Vrhovni sodnik Jan Zobec v oddaji Intervju o sodni oligarhiji, ki si je v primerih, kot so Patria, Kangler in Novič, privoščila hude zlorabe!

Jan Zobec v oddaji Intervju (Foto: posnetek zaslona)

Voditelj Možina je v zadnji oddaji Intervju gostil vrhovnega sodišča Zobca. Kot primere, ki so vrgli slabo luč na slovensko sodstvo, je izpostavil primere Patria, Kangler in Novič. Spregovoril je tudi o visokem deležu BDP, ki je namenjen financiranju sodstva, kar se po njegovih besedah ne odraža v pogojih dela in plačah, pač pa veliko denarja ponikne skozi projekte, ki so sami sebi namen. Komentiral je tudi to, da po skoraj tridesetih letih od osamosvojitve povojna represija  pred sodišči še ni doživela epiloga.

Voditelj Jože Možina je v nedeljski oddaji Intervju na TV Slovenija gostil vrhovnega sodnika Jana Zobca in je uvodoma povedal, da je Slovenija v evropskem vrhu po deležu sodnikov, hkrati pa je zaupanje v sodstvo nizko. Ernest Petrič je v prispevku o Zobcu povedal sledeče: “Devet let sem imel priliko z njim sodelovati na ustavnem sodišču. Bil je odličen ustavni sodnik, v tisti zasedbi eden najboljših. On je nasploh odličen pravnik, ker razmišlja kreativno in ker ni pozitivist. Za njega ni črkobralstva, za njega so vedno globoki razmisleki.” Sodi med sodnike, ki poleg sodniškega dela tudi pišejo, in je tako pogosto citiran v sodnih odločbah in v pravni literaturi. Prof. dr. Damjan Možina pa o njem pove: “Predvsem mislim, da je njegova odlika pogum, da se oglasi tudi ob temah, ob katerih vsi ne govorijo radi na glas. Pogum, da pove to, kar misli, da je za povedati, in ne tisto, kar bi vsi želeli slišati. Gre za izvenserijskega slovenskega pravnika.” Dr. Matej Avbelj pa je povedal, da je njegov prispevek to, da je opozoril tudi na nepravilnosti v lastnih vrstah, kar je po njegovem mnenju za demokratičen sistem, sploh pa za sodstvo, ključno.

Procesi, kot so Patria, Kangler ali Novič, so vrgli katastrofalno slabo luč na celotno sodstvo
Pred nastopom funkcije ustavnega sodnika sta bili med glavnimi zadevami, v katerih je sodeloval kot sodni poročevalec, zadeva Orion, zaradi katere so ljudje ostajali brez strehe nad glavo, in dedovanje pravice do neprofitne najemnine v denacionaliziranih stanovanjih. V času, ko je bil ustavni sodnik, pa so bili najbolj odmevni primeri Titova cesta, Patria, zakon o verski svobodi in financiranje zasebnega šolstva, v zadnjih dveh letih pa je bil sodnik poročevalec. Uvodoma je Zobec povedal, da je kritičen do sodstva, a da ne uporablja izraza krivosodje, saj si tega nekatere sodnice in sodniki ne zaslužijo: “Samo posamezni sodniki, v posameznih zadevah, kot so Patria, Kangler, Novič in še nekatere zadeve so tiste, ki so vrgle katastrofalno slabo luč na celotno sodstvo. In račun teh, ki so hudo kršili človekove pravice, nosimo pač vsi sodniki.” Pojasnil je še, da izraz sodna oligarhija predstavlja metaforo, saj gre za pojav v še nekaterih tranzicijskih sodstvih in predstavlja privatizacijo oblasti.

Vrhovni sodnik Jan Zobec (Foto: posnetek zaslona)

