Po nočnem uporu v Šentilju težave z migranti še na Vrhniki – vkorakali v šolo, enega našli v vrtcu

Jeseni so v Brežicah zagoreli šotori (foto: M.K.).

Najprej nočni incident v Šentilju, kjer so se migranti upri, ker niso želeli, da jih z avtobusom odpeljejo v Postojno, zdaj pa še incident na Vrhniki. Migranti, ki so tam nastanjeni, se lahko sicer prosto gibajo, a kaj ko so se pojavili kar v šoli, enega pa naj bi našli celo v prostorih vrtca. 

Prebivalci Vrhnike so vedno bolj zaskrbljeni. Ne samo, da tamkajšnji vrtec od migrantskega centra ločuje zgolj vrtna ograja, prišlo naj bi celo do incidenta, da so migranti zakorakali v osnovno šolo, enega pa so našli v vrtcu, poročajo Slovenske novice. Kaj so tam počeli ni jasno. Jasno je le to, da so starši zaskrbljeni in so se z županom že dogovorili za sestanek, ki bo danes zvečer.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je starše sicer želel potolažiti z besedami, da bodo v jutranjih urah, ko otroci prihajajo v šolo, med begunce delili zajtrk in jih tako zadržali v centru, popoldne, ko se otroci vračajo, pa kosilo.

Župan Vrhnike Stojan Jakin je sicer informacijo o tem, da so migranti zašli v šolo in vrtec, zanikal. Kot je pojasnil za Slovenske novice gre za laži, a je v isti sapi dodal, da naj bi nekateri migranti naše otroke fotografirali. Kaj je bil namen tega ni znano, se pa tudi župan strinja, da je sicer lokacija na Vrhniki povsem neprimerna za nastanitev migrantov.

V noči s ponedeljka na torek je sicer iz nastanitvenega centra na Vrhniki v noči s ponedeljka na torek pobegnilo več kot 30 prosilcev za azil. Kot pripovedujejo njihovi viri, so jih približno 25 policisti izsledili na Jesenicah, in sicer na vlaku za Avstrijo. Na notranjem ministrstvu so nam informacijo potrdili. Pobegle migrante bodo z avtobusom odpeljali nazaj na Vrhniko.

Nova varnostna grožnja zaradi selitev migrantov v notranjost
Kako resna je migrantska situacija v Sloveniji pa dokazuje tudi incident do katerega je prišlo ponoči v Šentilju. “Včeraj zvečer je v Šentilju prišlo do upora migrantov, ko jih je policija želela odpeljati v Postojno. Omenjeni niso hoteli na avtobuse, s katerimi jih je policija želela odpeljati,” nam je zaupal vir s policije. Ko smo o dogodku povprašali na PU Maribor, smo dobili odgovor, da o tem niso seznanjeni. Na notranjem ministrstvu informacije o incidentu ne zanikajo.

Policist, ki iz razumljivih razlogov ne želi biti imenovan (ime hranimo v uredništvu), ob velikih selitvah migrantov v notranjost države sicer opozarja tudi na novo varnostno grožnjo: “Glede na to, da so nastanitveni centri oz. azilni domovi v notranjosti Slovenije, velik del policistov pa trenutno opravlja naloge na meji in so v notranjosti policisti številčno podhranjeni, se sprašujem, ali je glede na izkušnje iz drugih držav s tem ogrožena tudi morebitna varnost državljanov.”

Informacijo o incidentu smo preverili na PU Maribor, kjer so nam na naše poizvedbe, kaj točno se je dogajalo, dejali le, da o tem niso seznanjeni oziroma natančneje, da tega na jutranjem posvetu uprave niso obravnavali. Njihov uradni odgovor in dodatna pojasnila, kaj se je zgodilo z omenjenimi migranti, še čakamo.

Notranje ministrstvo incidenta ne zanika
Na notranjem ministrstvu incidenta niso zanikali. “Lahko vam potrdimo, da je bila skupina migrantov, ki jim je Avstrija zavrnila vstop, iz Šentilja prepeljana v Center za tujce v Postojni, kjer bodo tekli nadaljnji postopki vračanja.” Upora migrantov niso komentirali.

Do upora naj bi po neuradnih informacijah prišlo po tem, ko so migrante z avtobusi želeli prepeljati v Postojno. Ti so se policistom uprli, saj niso želeli nikamor. Kako se je incident razpletel oziroma kaj se je zgodilo z omenjenimi tujci, za zdaj še ni znano.

Cerar s spominom zlate ribice
Vlada se sicer glede migrantske krize v Sloveniji še vedno spreneveda. V ponedeljek je Cerar še vedno vztrajal, da v Sloveniji ni in nikoli ni bila ogrožena varnostna situacija. “Slovenijo je prečkalo že več kot pol milijona ljudi, zaradi tega se varnost državljanov ni zmanjšala in tako bo tudi v prihodnje,” je zatrdil na novinarski konferenci.

Ni sicer jasno, ali ima predsednik vlade spomin zlate ribice, saj je bilo v zadnjih nekaj mesecih kar nekaj tako incidentov v zvezi z migranti kot tudi prikrivanja informacij s strani uradnih organov. Med drugimi naj spomnimo na požar v Brežicah, pobege migrantov in ugrabitve otrok, ki očitno niso kaj dosti zmotili niti policije niti varuhinje človekovih pravic. Kot smo namreč že tedaj opozarjali, so otroci migrantov za slovensko vlado dobrodošli le toliko, kolikor jim koristijo pri njihovem piarju, kar se je pokazalo tudi ob foto terminih Cerarja z migrantskimi otroki.

Ugrabljeni otroci vlade ne brigajo
V primerih, ko so policisti našli uradno “izgubljenega” otroka, pa niso bile sprožene praktično nikakršne preiskave, ki bi sicer ile sprožene v primerih, če bi bil najden izgubljen otrok slovenskih staršev.

Kraje po barih
Prav tako je predsednik vlade pozabil na kraje v barih in trgovinah, ki jih je policija sicer opravičevala z bizarnim izgovorom, da so se migranti ustrašili – njenega prihoda, posledično pa pobegnili s kraja dogodka. Lastnik lokala se je za plačilo pobranih artiklov lahko obrisal pod nosom.

Nina Knapič