Vodja Pohoda za življenje 2021 Cankar Soaresova: Želimo, da bi praznovali življenje!

Datum:

“Jaz sem se sama naučila, kaj prinaša abortus, in sicer prek primera moje prijateljice, ki sem jo svoj čas podpirala v tej njeni odločitvi in potem videla, kaj to prinese še po toliko letih – ogromno bolečine. In lani je bila prisotna na Pohodu za življenje. Po dogodku je dejala, da je čutila spoštovanje. In to mi res veliko pomeni, da je takšna oseba s takšnim občutkom odšla s tega pohoda,” je dejala vodja letošnjega Pohoda za življenje v Ljubljani Urša Cankar Soares, ki je nekoč tudi sama podpirala “pravico” do splava.  

“V soboto, 2. oktobra, bo v Ljubljani potekal Pohod za življenje 2021. Začetek bo ob 10. uri izpred Levstikovega trga, osrednji program pa bo na Prešernovem trgu. Pomemben del osrednjega programa bo javno poslušanje bitja srca nerojenega otroka,” je uvodoma dejal voditelj Teme dneva Luka Svetina. Gre za največji letni pohod za spodbujanje veselja do življenja, za ozaveščanja o nevarnostih splava in sočutja z žrtvami splava, nerojenimi otroki in njihovimi materami ter očeti v stiskah. Lanskoletnega pohoda za življenje se je udeležilo 500 udeležencev. Šlo je za največji dogodek dneva v Sloveniji. V studiu pa je Svetina tokrat gostil organizatorko Pohoda za življenje Uršo Cankar Soares.

Uvodoma ga je zanimalo, kaj je namen Shoda za življenje in kdo vse naj bi se ga udeležil. Cankar Soaresova: “Gre za tretji Pohod za življenje. To bo en takšen, zares vesel dogodek. Želimo si, da bi resnično praznovali življenje, ki ga imamo, da bi bili hvaležni za to, da imamo življenje.” Zelo so veseli, da se jim bo pridružil tudi nadškof in ljubljanski metropolit Stanislav Zore, ki jih namerava podpreti v tem njihovem prizadevanju za vsako nerojeno življenje in za starše, ki so v stiski. Svetina: “Kaj pa je sporočilo vašega pohoda?” Cankar Soaresova je odvrnila, da so si za letos kot geslo (vsak tovrsten pohod kjerkoli po svetu ima tudi neko geslo) izbrali 17. člen Ustave RS, ki pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo.

In dejansko si želijo sporočiti, da se človekovo življenje ne začne šele ob rojstvu, marveč že mnogo prej. Ob tem pa je voditelj oddaje spomnil na lanskoletni pohod, na katerem so se pojavile tudi feministke, ki so vpile slogane, kot so “Moje telo, moja izbira”. Svetina je sklepal, da so se počutile ogrožene, misleč da si pripadniki Pohoda za življenje prizadevajo za prepoved splava. Gostja oddaje je na to odgovorila, da je situacija na celem svetu podobna. Pridejo namreč protestniki, ki želijo sporočiti tudi svoje slogane. “Ampak jaz sem resnično prepričana, da je resnica na naši strani. To sem že večkrat ponovila – da je življenje od spočetja naprej nedotakljivo. Če bi imeli ljudje dovolj informacij o razvoju otroka v maternici, bi tudi to počasi razumeli.” 

Otroku že v tretjem tednu bije srce, pri desetih pa ima nohte in prstni odtis
“Torej je namen vašega shoda ljudi ozaveščati o pomembnosti otrokovega življenja, za katerega ste prepričani, da je sveto?” Ob tem je voditelj oddaje spomnil na primer na Poljskem, kjer je tamkajšnja vlada naletela na precejšnji odpor, celo množične proteste, ker so splav tako močno omejili, da je dejansko postal prepovedan, z izjemo v nekaterih izrednih okoliščinah. Cankar Soaresova je na to odvrnila, da je znano, da otroku srce bije že v tretjem tednu. Ob tem je pokazala tudi dva majhna modela otroka v maternici, enega v velikosti ploda, starega sedem, drugega pa deset tednov. Kot je še pristavila, ima otroček pri desetem tednu že nohte, prstni odtis, pa tudi sicer je po izgledu kot majhen človek, kar dejansko tudi je. In ravno zato je vesela vsakega zakona, ki zaščiti nerojeno človeško bitje. Poleg tega zaščiti tudi mater in očeta pred bolečino, pred travmo, ki jo splav prinaša.

Voditeljica Pohoda za življenje 2021 v Ljubljani Urša Cankar Soares in voditelj oddaje Luka Svetina (Foto: Nova24TV)

“Ljudje se sicer navadijo na določene stvari, ampak treba je iti naprej, zbrati pogum in o tem govoriti, ker je to tabu tema. Zagotovo to ni lahka tema, ampak mi si želimo, da bi 2. oktobra 2021 ob 10. uri v Ljubljani pred cerkvijo sv. Jakoba o tem začeli govoriti, zato vse vabim na dogodek. Da se opogumimo in to temo odpremo  v naši družbi.” Svetina pa je spomnil na dejstvo, da v Sloveniji že obstajajo zavodi, ki nudijo pomoč nosečnicam, ki razmišljajo o splavu. “Je to po vašem mnenju tisto, kar bi moralo biti glavno sporočilo vašega pohoda, torej kam se lahko takšne osebe, ki so v stiski, zatečejo po pomoč?” Cankar Soaresova je na to odvrnila s pozivom državi, da pomaga tovrstnim organizacijam, saj v Sloveniji že obstajajo, kot je denimo Zavod živim. Lepo bi bilo, da bi država pomagala, da delovanje teh zavodov ne bi slonelo zgolj na prostovoljnih prispevkih in prostovoljstvu kot takšnem.

Splav v življenje človeka prinese ogromno bolečine
Potrebno bi bilo nuditi resno pomoč ženskam v stiski, in sicer na področju financ, psihične in materialne podpore. “Pa so primeri, ko ste dejansko nosečnice, ki razmišljajo o splavu, pripravili do tega, da so si premislile?” Cankar Soaresova je na to odvrnila pritrdilno in pristavila, da je bilo takšnih primerov že zelo veliko. Dodala je še, da po vsem svetu pravkar poteka pobuda “40 dni za življenje”. Medtem ko poteka, se mnogi odločijo za življenje. Prepričana je, da so ljudje odprti in da le potrebujejo informacije. Prav zato pa si želijo izpeljati ta Pohod za življenje. “Tudi vi ste bili nekoč zagovornica splava, zakaj ste si premislili?” je za konec vprašal Svetina. Cankar Soaresova: “Jaz sem se sama naučila, kaj prinaša abortus, in sicer prek primera moje prijateljice, ki sem jo svoj čas podprla v tej njeni odločitvi, pozneje pa videla, kaj to prinese še po toliko letih – ogromno bolečine. In lani je bila prisotna na Pohodu za življenje. In po dogodku je dejala, da je čutila spoštovanje. In to mi res veliko pomeni, da je takšna oseba s takšnim občutkom odšla s tega pohoda.” 

Urša Cankar Soares je v oddaji pokazala dva modela zarodka nerojenega otroka, starega sedem in deset tednov. (Foto: Nova24TV)
Modela nerojenih otrok, starih sedem in deset tednov. (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...