fbpx

Volatilni Direktor UKOM-a ujet na laži, nato je blokiral skoraj celotno desno tvitosfero

Foto: Vlada RS

V.d. direktorja UKOM Dragan Barbutovski razburja že od nastopa mandata. Najprej je bil znan po tem, da se je osebno angažiral v polemikah na tviterju, ko pa je začel verbalne dvoboje izgubljati, še posebej ko je bil ujet na laži,  je blokiral praktično vse, ki se z njim ne strinjajo – nekatere celo na zalogo.

Blokado skoraj celotne desne tvitosfere je razložil z izredno bizarnim – za vse na desnici, ki jih je blokoral pa žaljivimo – tvitom.

Očitno smo vsi na desni lažnivci, rasisti, nacionalisti in homofobi. V resnici je bilo ravno obratno. Barbutovski je bil ujet na očitni laži, ko je partnerki Bojana Požarja Barbari Drnač začel podtikati, kako je ona trdila, da vlada ne bo pomagala prostovoljcem.

Ko je videl, da je nekaj ušpičil, je blokiral tako požarja kot Drnačevo.

Ko se je naveličal blokirati je za javnost kar meni nič tebi nič zaprl ves  profil, katerega – vsaj po vsebini in motivih – predstavlja kot službenega. V nekem trenutku je živel izključno v informacijskem mehurčku svojih potrjenih 2209 sledilcev, medtem ko drugi državljani, ki plačujemo njegovo direktorsko mezdo nismo deležni njegovih javnih objav na tviterju.

Hej, tako pač ne gre
Očitno mu je nekdo nato prišepnil, da tako pač ne gre, saj predstavnik vlade ne more kar tako celotne javnosti izključiti iz svojega profila na socialnem omrežju – in ga je zopet odprl. A takrat se mu je smejal že dobršnji del tvitosfere.

Nato mu je nekdo očitno prišepnil, da tako pač ne gre – in ga je zopet odprl.

Golobova ponesrečena izbira
Tudi njegovo delo do sedaj daje slutiti, da gre verjetno za najbolj nesrečno kadrovsko potezo v Golobovi vladi do sedaj – kar je v skupini ljudi, kjer mezdo služijo  Igor Šoltes, Marjan Šarec in Alenka Bratušek že kar pomenljivo.  Raziskovalni novinar Požar namiguje, da ga je na Gregorčičevo pripeljala celo Marta Kos, kar res ne bi bilo prav nobeno presenečenje.

Nedolgo nazaj je grozil uporabnici Twitterja, da jo bo prijavil tviter cenzorjem – nikoli prej v zgodovini se še ni zgodilo, da bi predstavnik vlade svoje državljane ovajal ameriškim multikorporacijam. “Zaradi širjenja sovražnega govora boste prijavljeni Twitterju in blokirani. Lep pozdrav“, ji je zabrusli vrhovni državni cenzor Barbutovski.

Še bolj je presenetilo, ko je retvital zdaj že slavni Golobov angleški intervju, kjer je prebivalce držav zahodnega Balkana označil za rusofilne in s tem posredno voditelje teh držav, da vodijo politiko proti volji svojih državljanov. Ker v.d. direktorja UKOM živi v nekem drugem svetu, šefa ni poklical in mu svetoval naj se takšnih izjav vzdrži, ampak ga je celo retvital rekoč: “vabljeni k poslušanju.”

Šef UKOM-a namreč vsebine še pogledal ni – zanimala ga je le forma, češ poglejte kako dobro premier govori angleško. Čeprav so potem anglicisti hitro ugotovili, da Golobova Google Translate avtomatonska angleščina še zdaleč ni nekaj s čimer bi se lahko hvalil, a to je že druga zgodba. Direktor se ni poglobil v vsebino intervjuja in ni opazil, da je Golob napravil tak diplomatski debakel, kot ga do zdaj ni še nobena vlada v samostojni Sloveniji.

Volatilen in polarizirajoč
V. d. direktorja UKOM-a je očitno izredno volatilna osebnost, hkrati pa izredno polarizirajoča. Očitno se vračamo v čas, ko smo desni uporabniki socialnih omrežij in desni državljani na sploh obravnavani kot moteči državni elementi, katere je treba na tak ali drugačen načih cenzurirati ali pa vsaj z njimi trajno pretrgati komunikacijo. To pa je antiteza “izboljšanja komunikacije”, ki jo je obljubljala nova vlada. Prejšnji predsednik UKOM-a je bil 24ur na dan na voljo kateremukoli novinarju ali predstavniku ljudstva. Te prakse je z vlado prvorazrednih očitno nepreklicno konec.

Andrej Žitnik