Vzdrževanje zavožene ideologije ali 5.400 spomenikov krvave revolucije?

Spomeniki so dober kazalec kulturnega stanja in odnosa do lastne preteklosti, že od nekdaj pa imajo od svojega začetka tako politično kot tudi kulturno konotacijo.

V Sloveniji kar 5.400 partizanskih spomenikov
Zato je morebiti prav, da se ponovno spomnimo tudi na spomenike NOB. V Sloveniji je v register kulturne dediščine pod geslom Druga svetovna vojna vpisanih 2.903 enot, od tega jih ima 818 status kulturnih spomenikov, pri čemer jih je le 22 državnega pomena, preostali pa so lokalnega pomena. Čeprav število spomenikov na seznamu slovenske Zveze združenj borcev pokaže, da bi naj bilo v Sloveniji okoli 5.400 spomenikov NOB.

Kam s partizanskimi spomeniki?
Slovenija bo letos praznovala petindvajseto obletnico osamosvojitve. Čas postavljanja spomenikov, ki smo ga Slovenci preživljali po drugi svetovni vojni, ko je bilo treba po ukazu komunističnega vrha zaznamovati vsak pomemben dogodek iz NOB in kraj, kjer se je zgodil, ali pa upodobiti najvišje in najzaslužnejše narodne voditelje in lažirane “junaške” heroje, se je po osamosvojitvi nekako iztekel. Med omembe vrednimi nacionalnimi spomeniki so bili le tisti žrtvam vojne za Slovenijo, pa žrtvam povojnih pobojev in seveda kip generala Rudolfa Maistra na konju v Ljubljani.

Gospod predsednik, kdaj je bilo povojno dejanje obsojeno?

Spomeniki lažne zgodovine 1In pred nekaj tedni smo bili priča, da so na območju Kočevskega roga, v Bazi 20, borci pripravili proslavo ob 75-letnici ustanovitve OF in obnovitve spomenikov, med njimi tudi postavitve spomenika enemu največjih slovenskih krvnikov Ivanu Mačku – Matiji – in to v bližini grobišč, kjer so po vojni umorili na tisoče ljudi. Zaskrbljujoče je predvsem tudi, da je na tej slovesnosti nastopila častna straža slovenske vojske, kar zgodovinarka dr. Tamara Griesser Pečar komentira: “Prisotnost slovenske vojske na takih proslavah je sprevrženo dejanje in očitno to nikogar ne moti. To je protiustavno dejanje. Ustavno sodišče je javno povedalo, kako opredeljuje prejšnjo državo s tem, ko je prepovedalo Titovo ulico. Slovenska država ni bila v stanju na državni ravni obsodit komunizma in vseh totalitarnih sistemov. To se je pokazalo tudi v reakcijah na pobudo evropskega poslanca Milana Zvera za postavitev spominskega obeležja v prostorih Evropskega parlamenta za žrtve komunističnega genocida med in po drugi svetovni vojni v Sloveniji. Ker je dodal še, da slovenska vlada zelo počasi ureja to pereče vprašanje, je bila reakcija v Sloveniji precej burna in je naletela na nerazumno dejanje. Predsednik vlade Miro Cerar je pisal predsedniku evropskega parlamenta Martinu Schulzu, da so Zverove trditve zavajajoče in da je bilo povojno nasilje ‘javno in odločno obsojeno’. Predsednik vlade Miro Cerar je pozabil navesti, kdaj in kje se je to zgodilo. Sama se tega namreč ne spomnim.”

Samostojna Slovenija ni odgovorna za zločine prejšnje države?
Poslanci vladne koalicije so v Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti zavrnili predloge, da se zakon dopolni z uvedbo rednega poročanja pravosodnih organov o poteku preiskav glede najdenih žrtev in da se pozove pravosodne organe k poročanju o razlogih za neizvedbo preiskovalnih dejanj za vsako morišče. Predsednik vlade je navedel tudi, da današnja samostojna Slovenija ni odgovorna za zločine prejšnje države. To je seveda res. Po tej logiki bi bila vsa obeležja in spomeniki, npr. spomenik žrtvam holokavsta blizu nemškega parlamenta, neprimerna, ker tudi današnja Zvezna republika Nemčija ni odgovorna za zločine, ki jih je povzročil Tretji rajh. Seveda spoštovanje do žrtev ni vezano na trenutno državnopravno ureditev.

