fbpx

[Video] Stanislav Zore: ‘Določena ideologija takoj pade, če se zgodovina napiše takšna, kakršna je v resnici bila’

Foto: M. G., Nova24tv

Spravo bi po mnenju ljubljanskega nadškofa in metropolita Stanislava Zoreta lahko dosegli le, če bi prenovili izobraževalni sistem, saj se tam še vedno skriva ”mitologija neke brezmadežnosti revolucije”. Na podlagi te mitologije imajo določeni ljudje pozicije, ki jih zadržujejo, je bil jasen Zore, ki pravi da je največji izziv sodobnega kristjana, da se osvobodi in izraža svojo vero kjerkoli – tudi na Čopovi ulici. 

”Določeni ljudje, predvsem pa določena ideologija takoj pade, če se zgodovina napiše takšna, kakršna je v resnici bila. V Sloveniji imamo mitologijo in ti miti so vse bolj glasni in vse bolj slavljeni. Na temelju teh mitov, neke brezmadežnosti revolucije imajo določeni ljudje pozicije, ki jih zadržujejo. Gre za korist in pohlep,” je v luči 25. obletnice samostojne Slovenije povedal ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, ki je bil gost okrogle mize Evropski večer Lojzeta Peterleta.

Zore je dodal, da se ti ljudje ne bodo nikoli odpovedali pohlepu in koristim, in to je tisto, zaradi česar v Sloveniji ni sprave. Po njegovem mnenju je ključ do tega v prenovi izobraževalnega sistema, predvsem na področjih pedagoške in pravne fakultete ter na področju medijev in vzgoje za novinarsko delo. Prepričan je, da je ključ do sprave prav v izobraževanju. ”Prav zaradi tega nekatere strukture tako krčevito vztrajajo nad izobraževanjem, saj vedo, da bi se tam začele stvari premikati,” je še dodal.

”Kriza Evrope je, da izgublja svojo identiteto. Vse, na kar je Evropa ponosna – človekove pravice, liberalizem, verska svoboda, vse je zraslo iz krščanstva. V trenutku, ko je Evropa zanikala krščanstvo, je izgubila bistvo vsega, na kar je ponosna. Ostal je le interes, to pa je premalo,” je dejal ljubljanski nadškof. 

Ljudje pa nismo razdvojeni od danes in samo v današnjem času, je dejal Zore. ”Jegličev dnevnik konec 19. stoletja piše, da ni bilo drugače, kot je danes. Zelo podobne razmere. Gledati stvari preveč s tega trenutka je kratkovidno. Toliko laži, podtikanj, napadov na Cerkev in posameznike v medijih, vse to se je dogajalo že takrat. Polarizacija je stara stvar. In danes ni nič bolje,” je povedal nadškof.

”Cerkev nima nasprotnikov. Beseda nasprotnik predpostavlja, da je treba nekoga premagati. Cerkev ne rabi nikogar premagati. Poslanstvo Cerkve je, da na vsakem koraku oznanja,” je dejal Stanislav Zore.

‘Za to, da imaš škofovski pregovor, moraš pač biti imenovan za škofa’
Pogovor je sicer potekal v sproščenem tonu in dvorana je bila tako polna, da so morali obiskovalci, ki so nekoliko zamudili, kar stati. Nadškof je deloval umirjeno in je znal v nekaterih trenutkih tudi dodobra nasmejati občinstvo. Na Peterletovo vprašanje, kako je prišel do svojega škofovskega pregovora, je dejal, da svoj škofovski pregovor lahko najdeš tako, da si imenovan za škofa. Sicer se je v svojih odgovorih dotikal predvsem teme krščanstva, njegovega poslanstva in primerjave s politiko.

Dejal je, da je največji problem sodobnih kristjanov to, da niso osvobojeni. ”Prepričali smo se, da ni spodobno biti krščan v javnosti. Sedaj je nenavadno, da se ljudje pokrižajo, preden jedo v restavraciji. To je ujetost kristjana, ki se kaže na vseh področjih. Biti kristjan je nekaj, kar prinaša temu svetu oznanilo upanja in prihodnosti, zakaj bi se tega sramovali?”  je dejal, in povedal, da vseeno misli, da je vedno več osvobojenih kristjanov, saj je pred časom na Čopovi ulici v Ljubljani videl starejši par, ki se je pokrižal, preden je pričel jesti kebab.

M. G.