fbpx

Dobra priložnost za posel? Poglejte, kaj vam ponuja župan Vrhnike!

Vrhniški bazen v devetdesetih. (Foto: arhiv Našega časopisa)

Veliko vrhniških občanov se že vrsto let sprašuje, zakaj bazen v centru mesta dobesedno propada.  Za vse tiste, ki so upali, da se bodo lahko še kdaj kopali tam, kjer so preživeli večino poletja v svoji mladosti, imamo žal slabo novico – bazena v taki obliki skoraj zagotovo ne bo nikoli več.

Nekdaj vrhniška oaza, kjer so se prebivalci poleti lahko ohladili, že deset let ne obratuje in je iz leta v leto v slabšem stanju. Vrhničani bazen pogrešajo, v ta namen so celo ustanovili skupino na Facebooku – Vrhnika hoče nazaj bazen, ki šteje več kot 1.000 podpornikov.

Otroški bazen v devetesetih. (Foto: arhiv Našega časopisa)

Otroški bazen v devetesetih (foto: arhiv Našega časopisa).

 

Koprivec: Interesa ni
Razlogov za propad bazena je veliko. Največji problem predstavlja voda za polnjene bazena. Ta namreč ne ustreza minimalnim higienskim standardom in je oporečna, je pojasnil Boštjan Koprivec, vodja Zavoda Ivana Cankarja. Tudi tehnična opremljenost bazena je vprašljiva, odprava vseh pomanjkljivosti pa je povezana z izjemno visokimi stroški.

Kljub navideznemu zanimanju občanov za odprtje in uporabo bazena po besedah Koprivca izkušnje kažejo drugače. Zadnje leto obratovanja, leta 2005, je bil interes dejanskih uporabnikov relativno majhen. Na povprečni kopalni dan je bilo zgolj 50 obiskovalcev bazena, kar pa v 31 dneh pomeni več kot 10.000 evrov izgube.

 

Župan: Obnova bazena v taki obliki je nesmiselna
Da je obnova bazena nesmiselna, je prav tako prepričan vrhniški župan Stojan Jakin. Meni, da bi bil obisk bistveno premajhen, da bi se taka investicija splačala. Vrhnika je namreč od morja oddaljena le za uro vožnje.

V primeru, da bi se našel kdorkoli, ki bi bil pripravljen na javno-zasebno partnerstvo, bi mu občina z veseljem dala zastonj bazen v uporabo, če bi ga bil sposoben »peljati« v skladu z vsemi predpisi. Na žalost takega junaka ni. »Ni težko narediti skupine na Facebooku, pridruži se lahko vsak, ko pa je potrebno nekaj konkretnega narediti, torej priti sem in plačati vstopnino, takrat pa teh ljudi ni več. Po mojem mnenju je ta želja bolj nostalgija tistih, ki so se tukaj kopali kot otroci,« je še povedal župan.

Bazen – vrhniške »Križanke«?
Kot enega izmed predlogov za oživitev vrhniškega bazena Koprivec izpostavlja pokritje bazena in njegovo preureditev v vrhniške »Križanke«. Že dve leti zapored je namreč v času Argonavtskih dni in čez poletje v bazenu potekalo več kulturnih prireditev, od koncertov do ogledov filmov.

Kljub temu, da Vrhničani očitno nikoli več ne bodo imeli z vodo napolnjenega bazena, ostaja upanje, da se bo vanj vrnilo življenje in ga bodo lahko napolnili s kulturnimi vsebinami ter vanj vrnili vsaj glasbo, film in umetnost.

Nina Knapič