fbpx

[Video] Verski voditelji pozvali v svojih poslanicah k spoštovanju ukrepov in se zahvalili vsem tistim, ki za Slovenijo tvegajo življenja

Metropolit rimskokatoliške Cerkve Stanislav Zore, evangeličanski škof Leon Novak, pravoslavni paroh Peran Bošković in mufti Nedžad Grabus (Foto: STA)

Kot je sporočila vlada, je bilo do torka ob 24. uri v Sloveniji zabeleženih 36 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.091. V ponedeljek so za boleznijo COVID-19 umrle še štiri osebe, smrtnih žrtev je tako skupno že 40. Govorec vlade Jelko Kacin si je na današnji novinarski konferenci zaželel, da bi bila letošnja velika noč nov začetek, začetek vrnitve zdravja in padanja krivulje. “Teh sedem dni je potrebno zajeziti, čim bolj prepričljivo. Zasluga za uspeh je skupna,” je izjavil Kacin. Spodaj si lahko preberete tudi poslanice najbolj pomembnih verskih voditeljev v Sloveniji.

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do torka, 7. aprila do 24. ure v Sloveniji potrjenih 36 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.091.

V torek je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 1.214 novih testov, število vseh tako znaša 30.699.

Število smrtnih žrtev se je povečalo za 4
V torek je COVID-19 terjal štiri nove smrtne žrtve, skupno je tako v Sloveniji umrlo 40 ljudi. Govorec vlade Jelko Kacin je v svojem uvodnem govoru na kratko povzel govor predsednika vlade Janeza Janše. Ob tem je navedel, da so ukrepi Vlade RS korak v pravo smer.

Ukrepi so bili učinkoviti, saj se se Slovenija spopada z nadzorovano epidemijo. Vlada Republike Slovenija premišljuje, da bi po veliki noči počasi rahljala ukrepe, Slovenija pa bi se korak za korakom vrnila v normalne tirnice. Slovenski verski voditelji so nagovorili svoje vernike ob bližajočih se velikonočnih praznikih. V nadaljevanju si lahko preberete njihove poslanice.

Nadškof Rimskokatoliške cerkve v Sloveniji Stanislav Zore

“Cerkve za velikonočne praznike še ne bodo odprte. Ukrepi so namenjeni temu, da bi se izognili žrtvam med verniki in duhovniki ter preobremenitvi zdravstvenega sistema. Škofje zato vse katoličane prosimo, za velikonočne praznike ostanete doma. Sprejeli smo posebna navodila za obhajanje velikonočnih praznikov v razmerah, ko javna bogoslužja niso dovoljena in ko bodo duhovniki lahko samo zasebno obhajali obrede. V imenu Katoliške cerkve želim izraziti sožalje vsem sorodnikom 36 Slovencev in Slovenk, ki so zaradi epidemije izgubili življenje. Storiti moramo vse, da bo takšnih primerov čim čim manj. Zahvaljujem se zdravnikom in zdravstvenim delavcem za njihovo požrtvovalno delo kot tudi vsem, ki v teh časih preizkušnje skrbijo, da najbolj nujne ustanove in trgovine normalno delujejo.

Nadškof Stanislav Zore (foto: STA)

Prav tako se zahvaljujem prostovoljcem Karitas in drugih dobrodelnih ustanov, ki tudi v času krize skrbijo za najbolj šibke posameznike in člane naše družbe. Samo Karitas je v času krize v zadnjih treh tednih oskrbela skoraj 14.400 družin. Škofje smo hvaležni opozorilom zdravstvenih delavcev, ki so nas v začetku marca opozarjali na nevarnost strmega naraščanja števila okuženih in o tem, da to krivuljo lahko umirimo samo tako, da država čim prej sprejme ustrezne ukrepe, Cerkev pa odpove verske obrede.”

Evangeličanski škof Leon Novak

Bližamo se velikonočnim praznikom, ki imajo v življenju kristjanov prav posebno mesto. V običajnih razmerah so to dnevi veselja, druženja, medsebojnih obiskov ter svečanih bogoslužij. Svet pa se že nekaj časa nahaja v izrednih razmerah. Pandemija terja svoj davek. Vesela vest je, da se stanje glede okužb s koronavirusom izboljšuje. Hvala, da upoštevate napotke vlade ter zdravstvenih institucij oziroma ustanov in tako prispevate k počasnemu umirjanju števila inficiranih in obolelih v Sloveniji. 

Evangeličanski škof Leon Novak. (Foto: STA)

Vsi predstavniki verskih skupnosti pa vas prosimo in spodbujamo: vztrajajte še naprej. Vsak izmed nas lahko bistveno prispeva k temu, da se širjenje virusa ne okrepi, temveč da počasi usiha. Obrnimo s skupnimi močmi krivuljo navzdol.  Zahvaljujem se zdravstvenemu osebju, ki nesebično skrbi za bolnike, delavcem v domovih za ostarele, prostovoljcem, humanitarnim delavcem, trgovcem ter pripadnikom policije, vojske in civilne zaščite, ki skupaj poskušajo ublažiti posledice pandemije. Obhajajte velikonočne praznike v krogu vaše najožje družine, spremljajte bogoslužja preko televizijskih in radijskih sprejemnikov in ostanite doma. Bodite blagoslovljeni in ostanite zdravi.”

Pravoslavni paroh Peran Bošković

“Država nam je pripravljena plačati, da ostanemo doma, da bi rešili sebe in svoje otroke pred boleznijo. Od nas se zahteva, naj kot zakonci in starši dni bivanja doma izpolnimo s pozornostjo in naklonjenostjo drug do drugega. Pokažimo svojcem doma, da so nam pomembnejši od najbolj sončnega dneva ob reki, da se jih bolj veselimo kot sončnega dne. Poskusite nadoknaditi vse, kar ste doslej zamudili. Obvarujte sebe in druge pred okužbo.”

Paroh Peran Bošković. (Foto: STA)

“Naj vaši domovi postanejo cerkve, v katerih molite in ljubite. Naredite tako, da bo letošnja velika noč še posebej slovesna in napolnjena z ljubeznijo ter molitvijo. To bo enakovredno vašim molitvenim obiskom svoje cerkve. Z veliko ljubezni in hvaležnosti za njihovo neizmerno žrtvovanje pozdravljamo vse zdravstvene delavce, vse službe, ki jim pomagajo, in vse plemenite ljudi, ki razdajajo sebe in svoje materialne dobrine za boj proti tej bolezni.”

Islamski mufti Nedžad Grabus

Zavedamo se, da Vlada Republike Slovenije poskuša storiti vse, da ohrani življenja ljudi in da s čim manj škode premagamo epidemijo. Zahvala zdravstvenim delavcem in vsem, ki skrbijo, da se življenje v Sloveniji normalno odvija. Spoštujemo vse ukrepe vlade in nasvete zdravstvenih strokovnjakov, zato so tudi vse naše molilnice in džamija v Ljubljani zaprte.”

Mufti Nedžad Grabus. (Foto: STA)

“Vera je v srcu. Vsi se zavedamo dejstva, da moramo v teh dneh ostati doma in upoštevati navodila zdravstvenih strokovnjakov. Ohranimo človeška življenja. Zdaj je čas za osebno vero. V tem času je najbolj pomembno upoštevati navodila zdravstvenih delavcev, strokovnjakov in oblasti, ki so odgovorni za naša življenja.”

 

Luka Perš