Veliko denarja, ki ga davkoplačevalci zmečemo v sodstvo, se porazgubi s projekti, ki so sami sebi namen
Na vprašanje Možine, zakaj je zaupanje v slovensko pravosodje po uradnih raziskavah tako nizko, čeprav je po drugi strani investiranje v pravosodje z vidika davkoplačevalcev zelo visoko, in kam gre ta denar, je Zobec odgovoril: “Res je, to je uganka, na katero tudi jaz ne znam odgovoriti. To so kruti razkoraki med investicijami, razkorak med tem, kaj slovenski davkoplačevalci namenijo za sodstvo, in tem, kar dobijo, je velik. In plačujejo več kot Danci, Francozi, dobijo pa bistveno manj. Danci so v samem vrhu po zaupanju v sodstvu, zelo zaupajo sodstvu. Mi smo blizu dna, skoraj na dnu. Zakaj je tako, kam gre ta denar, ne bi vedel povedati, vendar ga zagotovo sodniki ne občutimo na lastni koži, pri svojem delu, kar je bil eden od mojih šokov, ko sem se vrnil z ustavnega sodišča v razmere na vrhovnem sodišču, kjer delamo z zelo staro računalniško opremo, kjer se s svetovalci zelo slabo ravna in imajo zelo nizke plače. Zelo se jih ustavlja pri napredovanju v višje plačne razrede, po drugi strani pa se velika sredstva namenjajo nekim projektom, ki jih sodstvo rabi kot riba bicikel.” Glede projektov je povedal še, da se ti pogosto povezujejo z nekimi finančnimi tokovi, svetovalnimi pogodbami, in izpostavil primer, da ena izmed piar agencij kar precej sodeluje v teh zadevah. Primer projekta je nek priročnik, ki po njegovem mnenju sploh ni potreben in zaradi njega nobena sodna odločba ni nič boljša, a je stal kar 200 tisoč evrov.

Voditelj Jože Možina (Foto: posnetek zaslona)

Prvi temelj liberalne demokracije bi morala biti poprava krivic povojne represije
O množičnem kršenju človekovih pravic med in po drugi svetovni vojni, ko so se zgodili najhujši zločini v zgodovini Slovencev, prav tako pa v skoraj tridesetih letih kljub približno 600 grobiščem in več tisoč pobitimi sodstvu ni uspelo procesirati niti enega zločinca, je povedal: “To je tema, ki zadeva sam temelj, pravzaprav, slovenske državnosti, ker Slovenija se je osamosvojila, kot je zapisano tudi v preambuli ustave, ravno zaradi varovanja človekovih pravic. Ko smo bili v Jugoslaviji, so bile kršene človekove pravice. In zato smo v tistem času vsi pričakovali, da bo prvi korak, ki bo storjen, v smeri liberalne, delujoče liberalne demokracije, poprava teh krivic. Vendar te krivice se lahko popravijo le na dva načina. Popravljene so bile samo polovično, kar se tiče povojne represije, obnovljeni so bili kazenski postopki, tisti ‘show trials’, justični umori, medtem ko je to samo polovica poprave krivice. Druga polovica, kot tudi v mednarodni literaturi poudarjajo, pa so sankcioniranje in sodna obsodba, sodni postopki zoper krivce, ki so to storili. Zato so bili tudi nürnberški procesi in skozi te procese je bil pravzaprav dokončen obračun z nacizmom. Z nacizmom je bilo mogoče obračunati le na pravni način, čeprav ni bilo pravne podlage, in so bili nürnberški procesi – gledano skozi zgodovino naravnega prava – zadnji vznik naravnega prava. Tega pri nas ni bilo in ta madež ostaja in zato tudi po mojem mnenju sprava ne bo mogoča, dokler se o tem ne bo izreklo pravo, na pravni način, skozi poštene sodne postopke. Žal, čas je svoje naredil, ne vem, če je to še mogoče.”

J. Ž.

 • Stric iz ozadja

  Nov dan, nov prispevek o oddaji na RTV (ki je baje nihce ne gleda).

  • SIMON ROZIC

   Dr. Možino gledam z vso strastjo in spoštovanjem. Njegovi intrervjuji so
   edino, kar se splača pogledat, saj je v njih največ resnice; so pravi dokumentarci
   oseb in časa v katerem živimo in smo živeli! Ostali zgodovinarji so večino
   čisti zanikovalci !

   • Ivan Friderik Novak

    Nič nimam proti Možini, vendar so še drugi zelo dobri komentatorji/-ke.

    Ja, zelo si zaplankan.
    No, saj nisi sam kriv, če te je v otroški dobi katehet, ki se mu one ni več dvigovalo, kot vola pretepel s spokorniško vrvjo (vsaj dva vozla).

    • Andrej

     S tvojim prvim delom se strinjam. Ampak, zakaj je v drugem delu zopet moralo iz tebe bruhniti neko zlo? Žlehtnoba gre lahko tudi drugače ven.

     • janezxy

      Takrat spustijo depresivi.Značilno za rdečuha.

     • Ivan Friderik Novak

      Ni zlo.
      Je le “začimba”, ki je potrebna.
      Sicer pa veš, kakšna je juha brez soli.

