Odvetnik Cerjak ob oprostitvi Boštjana M. Turka: Slej ko prej bo tudi Slovenija morala sprejeti svobodo govora

Foto: STA

Vrhovno sodišče je oprostilo Boštjana M. Turka, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi razžalitve zgodovinarja in politika Jožeta Pirjevca. Sodišče mu je sprva naložilo dva meseca zaporne kazni, pogojno na dve leti. Turkov zagovornik Radovan Cerjak je ob oprostitvi za Novo24TV pojasnil, da je to vsaj pot k neki normalnosti.

Sodišče je stroške plačila kazenska postopka in vseh drugih izdatkov naložilo zasebnemu tožilcu Jožetu Pirjevcu.

Spomnimo. Turk je v kolumni Referenti in renegati v Reporterju 13. junija 2011 kritiziral Pirjevčevo knjigo Tito in tovariši ter ob tem opozoril na avtorjevo dilemo okoli zapisa njegovega osebnega imena, saj se je dolga leta predstavljal pod italijanskim priimkom Giuseppe Pierazzi, čeprav bi lahko uporabljal slovenski izvirnik, poroča Reporter.

Vrhovni sodniki Marko ŠorliDamjan Florjančič, Barbara Zobec, Vesna Žalik in Kristina Ožbolt  so pritrdili Turkovemu zagovorniku Radovanu Cerjaku, da je zgodovinar Pirjevec kot politik javna oseba. Sodišče je pritrdilo tudi zagovoru, da bi si lahko Pirjevec prej spremenil italijanski priimek, če bi to želel.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Cerjak: Svoboda govora bo slej ko prej morala biti sprejeta
Cerjak je ob oprostitvi Boštjana M. Turka zadovoljen. “To dejstvo je zame dokaz ali pa vsaj pot k neki normalnosti. Slej ko prej bo svoboda govora tudi na slovenskih sodiščih morala biti sprejeta. Vrhovno sodišče je sledilo naši zahtevi za varstvo zakonitosti, sledilo pa je tudi evropski praksi sodišča za človekove pravice glede svobode govora,” je pojasnil za Novo24TV.

N. K.