fbpx

“Vrnite koroška dečka!” V torek, 23. maja ob 15.30, znova shod Gibanja za otroke in družine

Foto: Arhiv Nova24TV.

Zgodba koroških dečkov je v režimskih medijih v zadnjih tednih potihnila, čeprav krivica, ki jo je zagrešila stroka, zaradi političnih interesov še ni popravljena. Prihodnji torek bo minilo natanko leto dni od sodbe Upravnega sodišča v Mariboru, da je bilo z odvzemom dečkov starima staršema grobo kršeno evropsko pravo človekovih pravic. Potem, ko je socialna služba lani marca zahrbtno odvzela dečka s tragično življenjsko zgodbo starima staršema in ju dala v rejništvo popolnim tujcem, otroka številnim protestom navkljub ostajata ločena od svojih najbližjih, dedka in babice. Ves ta čas si še najbolj odločno za to, da bi bila krivica vendarle popravljena, prizadevajo v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev. Ker ministrica Anja Kopač Mrak še vedno ni pripravljena priznati zmote in ustrezno ukrepati, se bodo člani odbora v torek, 23. maja, znova zbrali na Trgu republike, nasproti zgradbe Državnega zbora RS, kamor vabijo tudi vse Slovence in Slovenke, ki so pripravljeni izraziti solidarnost s koroškima dečkoma. Govorci na shodu bodo med drugim Metka Zevnik, Franci Donko in Roman Vodeb.

Kot že večkrat doslej, tudi zdaj v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev napovedujejo, da bodo na shodu mirno in dostojanstveno pozvali k spoštovanju družine, pravne države in stroke srca. Tokrat Slovence na shod vabijo s slovenskimi zastavami, z lepimi transparenti in plišastimi igračami, s katerimi bodo simbolno izrazili solidarnost in tolažbo vnučkom.

“Predstavniki vladajočih iz vrtca so ugrabili in odpeljali k tujim ljudem in to brez vednosti dedka in babice. Vnučka so odpeljali stran od njunega družinskega okolja. To ni prav in tako so razsodila tudi vsa slovenska sodišča! Vladajoča elita pa se še kar naprej spreneveda in ne naredi nič, da bi vrnila vnučka domov babici in dedku,” v svojem vabilu na shod, ki se bo začel v torek ob 15.30, znova poudarjajo v Gibanju za otroke in družine.

Foto: Nova24TV.

V CSD Velenje na vsak način želeli, da bi primer koroških dečkov v javnosti potihnil
Shod je sicer novi udarec za glavne akterje, ki si na vsak način prizadevajo, da bi primer koroških dečkov v javnosti potihnil. Marca smo na Novi24TV poročali, da je Okrajno sodišče v Ljubljani zavrnilo poskus odvetnice Centra za socialno delo (CSD) Velenje in Slovenj Gradec Simone Marko, da bi dosegla prepoved omenjanja koroških dečkov v medijih. Odgovorni za nezakonit odvzem koroških dečkov so namreč želeli medijem prepovedati uporabo poimenovanj “koroški dečki”, “velenjski dečki” ter “dečka”, saj naj bi bila po mnenju odvetnice Markove fanta, ker se ju povezuje z očetom, “stigmatizirana”. Sodišče pa je razsodilo, da je primer koroških dečkov v interesu javnosti, zato mediji o tem smejo in morajo poročati.

Ministrica Anja Kopač Mrak pa se medtem raje ukvarja s pripravo t. i. reforme Centrov za socialno delo, ki pa je po mnenju izkušenih direktorjev in socialnih delavcev slaba. Podpirajo jo le redki politični povzpetniki, katerim hrbet ščiti stranka SD. Kopač Mrakova in Ivan Svetlik sta že doslej poskrbela za pravo administrativno zmedo, ko sta skozi parlament spravila slab Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Zakon je neposredno pahnil pod prag revščine več kot 40 tisoč Slovencev.

Napačne odločitve zgoraj omenjenih so botrovale šibkostim, s katerimi se trenutno soočajo v slovenskih centrih za socialno delo: preveč je birokracije, premalo specializacije, strokovni delavci opravljajo dvojo vlogo, predvsem pa je strokovni delavec danes izpolnjevalec obrazcev, ki mu primanjkuje časa za terensko delo. S takšno neprimerno kadrovsko strukturo se bo verjetno morala ukvarjati še naslednja slovenska vlada, ki jo čaka precej dela, da popravi vse napake Cerarjevih.

L. S.