     • Andrej

      Soli je potrebno silno malo. Ti pa z zlom – soljo – pretiravaš. Potem pa dosežeš ravno obraten učinek od željenega.

    • SIMON ROZIC

     Res si idiot! Zahvali se materi, očetu in bebavi družbi….

     • Ivan Friderik Novak

      A je družba kriva, ker si . . .?

    • SIMON ROZIC

     ….imaš izkušnje iz JNA? Tam so ti iz riti in iz glave izbili
     vse , kar si imel v njej ; oficirji s pendriki in črnogorskimi
     tiči v samici!

  • Nata

   Baje ??

   • Stric iz ozadja

    http://nova24tv.si/kolumna/lpisma-od-zmage-do-zmage-mediji-so-crknili-zivela-propaganda/

    “Bravo gospod Vasle! Javne hiše in ostalih prestitutov ne podpiram! Hanzi je potrebno samo še odtegniti prisilno plačevanje! Naj se zakodirajo, saj jih ne gleda nihče!”

    “Vinko to,točno to je vse res.Stemi ostarelimi komi kadri hočejo speljat vodo stran od bistva.Vidim,da se Rosvita zelo boji za stovček.Hvala bogu,da imamo Požarja,NOVO,če ne bi bili slabše informirani kot v S Koreji.To javno ,plačljivo RTNS rdečo greznico,pa razfukat v temelj in mafijo 571 nagnat na trg.dela.”

 • VERRZIFIKATOR

  Janko Zlobec

  O, PRESNETI ZLOBEC

  O, presneti trobec, ti hudobec,
  zlobno Jana Husa oponaša,
  rablje Husove celo prekaša,
  je od nog do glave pravi zlobec.

  Se ne da hudirja več ugnati,
  kvečjemu kot Husa, če prevaro
  bi uporabili to prastaro,
  dali na grmadi ga sežgati.

  Kakor Jan Hus je heretik, zloben,
  linijo dosledno je zapustil,
  kup laži o rabljih tam izustil,
  ko zaslišal ga je mož hudoben.

  Dva hudobca skupaj sta se vzela,
  eden spraševal je, drugi lajal,
  eden raje bi kot drug ugajal,
  zlobca sta izjemno se ujela.

  Zlobec je razkrinkal kompanijo,
  tudi če nikogar poimensko,
  je podkuril združbi sakramensko,
  kazal svojo zlobnost, hudobijo.

  O sodnikih takšne je natrobil,
  da so šli lasje ljudem pokonci,
  da kipeli so kot vreli lonci,
  je bilo, kot glave bi oddróbil.

  O presneti lajnar, ti hudobec,
  Le kako se takšne da ugnati?
  varnostnika v hipu poklicati,
  da zaveže aroganci gobec.

  Toda kaj ko stvar se ne izide,
  zlobec naredi na mah afero,
  stvar tako prodre v deveto sfero,
  na naslovnice prav zlahka pride.

  In počel bo isto vsakič znovič,
  skliceval se na patriotizem,
  spravljal s kanglo se nad nepotizem,
  skuhal vsakokrat afero vnovič.

  Mu na ustih je oligarhija,
  sodna v mislih venomer zloraba,
  zlobec je, nesramna res baraba,
  žalostna nadvse tovarišija.

 • totex39

  Odkrivajo se same umazane stvari, vendar v državi o tem noben ne odgovarja. Samo, če gre za Janšo takrat pa poročajo, pa tudi, če so neresnične, res ne moreš razumeti take ugabnosti, ki se dogajajo pri nas.

  • Nata

   Presstituti !!!

