fbpx

Vkorakal v štajersko prestolnico, razorožil Nemce in utrdil slovensko oblast v Mariboru

Foto: STA

Mineva 97 let, odkar je Rudolf Maister leta 1918 s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. Po Sloveniji bo potekalo več slovesnosti, med drugim tudi v Maistrovem rojstnem Kamniku in v Ravnah na Koroškem.

Maistrov dan praznujemo v spomin na dogodke ob koncu prve svetovne vojne, ko je tedanji mariborski mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji. S tem se ni strinjal general Maister, ki je na svojem območju ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki. Ta je v noči na 23. november 1918 pod Maistrovim poveljevanjem razorožila zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev in osvobodila Maribor.

Maister in njegovi soborci so nato novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in tako preprečili, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji.

Po razglasitvi priključitve Maribora in okolice k Avstriji konec oktobra 1918 je takrat še major Rudolf Maister protestiral z drznimi besedami: “Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko!” To pa je bil šele začetek samozavestnega, drznega in strateško izpiljenega Maistrovega delovanja, je v svojem nagovoru ob Maistrovem dnevu izpostavil predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Maistru se bodo poklonili številni politiki
Ministrica za obrambo Andreja Katič se je spominu na Maistra poklonila že v petek, ko je z delegacijo položila venca k Maistrovima spomenikoma v Ljubljani. Dan pozneje so praznik zaznamovali v Celju, kjer je zbrane nagovoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek, v Krškem pa je slovesnost z mašo v nedeljo pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Številne prireditve se bodo po Sloveniji zvrstile tudi danes. Ministrica za obrambo bo osrednja govornica na prireditvi v Ravnah na Koroškem, kjer bodo ob dnevu Rudolfa Maistra zaznamovali tudi dan 72. brigade Slovenske vojske, ki ga obeležujemo na isti dan.

V Maistrovem rojstnem Kamniku bo venec k spomeniku v družbi predstavnikov veteranskih organizacij položil tamkajšnji župan Marjan Šarec. V uradu predsednika republike pa ob današnjem prazniku pripravljajo dan odprtih vrat. Obiskovalce bo pozdravil tudi predsednik republike Borut Pahor.

J. F., STA