[VIDEO] V 82. letu starosti umrl t. i. kosovski Mandela in dolgoletni aktivist za človekove pravice Adem Demaci

Adem Demaci (vir twitter)

Nekdanji dolgoletni kosovski politični zapornik Adem Demaci, ki je med kosovskimi Albanci zaradi svojega dolgoletnega odpora srbski oblasti veljal za kosovskega Nelsona Mandelo, je v četrtek umrl v 82. letu starosti.

Adem Demaci je v času komunistične Jugoslavije preživel 28 let v srbskih zaporih. Za večinsko albansko prebivalstvo je po pisanju Slobodne Dalmacije veljal za “simbol boja proti komunistični Jugoslaviji in kasneje Srbiji”, saj se je zavzemal za več pravic in neodvisnost Kosova, ki je bilo takrat jugoslovanska pokrajina.

“Težko je sprejeti, da je simbol našega odpora odšel. Vedno je bil nezlomljiv in dosleden v soočenju z vsakršnimi izzivi,” je na Facebooku zapisal kosovski predsednik Hashim Thaci. V Kosovu so zaradi Demacijeve smrti razglasili tridnevno žalovanje.

28 let dolgo politično zaporništvo
Ko so Demacija leta 1990 spustili iz zapora, je do leta 1995 deloval kot aktivist za človekove pravice in opozarjal na kršitve pod režimom Slobodana Miloševića. Evropski parlament mu je leta 1991 za njegov boj za človekove pravice podelil nagrado Andreja Saharova. Konec 90-ih je Demaci postal vodja političnega odreda Kosovske osvobodilne vojske, ki se je borila proti Miloševićevem režimu. Kosovo je svojo neodvisnost razglasilo leta 2008, do zdaj pa je državo priznalo 115 držav po svetu, od tega 23 članice EU.

Kot dolgoletni politični zapornik je Demaci leta 2014 izrazil podporo po krivem zaprtemu Janezu Janši in ljudem, ki so s protesti vztrajali pred sodiščem, dokler ni bil prvak SDS-a spet na svobodi. Takrat je Demaci po poročanju Reporterja vztrajnikom sporočil: “Ne branite samo Janeza Janše in Slovenije, ampak tudi Evropo in cel svet.”

Oblast ga je s preganjanjem spremenila v heroja
Svoje spomine na dolgoletne boje je Demaci delil tudi na javni tribuni Odbora 2014, ki se zavzema za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Povedal je, kako je zaradi svoje neuklonljivosti pred komunističnim režimom moral v zapor. Kako je bil zaradi svojega vztrajanja, da si tudi Albanci v Kosovu zaslužijo svoje pravice, dolga leta preganjan. Sodišče je takrat naredilo napako in ga naredilo za heroja.

“Dejal sem, da nam pripada, da se odcepimo od Jugoslavije in združimo z materjo Albancev. Obsodili so me na tri leta zapora. Pol dvorane je jokalo, saj so Albanci prvič slišali, da kdo tako govori na sodišču. Tako se je začelo moje življenje iz zapora v zapor.” Vseeno je Demaci dočakal izpolnitev svojih dolgoletnih prizadevanj, neodvisno Kosovo. Umrl je v 82. letu starosti.

Ivan Šokić