 • Franjo Trojner

  Dejstvo je, da je večina tistih, ki bi morali biti zaradi vseh svinjarij, ki so jih v totalitarni kmunistični državi počeli svojemu in tujim narodom obsojenih ali vsaj lustriranih, v novi demokratični državi ostala na pomebnih položajih v politiki, v javnem sektorju, v sodstvu, v policiji, v gospodarstvu in celo v kulturi, v medijh itd.
  Komur je to jasno, je tudi jasno, da vsi ti svinjari sami sebe niso hoteli preiskovati, obtožiti, obsoditi ali lustrirati!
  Ko se je v DEMUSU začela razprava o lustraciji, se je Spomenka drla : ” lustracija je revanšizem”!
  Med ostalim je njen stavek tudi: ” ustavite desnico”. In ta ista oseba se je zavzemala za spravo?????? O spravi bi bilo možno govoriti, če bi komunisti, ki so počeli raznorazne perverzne svinjarije svojemu in tujim narodom te tudi javno odkrito priznali, se za njih pokesali in sprejeli zasluženo kazen! Ker se čisto nič v tej smeri ni dogodilo, ni bil v naši državi, kljub do sedaj odkritih več, kot 600 množičnih morišč sojen in obsojen niti en samcat množični morilec???????. Kar je prvi in največji madež pravne države in politike samostojne demokratične države Slovenije. Zatiran SLOVENSKI narod je po letu 1991 pričakoval popravo krivic, a se do dandanes ni zgodili skoraj nič, še vedno velika večina žrtev divjanja komunizma na naših tleh leži na kraju svoje morije! Kar nazorno pove, da je čisto odpovedala pravna država in kar je še mnogo huje, da sta etika in morala v vseh teh dolgih desetletij komunističnega posiljevanja na teh naših prostorih čisto razvodeneli, odpovedali, zatajili.
  Sam se ne čudim, da se v naši državi še vedno časti kult komunizma in so totalitarni sumboli vseprisotni, tudi na državnih proslavah. Ne čudim se škandaloznim procesom Patria, Novič, Kangler itd., ki se pravni državi nikoli ne bi smeli dogoditi. Ne čudim se blokadi sprejetja ( Havlove) resolucije komisije sveta EU v našem parlamentu, saj resolucija obsoja in izenačuje vse tri totalitarizme nacizem, komunizem in fašizem, ker ji Kučan javno nasprotuje.
  Ne čudim se nespoštovanju volje volilcev izražene na volitvah in referendumih. Ne čudim se vedno novemu izigravanju USTAVE, veljavne domače in zakonodaje EU. Ne čudim se že drugi gromazanski bančni luknji. Ne čudim se oprani eni milijardi € v naši državni banki. Ne čudim se prezadolženosti države. Ne čudim se, da banksterji niso sojeni in obsojeni. Ne čudim se neizvedbi nujno potrebnih reform. Ne čudim se zafurani tranziciji. Ne čudim se mizernim plačam in penzijam. Ne čudim se begu mladih izobraženih iz države. Ne čudim se vsem aferam in škandalov, ki so zaznamovale prav vse leve vlade v naši baje demokratični in pravni državi. Ne čudim se z afero veleTELEfonistoma zapacani arbitraži o naši južni meji. Ne čudim se vseh afer v zdravstvu. Itd.Itd.Itd….
  Vse našteto je samo nadaljevanje izvirnega greha iz leta 1991, ko demokratična družba država ni bila sposobna obsoditi, sprocesoirati, lustrirati vsega slabega, kar se je dogajalo v bivšem totalitarnem komunističnem režimu in vidnih predstavnikov bivšega totalitarnega režima, ki so počeli raznorazne perverzne svinjarije svojemu in tujim narodom.

  • Nata

   Drži !! Res se ne čudimo, saj vemo, kako zadeve pri nas delujejo.
   Čudimo pa se slovenskemu narodu, ki navkljub velikim nepravilnostim še vedno čepi doma, namesto da bi šli izrazit svoje mnenje tja, kjer imajo dolžnost in pravico. . . . . na volitvah !
   Če bo šlo takole naprej, se kmalu ne bomo smeli naslavljati z besedico Narod !! Iz dokumentov so jo že izbrisali !!

   • Franjo Trojner

    Res je kar ste zapisali!

   • skrajna resnica

    Komunajzli so na oblast prišli s prelivanjem krvi zato je naivno pričakovati, da se bodo deponirali na smetišče zgodovine po demokratični poti.

    Stalinova maksima: “Ni važno, kako narod voli, važno je, kdo šteje glasove” Pri nas šteje glasove Dušan Vučko, bivši poslanec LDS.

    • Nata

     Drži !! Tako po ” naše “. . . . .tebi eden, meni dva !

    • pupa

     Glede štetja volilnih glasov sem že davno opozorila na možnost prirejanja računanalniških programov. Prirejajenje računalniških programov je kaznivo dejanje, toda dokler ni tožnika ni sodnika. Programerji pa so dobro plačani, za svoja izkrivljena dejanja še posebno, za veliko denarja se da reskirati, le kdo ima denar za taka financiranja, le kdo je imel denar, da je plačal morilca Ivana Krambergerja……………………………

  • rrrrr

   Vrhunski članek ob jutranji kavici, ki ima le eno pomanjkljivost: ničesar mu ni treba dodati

  • Andrej

   Franjo niste edini , ki se čudi , veliko nas je , ki se ne samo čudimo , ampak
   smo zgroženi nad dogajanji , ki spominjajo na najbolj zadrte diktature na tem svetu, kjer je narod potrošni material in zaničevan na vseh področjih , ki nudijo človeku dostojno življenje in seveda preživetje brez stresov in diktature samopašnih oblastnikov , ki so prišli na oblast s prevarami in kar
   je najhuje z zločini , ki dvigujejo njhov “ugled in strahospoštovanje” !

