fbpx

V Ljubljani izjemno napeto: Shoda sta se srečala, policija naredila barikado

Foto: STA

Protestniki so se zbrali na Trgu republike, nato pa so prispeli na Kotnikovo ulico, kjer so se srečali z udeleženci shoda “Begunci dobrodošli“, ki so uro pred tem pričakali migrante z nagovori v arabščini. Množici sta vzklikali med seboj, med njiju pa se je postavila policija, ki je s svojimi telesi, psi in konji postavila barikado, da bi preprečila morebitni spopad med skupinama po nekaj sto ljudi. Med barikado pa so tekom srečanja skupin ostali ujeti novinarji.

Skupina, ki je izrekla beguncem dobrodošlico, je vzklikala parole v italijanščini: “Siamo tutti antifaschiti” (Vsi smo antifašisti), prepevala marksistično pesem Bandiera Rossa in zmerjala skupino, ki se zavzema za varnost državljanov: “Bela, modra, rdeča – vaša je nesreča!” . Najbolj glasno pa so vzklikali v angleškem jeziku: “Say it loud, say it clear, refugees are welcome here! (Recite glasno, recite jasno, begunci so tukaj dobrodošli)”. Veliko med njimi je imelo obraz zakrit s črnim šalom.

Skupina, ki se je dobila pred parlamentom in nastanitvi zavrnjenih migrantov nasprotuje, pa jim je odgovarjala z vzkliki: “Kdor ne skače, ni Sloven’c, hej hej hej” in s prepevanjem slovenske himne Zdravljice.

Skupina, ki je izrekla dobrodošlico migrantom, je bila opremljena s transparenti, na katerih so bile zapisane komunistične parole, plapolale so rdeče in črne zastave ter tudi nekaj zastav osvobodilne fronte. Druga skupina, ki pa se bori proti nastanitvi zavrnjenih migrantov, pa je imela predvsem slovenske zastave in je prepevala himno. Zahvaljevali so se tudi policistom za njihovo delo in vzklikali: “Hvala, policisti!”

Poglejte si, kako je bilo na shodu Begunci dobrodošli: Zavrnjene migrante pozdravili kar v arabščini: “Hvala, da ste tukaj!”

Pred parlamentom zahtevali, da vlada poskrbi najprej za Slovence
“Zbrati se mora vsaj 100.000 ljudi, da odpustimo vlado in parlamentu razpišemo nove demokratične volitve,” so bili odločeni pred parlamentom in so dodali, da Slovenija potrebuje lustracijo. Izpostavili so, da niso nastrojeni proti beguncem, ampak da ne podpirajo ekonomskih migrantov, ki bi radi ostali v Sloveniji in živeli na stroške davkoplačevalcev. Poudarili so tudi, da bi morala slovenska vlada najprej poskrbeti za slovenske državljane.

“Gre za zaničevalen odnos do žensk, deklet in tega ne bomo trpeli,” so razlagali udeleženci. “Imam punco iz Istre. Tam živi veliko beguncev iz balkanskih konfliktov. Tisti, ki so prišli iz Bosne živet v Istro, so, ko so dobili hladen obrok, jokali od sreče. Ti pa zahtevajo denar, mobitele, hiše, pravi begunec ne zahteva ničesar,” so pojasnili.

Jelinčič: Naj razdelijo listke s svojimi naslovi med migrante
Shoda pred parlamentom se je udeležil tudi Zmago Jelinčič: “Tukaj sem, ker sem, ker sem proti vsiljevanju ljudi, ki sem ne sodijo. Morali bi razdeliti listke z naslovi ljubiteljev migrantov – Jankoviću in novinarjem. Mislim, da je svinjarija, kaj se dogaja,” je bil odločen Jelinčič. Vladi predlaga popolno zaprtje meja in zavrnitev vseh migrantov, ki pridejo iz Avstrije. Hkrati meni, da bi bilo nujno zapreti tudi južno mejo in se o tem nujno dogovoriti tako s Hrvati kot s Srbi.

Skupina protestnikov se je za shod organizirala na družabnem omrežju Facebook, kjer je svoj prihod napovedalo več sto ljudi. Sprva so se želeli zbrati že ob 14. uri na Kotnikovi ulici, vendar so zaradi napovedi shoda v podporo migrantom lokacijo prestavili na Trg Republike. Po njihovih besedah so se želeli na ta način izogniti morebitnim incidentom, do katerih bi lahko prišlo ob srečanju skupin. “Ni nam vseeno za varnost vseh, ki se boste protesta udeležili,” so zapisali.

N. K.