fbpx

[Video] V Zagrebu bodo postavili spomenik Prešernu!

(Foto: Demokracija)

Slovenija bo v zagrebškem parku Bundek postavila spomenik največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. Novico je za javnost sporočil slovenski veleposlanik v Zagrebu Vojislav Šuc. Ob tem je pojasnil, da pri pripravah na postavitev spomenika, veleposlaništvo sodeluje z društvom Slovenski dom iz Zagreba.

“8. februar ali Prešernov dan, je za vse Slovenke in Slovence kulturni praznik. Vesel sem, da lahko na Prešernov dan najavim, da bo Slovenija letos poleti v zagrebškem parku Bundek, postavila spomenik velikanu slovenske kulture dr. Francetu Prešernu,” je v kratkem videonagovoru sporočil slovenski veleposlanik v Zagrebu, Vojislav Šuc.

“S tem bomo obeležili 30. obletnico slovenske samostojnosti in pričetek predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije,” je v kratkem videoposnetku še dejal veleposlanik Šuc. Kot je ob tem še pojasnil, naj bi postavitev spomenika še dodatno okrepila kulturne vezi med Slovenijo in Hrvaško ter projicirala Prešernovo sporočilo miru, svobode in sodelovanja med narodi, vsemu svetu.

https://twitter.com/SLOinCRO/status/1358527785531285504?s=20

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in minister za kulturo dr. Vasko Simoniti sta na današnji kulturni praznik, k spomeniku dr. Franceta Prešerna v Ljubljani, sicer že položila venec. Slovesnosti so se udeležili predsednik UO Prešernovega sklada, Prešernova nagrajenca Feri Lainšček in Marko Mušič ter prejemniki nagrad Prešernovega sklada za leto 2021. Na spletni strani Vlade RS pa si lahko preberemo, kdo so preostali letošnji Prešernovi nagrajenci: “režiser in scenarist Matjaž Ivanišin, arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc, pesnik Brane Senegačnik, violinistka Lana Trotovšek, akademski slikar Aleksander Červek in gledališki režiser Tomi Janežič.” 

Domen Mezeg