S čim si je prislužil spomenik zločinec Ivan Maček – Matija?
Ne moremo zanikati odgovornosti tistih, ki so imeli oblast v Sloveniji po koncu druge svetovne vojne oziroma ki so bili odgovorni za revolucionarno nasilje med vojno, čeprav za svoje zločine niso nikoli odgovarjali. Na eni strani torej odgovorni na oblasti nasprotujejo, da se obeleži žrtve komunističnega nasilja, v Ljubljani je to moralo narediti ameriško veleposlaništvo, na drugi strani pa ne vidijo nič spornega v tem, da se ponovno postavljajo spomeniki zločincem, kot je Ivan Maček – Matija.

Dogodek v tajnosti je ponižanje naroda

Ste vedeli, da imamo 5.400 spomenikov krvavi revoluciji? 1

“Zakaj pa povzdigujejo vse te krvnike in zakaj jim država postavlja spomenike? To je navadno norčevanje iz slovenskega naroda,” meni Anton Jeglič.

Postavlja se vprašanje, zakaj in ali je bila širša javnost o samem dogodku namerno seznanjena nekaj dni kasneje? “To je poniževanje Slovenk in Slovencev. Če bi bila to poteza desnice, bi mediji samo o tem poročali. Bila bi prava medijska gonja. Zločinec Maček ni pobijal samo v Kočevskem rogu, ampak povsod po Sloveniji. Bil je eden tistih, ki je učil, kako pobijati, in tega se je celotni partijski vrh učil v Rusiji. Zakaj pa povzdigujejo vse te krvnike in zakaj jim država postavlja spomenike? To je navadno norčevanje iz slovenskega naroda,” meni Anton Jeglič. Problem nerazčiščene preteklosti komunistične Jugoslavije pa ostaja. “Demos je bil prešibak, da bi lahko speljali lustracijo. V Nemčiji vsak, ki je bil povezan z starimi silami, ni dobil zaposlitve v državni službi. Pri nas bi se morali sami umakniti predvsem sodniki, ki so kršili človekove pravice, sploh predsednik ustavnega sodišča,” pove Tamara Griesser Pečar.

Slovenski parlament do danes ni bil sposoben obsoditi medvojnih in povojnih komunističnih zločinov, ki jih je napovedal Josip Broz Tito v govoru z balkona ljubljanske univerze 26. maja 1945: “Kar se tiče onih izdajalcev, ki so bili v državi sami, v vsakem narodu posebej, to je stvar preteklosti. Roka pravice, roka maščevalka našega ljudstva, je že dosegla ogromno večino, a samo manjšemu delu izdajalcev se je posrečilo pobegniti pod okrilje pokroviteljev zunaj naše dežele. Ta manjšina ne bo nikdar več gledala naših divnih planin, naših cvetočih polj. Če bi se to vendarle zgodilo, bo to trajalo zelo kratek čas.”

Kult diktatorja še živi

"Mreže iz ozadja pa še vedno obvladujejo Slovenijo. Korupcija je prevelika in tu sodstvo popolnoma odpove, « pravi Tamara Griesser Pečar.

“Mreže iz ozadja pa še vedno obvladujejo Slovenijo. Korupcija je prevelika in tu sodstvo popolnoma odpove,” pravi Tamara Griesser Pečar.

V Jugoslaviji je veljalo pravilo, da mora vsaka republika poimenovati eno od mest po Titu. V Sloveniji smo zato imeli Titovo Velenje. Ti pridevki so bili po razpadu Jugoslavije črtani. Kot v Nemčiji, po letu 1933, je povojna komunistična oblast v Jugoslaviji preimenovala številne ceste, trge, šole, bolnišnice, vojašnice in razne druge ustanove, organizacije in društva po vidnih predstavnikih komunističnega režima. Sicer je danes Titovo Velenje spet samo Velenje, vendar na Titovem trgu še vedno stoji njegov dvometrski spomenik. Šest metrov visoka bronasta skulptura – toliko meri skupaj s podstavkom, ki je visok približno štiri metre – je nedvomno največji Titov spomenik na svetu.

Nezdružljivost z demokracijo

Nedvomno največji Titov spomenik na svetu.

Nedvomno največji Titov spomenik na svetu.

