fbpx

“Vrnjenih azilantov iz Nemčije, obtoženih deliktov, nočemo!” Krajani Logatca napovedali nov protestni shod.

Foto: R.A.

Vlada je na seji sprejela sklep o ustanovitvi dveh izpostav azilnega doma. Ena bo na Kotnikovi v Ljubljani, kamor so danes že prišli prvi migranti, druga pa v prostorih za zaščito in reševanje v Logatcu. Krajani Logatca so zaradi vladne odločitve nocoj že protestirali – zbralo se jih je okoli 100, nov protest pa napovedujejo v sredo.

Krajani Logatca so nocoj pripravili protestni shod proti vzpostavitvi azilnega centra v njihovem kraju. Kot je poročala Televizija Slovenija, domačine skrbi predvsem to, da bi v njihovi bližini naselili skupine migrantov, ki se vračajo iz Evrope. V Logatcu je namreč veliko družin z majhnimi otroki, ki se zaradi obetajočega centra počutijo ogrožene.

Župan Berto Menard je za RTV Slovenija že pred shodom povedal, da je bil o vsem skupaj seznanjen bolj posredno. “Sem na strani naših občanov, ker moram kot župan ščititi lokalno skupnost. Zaupam našim organom, ministrstvu za notranje zadeve, da bodo poskrbeli za varnost,” je še dejal.

Po podatkih policije je bilo danes ob 12. uri v namestitvenih centrih v Sloveniji nastanjenih 422 oseb, ne vštevši 329 oseb, ki so v času od septembra v državi zaprosile za azil. Le-te so nastanjene v azilnih domovih, po zadnji vladni odločitvi pa bi jih lahko namestili tudi v novih izpostavah azilnega doma v Ljubljani in Logatcu.

Krajan Logatca Mitja Prosen je za televizijo povedal, da so se za protest odločili na podlagi informacij iz medijev. Na območju, kjer je predvidena izpostava azilnega doma, živijo večinoma družine z majhnimi otroki, zato ta lokacija po mnenju krajanov ni primerna.

Po Prosenovih besedah krajani niso absolutno proti beguncem iz ranljivih skupin, kot so družine z otroki. “Takšni so že bili tukaj, pa smo jim pomagali na poti. Spremljali so jih taborniki in skavti. Imeti take ljudi zraven, ni noben problem. Azilantov, ki so jih vrnili iz Nemčije zaradi raznih deliktnih dejanj, oziroma nasilnežev pa ne želimo imeti tu,” je bil jasen Prosen.

Nadaljevanje protesta bo v sredo, 24. februarja, ob 18.30 pred občino Logatec. Občani zahtevajo soočenje z državnim sekretarjem Boštjanom Šeficem oziroma drugim predstavnikom vlade in predstavitev njihovega načrta o namestitvi migrantov v Logatcu.

V. V., STA