fbpx

“Vse, kar sodi v zagovor slovenske kulture, je hitro označeno za fašistoidno”

Foto: Nova24tv

Priznani slovenski dirigent in nekdanji vodja državne opere v Ankari svari, da soobstoj dveh tako različnih kultur ni možen. ”Multikulturnost izgublja svoj pomen,” pravi Lovrenc Arnič in dodaja, da je v Sloveniji še vedno viden balkanski vpliv. ”Vse tisto, kar sodi v zagovor slovenske kulture, pa zelo hitro dobi pečat fašistoidnosti, nacistične ideologije,” pravi Arnič.

”Kot stvari kažejo, bo sobivanje dveh različnih kultur vedno težje. Multikulturnost, ki je že nekaj časa zelo popularna v Evropi, izgublja svoje argumente,” je dejal priznani slovenski dirigent in pedagog Lovrenc Arnič. ”Prej ali slej bo prišlo do konflikta. Popolnoma logično je, da bo vsak vztrajal na svojem, predvsem tisti, ki prihajajo,” je jasen Arnič in dodaja, da je to predvsem zato, ”ker nikoli niso bili vzgajani v širšem, odprtem okolju, pač pa v striktnem, zaprtem, islamističnem okolju. Vsi podatki kažejo, da je bila to zelo napačna iluzija.”

Po izvolitvi Erdogana v Turčiji zavladal islamistični trend
Lovrenc Arnič je bil dolga leta dirigent in umetniški direktor SNG Opera in balet Ljubljana, pred leti pa je bil šef dirigent in direktor tudi v državni operi v Ankari v Turčiji. Kot pravi, bi Turčijo in Slovenijo težko primerjal, a ko je začel s svojim delom v Turčiji, je tam vladal zelo evropski duh, je povedal.

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

‘Po samo enem letu mojega delovanja tam je prišlo do izrazitih sprememb. Mesto predsednika je prevzel sedanji predsednik Erdogan in začele so se dogajati določene spremembe. Turški nacionalni islamistični trend se je začel krepiti,” je povedal Arnič in dodal, da je bil to tudi eden izmed razlogov, da je ta prostor tudi zapustil.

Vse, kar sodi v zagovor slovenske kulture, je označeno za nacistično ideologijo
Zaskrbljujoče je, da se v Sloveniji še vedno kaže balkanski vpliv, meni Arnič. ”Da na slovenski državni kulturni proslavi poslušamo slovensko himno v drugih jezikih, je to meni popolnoma nerazumljivo. Ne najdem osnovne ideološke poante v tem, razen tega, da so določeni trendi na nek način favorizirati vse tuje. Vse tisto, kar sodi v zagovor slovenske kulture, pa zelo hitro dobi pečat fašistoidnosti, nacistične ideologije. Kdor se sklicuje na domačnost, je nezaželen,” je dejal.

Slovenski kulturi se ne piše dobro, če bo šlo tako naprej
Kot dodaja, prihodnost slovenske kulture ni svetla, če se bodo stvari še naprej odvijale tako, kot so se sedaj. ”Kultura je le posledica slovenske identitete. Gre za odnos do naše kulture, zgodovine, jezika, do naših vrednot, do vere in religije. Vse to oblikuje tisti temelj, iz katerega raste sleherni narod. Kultura je le eden od segmentov ozaveščenosti tega. Če bomo šli tako naprej, bo zadeva zamrla. Za narod zgolj dveh milijonov ljudi, je to še bolj odločilno,” je še dodal priznani slovenski dirigent.

M. G.