fbpx

Vladni polnačrt: Migrante kar na Debeli rtič, o varnosti najbolj revnih slovenskih otrok pa nič …

Foto: STA

Ena od destinacij, kjer naj bi namestili migrante, je tudi Debeli rtič. Strokovnjak za varnostne zadeve Damir Črnčec je zapisal, da je tovrstni ukrep vlade uperjen proti zdravi pameti, slovenskim otrokom ter družinam. Predsednica Rdečega križa Slovenije Nataša Pirc Musar pa zagotavlja, da migranti ne bodo v ničemer ogrozili vsakoletnega letovanja otrok.

Ni jasno, kako vlada izbira kraje, kamor bi namestila migrante, ki jih zavračata tako Avstrija kot Nemčija. Bolj kot ne se zdi, da gre za naključna žrebanja, glede izbrane lokacije pa se vladni prestavniki niso pripravljeni pogovarjati niti s prebivalci, ki živijo v neposredni bližini, da bi jim vsaj približno razložili, zakaj so se tako odločili. Ob vsem skupaj pa skrbi tudi dejstvo, da za nobeno lokacijo očitno ni izdelane nobene varnostne ocene.

Vlada zavaja: Med migranti niso le otroci
Načrt vlade poteka več ali manj samo v dveh smereh: kako se znebiti migrantov, da bi imeli z njimi kar najmanj težav, po drugi strani pa tudi, kako slovensko javnost zavajati, koga vse bodo v resnici nameščali. Propaganda, ki jo zadnje dni brezglavo izvaja vlada, je jasna: govorijo le še o otrocih, pa četudi gre za mladostnike (stare od 13 do 17 let) in menda za najbolj ogrožene skupine.

Zavajajoča propaganda pa ima povsem nasprotne učinke. Najprej vlada s tem, ko vse migrante označuje za uboge in reveže, ogroža v resnici tiste, ki to so in bi resnično potrebovali pomoč. Ljudje, kamor bi migrante naselili, pa vladi zaradi zavajanja ne morejo zaupati, saj se sploh ne ve, kdaj v vladnih vrstah lažejo in kdaj pa gre v resnici za tiste, ki so pomoči potrebni.

Izbrana lokacija: Debeli rtič
Debeli rtič, znano mladinsko letovišče, kjer vsako leto biva 15 tisoč otrok, med njimi pa je 1300 tistih iz socialno ogroženih družin, ki jim je omogočeno brezplačno letovanje, bo od sedaj naprej tudi destinacija za migrante, saj je v neposredni bližini načrtovan migrantski center. Kot je zapisal strokovnjak za varnost in nekdanji direktor slovenske obveščevalne službe Damir Črnčec, to pomeni veliko nevarnost za varnost vseh, ki tam živijo in letujejo, hkrati pa bo imelo vpliv na turizem, saj je v poletnih mesecih tam priljubljena plaža.

Dr. Damir Črnčec (foto: STA).

Dr. Damir Črnčec (foto: STA).

Konec normalnega življenja
Kot je zapisal Črnčec, pomeni izbira lokacije Debeli rtič za nastanitev migrantov neposredno ogrožanje treh mladih družin, ki imajo šest otrok, starih med 5 in 15 leti ter živijo na robu kampa. Za dostop do svojih hiš morajo vsakič prečkati kamp, kjer bodo migranti, kar pa po oceni strokovnjaka pomeni konec normalnega in varnega življenja.

Tam letujejo socialno ogroženi otroci in tisti s posebnimi potrebami
V neposredni bližini migrantskega centra, vsega 5 minut peš hoje, je tudi mladinsko letovišče za invalidne otroke, za otroke s posebnimi potrebami ter za otroške skupine iz socialno ogroženih družin, ki tam vsako leto letujejo na račun dobrodelnih organizacij, saj si morja sicer ne bi mogli privoščiti.

Poleg tega je Črnčec ocenil, da je “Debeli rtič poleti polno zaseden z družinami, ki pridejo na plažo z majhnimi otroki, saj je tam najbližje kopališče za koprski okoliš v tej smeri, ki ponuja brezplačno kopanje in kopanje do poznih večernih ur”.

Na Rdečem križu ne vidijo nevarnosti
Z Rdečega križa Slovenije so nam sporočili, da počitniški dom ministrstva za notranje zadeve na Debelem rtiču ostaja rezervna lokacija za prosilce za azil, kar pomeni, da ne gre za postavitev migrantskega centra, ampak bo MNZ svoje počitniške kapacitete uporabil za nastanitev najbolj ranljivih skupin prosilcev za azil, ki so prišli v Slovenijo, ker bežijo pred konflikti, preganjanjem, življenjem v negotovosti in revščino.

Predsednica Rdečega križa Slovenije Nataša Pirc Musar je zagotovila, da “prihod migrantov v počitniški dom MNZ ne bo v ničemer vplival na počitniške kapacitete Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič, kjer vsako leto več kot 15 000 otrok nabira počitniška doživetja, in tudi ne na dobro počutje in izvajanje zdraviliških in vseh drugih programov MZL RKS Debeli rtič”.

M. P.