fbpx

[Video]”Kulturni” levičar Domen Savič in “strpne” feministke pokazali svoj pravi obraz na predstavitvi knjige Romana Vodeba: Se drli “Ne šlataj me!”, kazali hrbet, posredovati je morala celo policija!

Policisti in Domen Savić (Foto: Youtube)

Policisti in Domen Savić (Foto: Youtube)

Slovenija je 28 let samostojna država. Ena izmed temeljnih dosežkov demokratičnih družb je svoboda do izražanja različnih mnenj in stališč ne glede na to, ali se posameznik z njimi strinja ali ne. Žal pa nekatere radikalne feministke in levičarski aktivisti tega ne razumejo. Med predstavitvijo knjige Prvi spol avtorja Romana Vodeba so borec “proti sovražnemu govoru” Domen Savič in skupina feministk ropotali, glasno govorili in izzivali druge udeležence. Situacija je prišla tako daleč, da sta morali posredovati policija in varnostna služba. Režimski mediji pa so se spet izkazali za navijače radikalnih levičarskih idej. “Vsak ima pravico do lastnega mnenja, nima pa vsak pravice, da svoja stališča javno izraža”, so si dovolili škandalozno zapisati na nacionalnem portalu MMC RTV SLO.

Roman Vodeb velja za psihoanalitika, ki zelo rad šokira javnost. V svojih javnih polemikah je velikokrat izrazil kritične misli o pojavu feminizma. Na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu je ob predstavitvi svoje knjige Prvi spol povedal, da je svojo raziskovalno knjigo pripravljal 15 let. Gre za njegov kritični pogled na eno najbolj znanih feminističnih del Drugi spol avtorice Simone de Beauvoir. Pravi medijski cirkus proti avtorju pa so zganjali v feminističnem odboru Iskra in aktivist Domen Savič. Ne glede na poročanje nekaterih režimskih medijev obstaja videoposnetek, kjer se jasno vidi neokusno in vulgarno obnašanje Domna Savića do avtorja in drugih obiskovalcev v dvorani. Med predstavitvijo so avtorju kazali hrbet, brali, glasno govorili, kvačkali. “Ne šlataj me, ne šlataj me!” pa je panično kričal Savič, ko je do njega stopil varnostnik in ga opozoril na kulturno obnašanje na prireditvi.

Vendar Slovenija ne bi bila Slovenija, če ne bi iz skupinice protestnikov nekateri mediji naredili junaških borcev proti šovinizmu in seksizmu. Slovenski časopis Dnevnik je v naslovu zapisal, da je šlo za borbo proti Vodebovim seksizmom. Veliko bolj sporno so zapisali na nacionalnem spletnem portalu MMC RTV SLO, in sicer, “da ima vsak pravico do lastnega mnenja, nima pa vsak pravice, da svoja stališča javno izraža”. Velikanski uspeh v letu 2019 za nacionalni medij, financiran z žepov vsakega slovenskega državljana, ki jasno zapiše, da eno temeljnih demokratičnih pravic, pravico do svobode govora in izražanja lastnih stališč, lahko uporablja le peščica.

Svoboda govora in izražanja mnenj je temelj vsake demokratične družbe
Slovenija se je borila stoletja, da je postala svobodna in demokratična družba. Domen Savič in njegova četica zagovornikov feminizma ne razumeta, da niso samo njihova mnenja in razmišljanja edina pravilna na tem svetu. Žal pa ni tako. Obstaja množica ljudi, ki ima do določene teme drugačno mnenje. Kot v primeru francoske feministične avtorice Simone de Beauvoir, do katere ima kritični pogled Roman Vodeb v svoji knjigi Prvi spol.

 

Vsi niso sprejeli nekulturnega obnašanja Saviča in njegove druščine
Kot je kritično mnenje izrazila skupinica okrog Saviča glede dela Romana Vodeba, so se oglasili tudi kritiki njihovega obnašanja. “Neotesani Savič, tako so ga starši učili,” se je odzvala na Savičeve provokacije novinarka Demokracije Petra Janša. “Vodeba so ob predstavitvi knjige Prvi spol ovirali in šikanirali naduti smrkavci iz SD in nevladnih sekt, to, kar govori jokajoča Sonja, pa je tipično za SD sekretnike! Govorjenje resnice je zanjo širjenje sovražnega govora,” se je izrazil eden izmed uporabnikov družbenih omrežij. Nekatere pa je zmotilo poročanje nacionalnega medija RTV SLO. “Na RTV SLO izkrivljajo resničnost. Precej več je bilo takih, ki jim je šlo feministično ‘bevskanje’ na dogodku na živce in bi prej izgnali njihovo nasilje. Eno je mnenje, nekaj drugega pa je nasilno vsiljevanje svojega pogleda in motenje.”

Roman Vodeb dobil več pohval kot pa kritik, ne glede na to, ali se je občinstvo strinjalo z njegovimi trditvami
Svoje mnenje je izrazil osrednji protagonist Roman Vodeb. “Nisem homofob, še manj pa mizogin, saj vendarle ‘napadam’ Simone de Beauvoir, militantno lezbijko, ki je črtila normalne ženske – ona pa je bila poosebljena mizoginija. Zato se moja knjiga (o ženskah in ‘moškinjah’) imenuje Prvi spol.” “Policija na predstavitvi knjige Romana Vodeba! Dobro bi bilo, da bi izpostavili, da je bilo neotesanih anarhičnih protestnikov v dvorani le 1 odstotek! Kaj pa preostalih 99 odstotkov?! Ti so bili kulturni in me poslušali, mi dajali priznanje, četudi se ne strinjajo z vsem,” je poudaril Roman Vodeb.

Luka Perš