[Video] Tragično: Dal je denar za planiško velikanko, a je moral kljub temu umreti

Vir: Wikicommons Avtor: Marjan Ciglič

Slovenija se pripravlja na športni praznik. Skoki v Planici so se začeli in videti je, da bodo oči svetovne smučarske javnosti zopet uprte v dolino pod Poncami, kjer se poleg prešernega vzdušja obetajo tudi novi svetovni rekordi. Pred tako velikim dogodkom velja za trenutek obrniti pogled v preteklost, k možu, ki je v veliki meri prispeval h gradnji prve planiške velikanke – Radu Hribarju.

Verjetno bi težko oporekali dejstvu, da je skakalnica v Planici v letih od izgradnje postala simbol slovenstva. Navdušenje nad skakalnico je tako veliko, da se je v letih od izgradnje znašla na poštnih znamkah in na zbirateljskih kovancih.

Malokdo ve, da je izgradnji prve planiške velikanke, ki je bila zgrajena leta 1933, botroval eden največjih slovenskih industrialcev tistega časa, Rado Hribar. Premožni Slovenec naj bi h gradnji primaknil precejšnji delež potrebnih finančnih sredstev, h gradnji pa sta prispevala še Ivan Rožman in hotelir Bitenc, oče znanega slovenskega igralca Demetra Bitenca.

https://www.youtube.com/watch?v=F3m3k9r9VNY

 

Nečak Rada Hribarja, Peter Hribar na gradu Strmol. Vir: STA

Peter Hribar stoji pred spominsko ploščo na kateri sta upodobljena njegov stric Rado Hribar in njegova žena Ksenija Vir: STA

“O vlogi Rada Hribarja pri izgradnji velikanke ni veliko znanega, čeprav sem prepričan, da bi se v arhivih še veliko našlo. Gotovo je, da je bil velik športni navdušenec, čeprav se s športom ni aktivno ukvarjal, ker ni imel veliko časa. Njegov prispevek je razumeti tudi v luči, da je hotel pripomoči k odpiranju Slovenije svetu, saj se je prav dobro zavedal, kaj so ti dogodki pomenili za naše okolje”, je Hribarjevo vlogo pri izgradnji letalnice komentiral njegov nečak Peter Hribar.

Rado Hribar je nekaj let po izgradnji letalnice doživel žalostno usodo. Njega in njegovo soprogo Ksenijo Hribar so leta 1944 umorili člani komunistične varnostno-obveščevalne službe (VOS), nakar so njuna telesa zakopali nekje v gozdu nad vasjo Mače. Njun grob so odkrili šele marca lani, v spomin na kruto umorjena zakonca pa je bilo lani jeseni postavljeno tudi obeležje na Gradu Strmol, kjer sta živela pred smrtjo.

Ž. K.