fbpx

Vrhpolje: Proslavili obletnico “dneva prej” – ko se je vojna v resnici začela

Foto: Peter Lemut

V Vrhpolju, kjer so potekali boji na začetku slovenske osamosvojitvene vojne je potekala proslava ob “dnevu prej”, občinskem prazniku in dnevu državnosti. Slovesnosti so se udeležili številni znani gosti, med drugimi upokojeni brigadir Tone Krkovič, predsednik VSO Aleš Hojs in poslanka SDS Eva Irgl, celoten dogodek pa je potekal pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. 

V okviru prireditve je potekala tudi sveta maša, ki sta jo v sveže prenovljeni cerkvi darovala župnik Janez Kržišnik in vojaški kurat Milan Pregelj. Prva sta spregovorila predsednik Demosove vlade Lojze Peterle in notranji minister Igor Bavčar, ki sta oba spomnila na čas osamosvajanja in tedanjo enotnost. Aleš Hojs je govoril o pogumu, ki so ga v pomembnem obdobju pokazali Vipavci, predsednik KS Janko Rovan pa je predstavil Vrhpolje skozi čas.

Nastopili so tudi učenci podružnice Osnovne šole Draga Bajca iz Vrhpolja. Nastop je bil razumljivo domoljuben ter tudi šaljive narave. Na prireditvi je bil prisoten tudi “častni državljan EU”, umetnik in filozof Evgen Bavčar.

“V Vrhpolju je zmeraj užitek pripraviti slavje v čast ponosnim narodnjakom in domovini, saj tu od zmeraj bijejo pogumna slovenska srca in so vsi pripravljeni pomagati. Hvala vsem in vsakemu, da smo skupaj  pokazali, kako je med domoljubi pomembno iskreno spoštovanje do soljudi in domovine. Pokazali smo ponos na Slovenijo, ponos na Vrhpolje,”  je zapisal predsednik VSO Severne Primorske Peter Lemut.

Kaj je to “dan prej”?
Uradni datum začetka slovenske vojne za osamosvojitev je sreda, 27. junija leta 1991, ko je vojska JLA –  protiletalska oklepna baterija – prestopila slovensko državno mejo pri Metliki. Primorci trdijo, da se je osamosvojitvena vojna začela že en dan prej, in sicer 26. junija, ko so oklepna vozila reškega korpusa prestopila mejo in se odpravila proti mejnemu prehodu z Italijo. JLA tistega dne sicer ni naletela na uraden oborožen odpor, so pa domačini na prihod tankov reagirali zelo burno in na nekaterih mestih postavili celo cestne barikade.

Ž. K.