fbpx

Vse hujše nasilje romskih učencev nad vrstniki v mariborskih šolah, a zaradi strahu pred maščevanjem nihče ne obvesti medijev

Foto: YouTube. Slika je simbolična.

Na Novi24TV smo v ponedeljek prejeli anonimno sporočilo, da je konec meseca maja na eni izmed mariborskih osnovnih šol prišlo do incidenta, ko naj bi se močno sprla dva učenca. Prvi, ki je romskega porekla, je do nezavesti pretepel drugega, zaradi česar so ga morali popoldne sprejeti zdravniki v tamkajšnjem kliničnem centru, ki so nato dogodek v skladu s svojo dolžnostjo prijavili policiji. Anonimni vir trdi (šlo naj bi za eno izmed prič pretepa), da ravnatelj ni ustrezno reagiral, saj je odpoklical rešilca, potem ko je deček prišel k zavesti. Takšni odločitvi naj bi se močno čudili tudi zdravniki, saj se je izkazalo, da je žrtev pretepa utrpela težje telesne poškodbe, zaradi česar so jo tudi hospitalizirali. Dogodek so nam potrdili tako na osnovni šoli kot tudi policiji, kjer pa, ker so otroci deležni posebne zaščite in je potrebno z njihovimi podatki ravnati  skrbno  previdno, prav tako pa bi lahko škodovali interesom predkazenskega postopka, niso želeli razkriti podrobnosti. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da še zdaleč ne gre za osamljen primer in da se na mariborskih šolah pogosto soočajo z nasiljem romskih učencev nad svojim vrstniki. A se o tem javnosti, tudi zato, ker se bojijo maščevanja, ne upajo obvestiti.

Na mariborski policiji so danes odgovorili na naša vprašanja v povezavi z incidentom in potrdili, da je do dogodka res prišlo. “Ker pa  so  otroci  deležni posebne zaščite in je potrebno z njihovimi podatki ravnati skrbno previdno, na podlagi vašega vprašanja pa bi se lahko osebe prepoznale  oz.  postale  določne,  vam  na  konkretna  vprašanja  ne moremo odgovoriti.  Z  odgovori  na  vaša  vprašanja  bi  lahko škodil upravičenim koristim drugim, pa tudi interesom predkazenskega postopka, ki v enem delu še ni zaključen (34. člen Zakona o organiziranosti in delu v Policiji). Naj omenim  še  to,  da  Policija vse ljudi obravnava enakovredno, saj smo pred zakonom  vsi  enaki, in v naših postopkih ne igra nobene vloge ali je nekdo romskega porekla ali ne,” je zapisal tamkajšnji predstavnik za odnose z javnostjo, Miran Šadl.

Na policiji še zagotavljajo, da so skrbno preiskali naznanjeno dejanje in so obvestili Okrožno državno tožilstvo v Mariboru in pristojni Center za socialno delo. Že v ponedeljek smo o dogodku povprašali tudi ravnatelja šole, kjer se je pretep zgodil, a je najprej zanikal, da bi karkoli vedel o tem, ob tem pa pripomnil, “da se v naših šolah to večkrat zgodi”. S tem je pravzaprav potrdil navedbe v anonimki, da ne gre za prvi tovrsten incident, ko so se učenci med seboj pretepali in se močneje poškodovali. Prav tako anonimni vir trdi, da so nasilneži najpogosteje otroci romskega porekla.

Romski učenec nemoteno hodi k pouku, šola ne bo ukrepala, dokler se ne zaključi postopek na policiji
Ravnatelj je sicer na naša vprašanja v ponedeljek želel odgovarjati prek elektronske pošte, ko nam je nato tudi sporočil, “da številne navedbe v posredovani anonimki ne držijo. Oziroma manjkajo nekateri ključni podatki, zato vam bom odgovor posredoval jutri (torek) dopoldne”. Ker se nam v torek ni oglasil, smo ga v sredo še enkrat poklicali – tokrat je bil pripravljen povedati več. Čeprav je najprej zatrjeval, da o zgodbi ne ve ničesar, je kasneje potrdil, da za incident ve, da pa zoper romskega učenca še niso ukrepali, dokler se ne zaključi postopek na policiji. Na naše vprašanje, če torej učenec, ki je drugega pretepel do nezavesti, še vedno normalno hodi v šolo, je ravnatelj odgovoril pritrdilno: “Seveda, saj je prav tako, saj so vsi otroci v naši šoli varni in pod našim budnim očesom, to vam zagotavljam!”

Foto: YouTube. Na mariborskih šolah so romski učenci prisotni že več generacij.

V anonimki sicer ravnatelja obtožujejo, da ni želel poklicati policije tudi zato, ker je prisoten določen strah pred romskim maščevanjem, če bi zadeva prišla v medije. Prav tako naj bi bilo zaradi istega vzroka strah starše otrok, ki so bili v zadnjih letih deležni nasilja s strani romskih vrstnikov. Toda ravnatelj takšne trditve odločno zavrača. Opozoril je, da v povezavi z omenjenem incidentom niti ne moremo govoriti o pravem incidentu, saj ni šlo za medvrstniško nasilje, ki bi bilo dlje trajajoče.

Ravnatelj neimenovane osnovne šole: Incidenti niso na nacionalni osnovi
“Včasih se zgodijo določeni konflikti med mladimi, mi pa bomo poskrbeli, da se to v bodoče ne bo dogajalo. Zagotavljam vam, da vsak dogodek resno obravnavamo, verjamem, da tako ravnajo tudi na ostalih osnovnih šolah,”
nam je obrazložil sogovornik, ki še dodaja, da ni govora o kakršnem koli sporu, ki bi nastal na osnovi narodnosti. “To so dogodki, ki se zgodijo čisto mladostniško, čeprav tukaj izjemno dobro skrbimo za to, da to tega ne prihaja.” Na mariborski šoli, katere imena zaradi varstva podatkov otrok ne bomo razkrili, imajo sicer po besedah ravnatelja socialno delavko in še dodatnih pet strokovnjakov za vzgojo, prav tako naj bi po besedah ravnatelja na zadnji seji sveta staršev roditelji izrazili zadovoljstvo nad vodstvom šole.

“Prepričan sem, da na naši šoli ni prisotnega strahu pred Romi, morda zgolj pri kakšnem posamezniku. Naša šola skrbi za to od malega, saj je romska populacija tu prisotna že več generacij. Ker pa sem bil v zadnjih dneh na številnih osnovnih šolah v tujini, tudi v Avstriji in na Švedskem, vam lahko zagotovim, da smo lahko Slovenci zelo ponosni na to, kako varne šole imamo,” je še dejal naš sogovornik, ki obljublja, da bi takoj pisal medijem, če bi kadar koli začutil nemoč zaradi morebitnega neobvladljivega mladostniškega nasilja na njihovi šoli.

T. F.