   • Franjo Trojner

    Zakaj se nas ne sliši???Zakaj se nas ne upošteva??? Kje je ta vsa kritična javnost??? Zakaj moje mesto ne more imeti župana pred katerim bi sleherni občan iz spoštovanja snel klobuk? Zakaj mojo edina domovino ne vodijo vsega spoštovanja vredni izobraženi ljudje, ki znajo in zmorejo v dobro naše domovine, naroda, države kaj storiti, spremeniti ??? Zakaj mora biti vse, kot je?? Zakaj volilci pristajajo na manj, če pa bi lahko imeli vse???
    Izgleda, da je hudo zlorabjena morala in etika odšla iz teh naših prostorov, kar nas naj vse skrbi! Brez morale in etike tudi tako zelo opevana in že najavljena nova moderna doba nima prav nobenih šans za uspeh!

  • montyamp

   Strpnost med podganami === samomor .

 • Nata

  + + + + + + Ko bi bilo v Sloveniji več takih Zobcev !! To je tisto !Potrebujemo ljudi, ki se ne upognejo tako hitro.Mnenje prof. dr D. Možine pove vse

  ” “Predvsem mislim, da je njegova odlika pogum, da se oglasi tudi ob
  temah, ob katerih vsi ne govorijo radi na glas. Pogum, da pove to, kar
  misli, da je za povedati in ne tisto, kar bi vsi želeli slišati. Gre za
  izvenserijskega slovenskega pravnika.”
  Ja, to je to !! Kaj vse moraš poleg velikega znanja še imeti. . . . .. pogum in hm. . . hm. . . . saj veste ?

  In pri tem se vprašamo , le zakaj toliko žensk tam na sodišču ? Ker jih lažje upognemo in povozimo ? Ker hitro dobijo pod nos kakšno – seksistično ?
  Zanimivo pa je tisto o denarju. Veliko ga dobijo, a kam gre, ve malo ljudi !!!

 • Franc Šink

  Se pa na žalost vidi da samocenzura deluje 100 na uro.

 • Andrej

  Če je proti Kanglerju padlo že kakih 16 obtožb, je z našim pravosodnim sistemom nekaj SISTEMSKO narobe. Narobe je to, da ni kaznovan tisti, ki daje očitno lažne prijave. Če je Kangler oproščen, mora tožnik menda kriti sodne stroške. Ampak, moral bi biti tudi kaznovan za krivo obtožbo, saj je sodišče tako dokazalo. Dokler tega ni, se lahko ena skupina nekoga loti sistematično in ga kar namrej nesmiselno obtožuje.

  • Ivan Friderik Novak

   Prijavitelj bi moral biti kaznovan zaradi lažne ovadbe.
   Hudič pa je, če je prijavitelj država.

   • Andrej

    Ne ravno država, ampak GLOBOKA država.

 • xtc

  Večino sodstva je treba nagnat,ker je zanič oz. je podložno partijski mafiji ali del nje.Zadevo se da sanirati le z začasnim uvozom sodnikov iz tujine ter menjavo kadra na pravni fakulteti.

 • Anton

  Bravoo Jan, eden redkih uslužbencev sodne oblasti, ki naravnemu pravu daje prednost pred pozitivnem in prav je temu tako!

  sarkazem press

 • janez cepec

  slabo luč na slovensko pravosodje mečejo sodniki tipa Zobec, ki mislejo, de za njih ne veljajo splošna pravila, ki se javno deklarirajo za določeno politično opcijo, ki mislejo, de Boga za jajca držijo in se uhka po sodišu sprehajajo prosto po “Zobcu”. povrh teh je pa še navadnlažnivc, ker se j’ debelo zlagov, koko, de ga je varnostnik maltretiru in fizično napadu, kamere pa so pokazale drugačno sliko. ma prefukat bi ga mogu varnostnik ket boka, pa bi biu mir

 • skrajna resnica

  Branko Masleša je izpraševalec oz. selektor pravovernih kadrov pri pravosodnem izpitu zato je prihodnost bavconizma zagotovljena.
  Lustracija zdaj!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!