fbpx

Zavrnjene migrante pozdravili kar v arabščini: “Hvala, da ste tukaj!” Dobrodošlico izrekel tudi Kučan.

Foto: Nova24TV

Pro-vladni privrženci so se zbrali pred azilnim domom na Kotnikovi v Ljubljani, da vsem migrantom, ki so bili na meji z Nemčijo in Avstrijo zavrnjeni, izrečejo prisrčno dobrodošlico. Zavrnjene migrante pozdravili kar v arabščini: “Hvala, da ste tukaj! Mi vas želimo!” Voditelji shoda so po mikrofonu v arabščini in angleščini izrekali gesla dobrodošlice, zbrana množica pa je v en glas ponavljala za njimi. Nastopil je tudi feministični pevski zbor Zborke, ki so zapele tudi dve pesmi, med drugim “Hej brigade!”.

Ob tem so migrante tudi spodbudili, da povabijo v Slovenijo še preostanek svoje družine in druge sorodnike. S seboj so prinesli različne transparente z napisi: “Nihče ni ilegalen!”, “Smrt fašizmu, svoboda ljudem!”. Protestniki so sporočili, da so tukaj pretežno zato, ker želijo, da država begunce sprejme kot enakovredne državljane. V uradnem govoru so jih pozdravili kar v arabščini: “Hvala, da ste tukaj! Mi vas želimo! Dobrodošli, begunci!”

Nekateri “mirni protestniki” so našim novinarjem, ki jih sprašujejo o sporočilu današnjega shoda in zakaj so se ga udeležili, zabrusili v kamero: “Janševa televizija, mrš, mrš, da vas ne vidim tukaj, mrš!” Pri tem je gospod našega novinarja tudi odrinil in mu tako predal “mirno sporočilo” ter ga pospremil z oznakami “nacist” in “janšist”.

Med pro-režimskimi podporniki migrantov so bili tudi predstavniki Socialnih demokratov. Na protestu sta se pokazala evropska poslanka Tanja Fajon in nihče drug kot Milan Kučan.

Zavrnjene migrante pozdravili kar v arabščini: "Hvala, da ste tukaj!" Dobrodošlico izrekel tudi Kučan 1

Na protestu se je z glasnim vzklikanjem komunističnih parol udejstvoval tudi poslanec Združene levice, Miha Kordiš, ki je z desno roko držal rdečo zastavo, s pestjo leve roke pa je besno mahal po zraku. Na protestu je bilo poleg rdečih zastav videti tudi črne zastave. Rdeče in črne zastave v kombinaciji ponazarjajo radikalno anarhistično-sindikalistično gibanje.

Zavrnjene migrante pozdravili kar v arabščini: "Hvala, da ste tukaj!" Dobrodošlico izrekel tudi Kučan 1

V ozadju protesta pa se je v varnem zavetju s policisti varovane množice skrival tudi Branimir Štrukelj, znan in dolgoletni slovenski sindikalist ter politik.

Iz govorov in transparentov je bilo razbrati, da gre predvsem za shod skrajnih levičarjev, marksistov in ljubiteljev propadle Jugoslavije. Številni govorci so prihod migrantov povezovali z neizbežnim propadom kapitalizma, pri čemer naj bi bili prav migranti tisti, ki bodo v družbi povzročili revolucijo. Protestnike so v skladu s tem nagovorili tudi predstavniki Iniciative za demokratični socializem – med prisotnimi je bil tudi njihov znan obraz, Rok Kogej.

Na shodu je bilo opaziti tudi druge znane obraze, med njimi poslanca Združene levice Matjaža Hanžka in igralca ter pesnika Andreja “Roza” Rozmana.

“Verjamemo, da bomo žlahtno sobivali in ustvarjali boljšo družbo za vse nas,” se je slišalo po mikrofonu. Govorniki so poudarjali, da mora Slovenija odpreti svoje meje in se boriti proti vsemu, ki kakorkoli nasprotuje nastanitvi migrantov ali širi strah pred njimi.

Vse, ki jim niso po godu, označili za “neonacije”
Svoj novi dom so zavrnjeni poiskali kar v Sloveniji, ki pa očitno teh razlogov za zavrnitev ne vidi. Skupina, ki se je samooklicala za “antinaciste”, je svoje gostoljubje napovedala s piškotki in čajem za migrante. Predvsem si želijo, da bi se prav vsi migrati, ne glede na to, zakaj so jih druge države zavrnile, prosto gibali po Sloveniji.

Protestnike s piškoti naj bi “navdihnili” dosedanji protesti v Šenčurju, Logatcu in drugih krajih, namen katerih je bil opozoriti vlado na nejasno komunikacijo ter na težave samovoljnih postavitev migrantskih centrov. Vse tiste, ki pa se bodo danes uro kasneje udeležili shoda skupine, ki izraža skrb za varnost državljanov, pa je njihova neformalna idejna voditeljica Anuška Delić s precej fašistično potezo označila kar za “neonacije”.

Pripeljite še svoje družine!

Vir: Facebook

Vir: Facebook; Begunci dobrodošli, pridite s svojimi duržinami.

Organizatorji shoda dobrodošlice migrantom pa ne prinašajo samo piškotov in čaja, temveč tudi željo, da migranti ne bi prišli sami, temveč da bi – kot je razvidno s spletnega plakata organizatorjev “Protirasistična fronta brez meja” – s seboj pripeljali tudi svoje družine.

“Traktorji, what’s up with that?” – “Kaj je s temi traktorji?”
Podporniki zavrnjenih migrantov so se pred shodom na Facebook strani nesojenih organizatorjev spraševali, kaj so to traktorji, verjetno naslavljajoč vozila za obdelovanje zemlje, s pomočjo katerih so potekali shodi na podeželju, od takrat pa se je protestov na podeželju oprijelo ime Traktorska revolucija.

Hkrati so pod objavo “prilepili” pesem angleške pevke. Glasbeni video naslavlja migrantsko tematiko, v samem posnetku pa je videti migrante – kako naskakujejo mejno ograjo, prečkajo Sredozemsko morje …

Vir: STA

Vir: Facebook

Ž. K.