fbpx

Višje sodišče: Božič je kriv, ker je slikal SMS-sporočilo Bratuškove

Jani Božič; Foto: Youtube

Višje sodišče je fotoreporterju Janiju Božiču, ki je v državnem zboru fotografiral in kasneje objavil posnetek SMS-sporočila Alenke Bratušek, ki ji ga je ob izvolitvi za mandatarko poslal nekdanji direktor svetovalne hiše McKinsey Peter Kraljič, potrdilo 5-mesečno pogojno kazen.

Okrajno sodišče je lani marca Janija Božiča zaradi kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil obsodilo na pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Božič je namreč posnetek sporočila objavil na portalu Podlupo.net in zapisal, da je Peter Kraljič poslal Alenki Bratušek čestitko ob izvolitvi 20 minut prej, preden so bili znani rezultati o izvolitvi.

Božič za seznanitev s sporočilom ni imel dovoljenja Bratuškove
Božiča je okrajno sodišče obsodilo zato, ker so bili v njegovem dejanju vidni znaki kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil. Božič se je na njihovo odločitev pritožil, a je višje sodišče potrdilo sodbo okrajnega sodišča. Na višjem sodišču so odločili, da se je Božič neupravičeno seznanil s sporočilom, saj za to ni imel dovoljenja Alenke Bratušek. Poleg tega je ob prejemu novinarske akreditacije podpisal obrazec, da je seznanjen s tem, da je bližnje fotografiranje gradiv na mizah poslancev prepovedano.

Pritožba naj bi bila neživljenjska in neutemeljena
V pritožbi je Božič zapisal, da varstvo komunikacijske zasebnosti poslancev ne zajema dopisovanj na elektronskem nosilcu, ampak zgolj gradivo v obliki listinske dokumentacije. Sodišče je to trditev označilo za neutemeljeno in neživljenjsko. Državni zbor je Božiču odvzel novinarsko akreditacijo, a so mu jo kasneje zopet odobrili.

Objavljanje korespondence med Janšo in Kovačičem pa očitno ni poseg v zasebnost
Medtem ko po eni strani kriminalizirajo fotoreporterja Božiča, pa po drugi strani ne vidijo težav v tem, da NPU novinarjem posreduje zasežene korespondence. Spomnimo, da so Dnevnik, Večer, Mladina in drugi časopisi objavljali korespondenco med Janezom Janšo in nekdanjim predsednikom uprave NKBM Matjažem Kovačičem. Prav na tovrstno uhajanje informacij in objavljanje zasebnih elektronskih sporočil je opozoril tudi Janša v nedavni preiskavi NPU na sedežu SDS, ko so kriminalisti želeli zaseči celotno dokumentacijo in strežnik SDS.

A. R., STA