fbpx

VSO o Krkoviču in predavanju na Šubičevi gimnaziji: To je totalitarizem s človeškim obrazom

Foto: STA/Google maps

“Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve z obžalovanjem ugotavlja, da smo po petindvajsetih letih samostojne države – ki je nastala na temelju plebiscitarne odločitve Slovenk in Slovencev, da si zaslužimo in želimo lastno državo – danes v Sloveniji namesto takratnega navdušenja, ponosa in požrtvovalnosti priča hlapčevski drži tistih, ki bi jim kot zadnjim lahko to pripisali,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Sporočilo za javnost se nanaša na aprilski dogodek, o katerem smo že poročali, ko je bil brigadir Anton Krkovič povabljen kot gost, da bi dijakom gimnazije podal nekaj izkušenj o slovenski osamosvojitvi. Le dva dni po tem, ko ga je povabil aktiv učiteljev zgodovine, pa je od ravnatelja dobil šokanten klic, da zaradi upora dela učiteljskega zbora predavanje odpade. “Tone Krkovič je podobna predavanja že izvedel na nekaj izobraževalnih inštitucijah, povsem brezplačno, in tudi tokrat je že vnaprej zavrnil kakršno koli plačilo ali kilometrino,” so zapisali pri VSO.

“To dejanje ocenjujemo kot skrajno zavržno. Najprej s popolnoma človeške plati – ravnatelj je s tem dejanjem kršil vse norme lepega vedenja in morale, saj je gospodu Krkoviču nečastno odrekel dolžno spoštovanje dogovora. Obenem je popolnoma poteptal stroko in odrekel strokovno avtonomijo organu – aktivu učiteljev zgodovine, ki je naveden v zakonodaji kot strokovni organ poleg učiteljskega zbora, ki pa ga ravnatelj ravno tako, po informacijah sodeč, ni vprašal za strokovno mnenje,” ocenjujejo pri VSO

Koga se boji ravnatelj?
V VSO ugotavljajo, da je na tej gimnaziji, ki je imenovana tudi Šubičeva gimnazija, očitno del kolektiva, ki se ga ravnatelj Anton Grosek zelo boji. Ta del kolektiva je očitno toliko vpliven, da lahko odloča o tako pomembnih zadevah na šoli. “Nasilno prevzemanje oblasti v svoje roke – ali kakor bi lahko ponovili iz totalitarizma znan stavek: Revolucija še traja,” je zapisano v sporočilu za javnost.

V VSO ugotavljajo, da je najbolj strašljivo dejstvo, da smo preočitno še vedno v dobi totalitarizma, celo v šoli, v dobi totalitarizma s človeškim obrazom: na papirju vse lepo – stroka, avtonomija, urejenost, v resnici pa vlada v šoli, vsaj v tej, revolucionarna klima, ki lahko potepta vse zakone in načela. Gimnazija Jožeta Plečnika (najbrž se Plečnik v grobu obrača ob tem, kdo vlada šoli, ki nosi njegovo ime) je v tem primeru naplavila ves gnoj slovenske stvarnosti, ki jo tudi sicer opažamo v drugih incidentih v poveličevanju totalitarizma v šolah, v zanemarjanju pomena nastanka slovenske države.

Škoda predvsem za dijake!
“Obžalujemo pa ne le škode, ki je bila napravljena enemu največjih imen slovenske osamosvojitve, gospodu Tonetu Krkoviču. Škoda je predvsem za dijake, ki so bili prikrajšani za izjemen dogodek, hkrati pa so bili deležni vzgoje z vzorcem hlapčevskega vedenja, ob katerem bi se še Cankar zjokal,” so še zapisali.

 

V VSO so izrazili tudi svoja jasna pričakovanja:

  1. Da se bo ravnatelj Anton Grosek vljudno javno opravičil brigadirju Krkoviču ter podal odstopno izjavo, ker je kršil strokovno avtonomijo učiteljev, ter da se bo opravičil vsem dijakom za prestane nevšečnosti in za svoj nemaren odnos do osamosvojitve.
  1. Da bosta Združenje ravnateljev osnovnih in srednjih šol in Društvo ravnateljev srednjih šol obsodili ravnanje ravnatelja Antona Groska in pozvali vse ravnatelje k spoštovanju uzakonjene strokovne avtonomije učiteljev.
  1. Da bo generalni sekretar Sindikata vzgoje in izobraževanja g. Branimir Štrukelj vzel v bran stroko in zaščitil strokovni aktiv učiteljev zgodovine v Gimnaziji Jožeta Plečnika ter institut strokovnega organa učiteljskega zbora.
  1. Da bo šolska inšpekcija ukrepala proti ravnatelju, ki ni spoštoval institutov strokovnega aktiva in strokovnega organa učiteljskega zbora in ki ni spoštoval avtonomije šolskega prostora ter v šoli dovolil vstop politizaciji.
  1. Da bo pristojna ministrica, dr. Maja Makovec Brenčič, javno pozvala vse ravnatelje in vse učitelje, da je potrebno spoštovati stroko in strokovno avtonomijo, in da je potrebno vzgajati kritične in pokončne mlade, ki prepoznavajo in obsojajo totalitarizme ter ljubijo demokracijo in svojo domovino.

Opozarjajo še, da so v nastanku slovenske države sodelovali vsi domoljubi vseh starosti in mnogi v cvetu življenja ugasnili kot žrtve za to, da imamo svojo državo, svoj jezik, svojo kulturo. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve se ob tem še zahvaljuje vsem ravnateljem in šolskim kolektivom, “ki s ponosom na slovensko državo in njen nastanek vzgaja mlade v domoljubnem duhu in jih vabi, da organizirajo na svojih šolah srečanja z zaslužnimi udeleženci vojne za Slovenijo in vseh dejanj, povezanih z osamosvojitvijo in nastankom slovenske države.”

A. D