fbpx

[VIDEO] “Slovenija je družbeno razdvojena in socialno razslojena”

Gianni Rijavec je odletel na Kredarico pod Triglavom, da bi Slovenkam in Slovencem posredoval svoje sporočilo o slovenstvu in narodni zaved(e)nosti. Preberite in poglejte, kaj je povedal!

Mirovnik je s Kredarice sporočil vsem Slovenkam in Slovencem, da je za nami 25 let, prav tako je naša država stara 25 let. “Pa nam je država tudi domovina? Smo uspeli postaviti Slovenijo na svoje noge? Čutimo slovensko? Imamo radi svoje simbole, spoštujemo našo slovensko zgodovino? Spoštujemo slovensko kulturo, vse, kar je slovensko?” se pod simbolom slovenstva sprašuje Gianni in pride do spoznanja: “Ko se ozremo naokrog, je odgovor na dlani: zelo malo, skoraj nič ali nič. Slovenija je družbeno razdvojena in socialno razslojena.”

“Tisočletna želja naših prednikov je v 25. letih zbledela, spodrsnilo nam je in kmalu ne bo o slovenstvu ne duha ne sluha več. Upravičeno se lahko vprašamo o smislu imena Slovenija. Tako kot se obnašamo, se lahko ta država imenuje tudi kako drugače, ni nujno, da je Slovenija. Slovenija ima svojo zgodovino, kulturo, ima tisto ‘naše’, ki se mu reče slovensko in bi moralo v četrt stoletja v popolnosti zaživeti.”

Rijavec ugotavlja, da je za trenutno stanje v Sloveniji zagotovo odgovorna politika, predvsem pa določeni politiki, ki jih postavljamo za svoje voditelje. “Nismo sposobni narediti preobrata, ki bi obrnil ‘zavoženo barko’ v drugo smer, zagotovo ne na slabše. Presunljivo je prek četrtstoletnega intervala gledati, kakšen vzgon je takrat zajel mlado državo, ko se je otresla jugo enoumja in terorja. Kljub vsem tedanjim voditeljem in kljub vse bolj samopašnemu rovarjenju sovražnih ideologij, za katere smo mislili, da so za vedno ostale del neslavne preteklosti, je nizala dosežek za dosežkom in se hitro približevala Zahodu. Zdelo se je, da bomo v kratkem času postavili slovenstvo skupaj z državo na zemljevid Evrope, zemljevid sveta.”

V svoji mirovni poslanici za letošnje leto se sprašuje, ali bomo na robu dokončnega propada vendarle presekali gordijski vozel, zbrali pogum in nekatere ključne akterje za našo pogubo poslali na smetišče zgodovine. “Bomo uporabili volitve kot eno izmed orodij, ki nam jih ponuja demokracija, in si na vrh postavili ljudi, ki so neomadeževani in imajo v sebi slovenski ogenj? To ne pomeni, da so proti komu, ampak da postavljajo na prvo mesto vse, kar je naše, da cenijo najprej naše domače in potem spoštujejo tudi tuje. Izvolimo si ljudi, ki bodo dovolili, da se razlije in zasije slovensko zlato, da pridejo na površje sposobni ljudje, ki jih je v Sloveniji veliko.”

“Potrebujemo nov zagon, smo na začetku novih 25-ih let. Ujemimo zadnji vagon, morda zadnjega vlaka. Pogumno naprej in ne dovolimo več, da nas vodijo ljudje, ki so onemogočili, da bi se Slovenija kulturno, ideološko in gospodarsko pozicionirala. Najprej so tu predsedniške in nato državnozborske volitve. Izkoristimo to edinstveno priložnost!”

Na koncu pa je omenil tudi vse pogostejše teroristične napade v Evropi in po svetu. “Ne smemo ostati ravnodušni, ko gledamo, kaj se dogaja v naši širši domovini Evropi. Tudi nas ne izključuje zlo današnjega časa, ki mu lahko upravičeno rečemo 3. svetovna vojna. Bodimo čuječi in ne zatiskajmo si oči. Spoštujmo sebe in svoje, da bi lahko spoštovali tudi druge.”

Marjanca Scheicher