fbpx

Vlada migrante pošilja v Lesce, ignorira pa starše. Zaskrbljena mati: “Ali nismo niti toliko vredni, da bi nas o tem obvestili?”

Foto: epa

“Nismo vsi starši nestrpni, samo zaskrbljeni smo glede varnosti naših otrok – ali so drugi res pomembnejši od naših? Ali res nismo starši niti toliko vredni, da se nas glede česa takšnega obvesti in da lahko na to nič hudega sluteče otroke pripravimo ter jim razložimo dano situacijo?” nam je danes pisala zaskrbljena mama ob novici, da je vlada tudi v Lescah v Centru za mlade Kresnička naselila migrante.

V kriznem centru za mlade Kresnička – v katerem bivajo otroci iz problematičnih družin ali pa so tam, ker se doma znajdejo v nevzdržnih razmerah – so dobili nove sostanovalce – migrantske mladostnike, ki hkrati obiskujejo osnovno šolo v Lescah. “Vse skupaj smo izvedeli šele iz medijev, otroci pa niso bili le otroci, saj je šlo za mladostnike, stare do 16 let, in res se mi ne zdi pravilno, da mimo vseh, ki so odvisni od te hiše, urejajo vse za zaveso,” je dejala zaskrbljena občanka Lesc in mati otrok.

Ob tem je dodala, da nima nič proti otrokom, ki so res pomoči potrebni, vendar se ji poraja vprašanje, kako lahko neka ustanova glede na tako situacijo ukrepa kar nekako po svoje. Še posebej bi jih lahko po njenih besedah seznanili, da bodo te mladostnike pošiljali tudi v javno osnovno šolo. “Nismo vsi starši nestrpni, samo zaskrbljeni smo glede varnosti naših otrok – a so drugi res pomembnejši od naših?” Hkrati se sprašuje, ali res niso starši niti toliko vredni, da se jih o nečem tako pomembnem obvesti, da lahko nič hudega sluteče otroke pripravijo in jim razložijo nastalo situacijo.

Gostili so štiri migrante
V zadnji izdaji revije Zarja so zapisali, da v Lescah že skoraj tri mesece v kriznem centru Kresnička živi desetletni afganistanski deček, ki so ga poimenovali Ahmed. Dva meseca pa so mu v kriznem centru Kresnička delali družbo še trije fantje, stari od 12 do 16 let.

Še sanjalo se jim ni, da bodo prejeli Afganistance
V kriznem centru Kresnička so sicer dejali, da so jih avgusta klicali z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter spraševali, koliko prostora imajo v kriznem centru.Očitno pa jim niso povedali, kaj je bil pravi razlog tega klica. Kot so dejali odgovorni v centru, “jim tudi na kraj pameti ni padlo, da bodo čez štiri mesece dobili za sostanovalce male Afganistance.”

Na vlado smo naslovili tudi naslednja vprašanja:

 

1 ) Zakaj migrante na posamezne lokacije nameščate dobesedno tajno, o tem pa se predhodno ne pogovorite z vpletenimi prebivalci in jim ne pojasnite vsega, kar jih v zvezi s tem zanima?

2) Koliko so stari migranti, ki ste jih namestili v vzgojni zavod Kresnička?

3) Kako ste ugotavljali njihovo starost?

M. P.