je marsikaj napovedal, ima konkretno zgodovino spreminjanja izjav, konec koncev je napovedal tudi, da bo šel v mandatarstvo samo, če bo imel večino v parlamentu, zdaj, ko večine nima, se bo očitno zadovoljil tudi z manjšino. Storil bo vse za to, da pač postane predsednik vlade, jasno pa je, da ta vlada nekega resnega programa ne bo imela, tako kot ga tudi Cerarjeva vlada ni imela. Ne vem, kakšne spremembe si sploh lahko obetamo, jaz osebno mislim, da se bodo dogajale še kar iste stvari, a še na nižji ravni.

Foto: Nova24TV

Tri iste stranke kot v zadnji vladi, to sprememb verjetno ne more prinesti?
No, seveda jih ne bo. Vlada bo šibka, tempo bo narekovala Levica, to je bilo jasno že iz pogajanj, včasih se je zdelo, kot da je Luka Mesec kandidat za mandatarja, ne Marjan Šarec; lahko da se bo zgodilo, da bo stranka, ki je ne bo v vladi, imela ključno vlogo pri oblikovanju politike. To bo še ena bizarnost, ta vlada bo nestabilna in pa brez kakršnegakoli jasnega programa, vidi se, da jim v peterčku ni kaj dosti jasno, oziroma – kakšne bodo programske rešitve? Ali smo dejansko sploh videli, kakšne usmeritve to bodo? To je bil skupek nekih floskul, tem strankam gre samo za ohranjanje statusa quo, vse te stranke z izjemo SD-ja so klientelistične združbe, grupacije ljudi, kruhoborcev, ki želijo ostati na položajih ali priti na položaje, ne da bi imeli nek jasen program ali vizijo.

Tudi to nekaj pove, da po propadu pogajanj z desno stranko, Novo Slovenijo, sledi zasuk k radikalni levici, tudi to veliko pove o programu …
Gre za stranke, ki nimajo idejne platforme, zanima jih zgolj oblast. Ljudje, da pridejo na oblast, so pripravljeni sprejeti karkoli, in če kdo misli, da bo ta koalicijska pogodba kaj pomenila, naj povem – ne bo nič več, kot neka pogodba na papirju. Iz teh razlogov je tudi NSi odstopila od pogajanj, verjetno so odstopili tudi zato, ker so spoznali, da ta pogodba ne bo nič pomenila, da se bo potem ta večina znotraj koalicije obnašala po svoje, da ko jih ne bodo več potrebovali, jih ne bodo več upoštevali.

V ponedeljek ali torek bo potekalo glasovanje o mandatarju. Kaj se bo zgodilo, kaj je po vaše boljše, da se zgodi?
To, da bi dobili tako vlado, ki se zdaj nakazuje, nikakor ni dobro. Vse druge možnosti, tudi predčasne volitve, so boljše, ker bi morda vendarle lahko spremenile trenutno razmerje politične moči. Ta manjšinska vlada petih strank z neizkušenim, nekompetentnim voditeljem za razvoj Slovenije nikakor ni dobra novica.

T. F.