Sicer so bili Titovi kipi in slike odstranjeni iz uradnih prostorov, še vedno pa stojijo številni spomeniki, posvečeni nekaterim vidnim predstavnikom zločinskega komunističnega režima, in številne ceste, ulice in trgi še vedno nosijo njihova imena. Odgovorne na oblasti to očitno ne moti. “Pri nas kult diktatorja še živi, kar je značilnost totalitarnih sistemov – enostrankarskega sistema,  katerega vrh je bil Tito. To je popolnoma nezdružljivo z današnjim demokratičnim sistemom, vendar tranzicija prehoda iz enega v drug sistem še ni uspela. Veje oblasti, sploh pa sodstva, ne funkcionirajo. Mreže iz ozadja pa še vedno obvladujejo Slovenijo. Korupcija je prevelika in tu sodstvo popolnoma odpove,” pravi Tamara Griesser Pečar.

Protiustavna Titova cesta
Tako je bila po osamosvojitvi preimenovana tudi prva Titova cesta v Ljubljani, leta 2009 pa so se odgovorni v mestu odločili, da jugoslovanskemu diktatorju posvetijo novonastalo vpadnico. Ustavno sodišče je to imenovanje leta 2011 prepovedalo, ker je “Republika Slovenija država, katere ustavna ureditev izhaja iz načela spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin … Ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu.” (U-I-109/10) Ustavno sodišče žal ni hkrati zahtevalo, da se odstranijo imena cest, trgov, ulic, ki so se ohranila iz prejšnje jugoslovanske ureditve – in to kljub temu, da je prišlo do sklepa, da je “oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima s poimenovanjem ceste po voditelju tega režima protiustavno”.

Daleč od civiliziranega sveta
Na zgoraj omenjeni proslavi v Kočevskem rogu so tako postavili nov spomenik enemu največjih kršiteljev človekovih pravic in temeljnih svoboščin v Sloveniji, kot da ne bi bilo odločbe Ustavnega sodišča o Titovi cesti. Ustavno sodišče je bilo do sedaj edina varovalka pravnega reda v Sloveniji. Kaj bo, če se bo sestava tega sodišča jeseni tako spremenila, da sploh ne bodo več veljale pravne norme demokratičnih držav?

“Mi danes nismo civilizirana država. Imajo popolno kontrolo nad sodstvom, ki je čisto politično sodstvo, gospodarstvom, izobraževanjem, policijo, nad vojsko in debatirati o tem je neumno. Našo vojsko vodijo nekdanji jugo-agresorji nad Slovenijo,” pove Anton Jeglič.

Vzdrževanje zavožene ideologije

Vzdrževanje zavožene ideologije ali 5.400 spomenikov krvavi revoluciji? 2V središču Ljubljane, nedaleč od parlamenta, je kar pet spomenikov, ki poveličujejo prejšnji režim. Razglašeni so bili kot zgodovinski spomeniki. Na primer na Hrvaškem so do leta 2000 umaknili in uničili kar 3.000 spomenikov NOB. Pri nas pa jih raje pustimo, kjer so – samo da je mir. Ali res, da toliko partizanskih spomenikov in imenovanj ulic nikogar ne moti? “To je vzdrževanje zavožene ideologije. Vse komunistične države so obsojene na propad. Formalno pri nas sistem še propada,” komentira stanje v Sloveniji Jeglič.

Renesansa komunističnih simbolov
Tranzicija v Sloveniji ni bila uspešna, še vedno se država ne sooča ustrezno s svojo preteklostjo, tudi ne v šolah. Opaža se celo renesansa komunističnih simbolov in parol, tudi na proslavah, kar ne ovira najvišjih predstavnikov, da se teh ne bi udeleževali.

Očitno je, da se nekaj spreminja v Sloveniji. Takoj po osamosvojitvi je bilo tega veliko manj. Danes pa brez vsakega sramu nastopajo tudi predstavniki države, ki smo jih izvolili, zraven komunističnih simbolov, peterokrakih zvezd in jih to absolutno ne moti,” pove zgodovinarka Tamara Griesser Pečar.

Oblasti ne moti rdeča zvezda
Nihče od vodilnih politikov ne bi smel biti prisoten na katerikoli proslavi na državni ravni, na katerih se uporabljajo ti simboli in zastave z rdečimi zvezdami. “To kaže na slab odnos do polpretekle zgodovine. Komunisti so zlorabili upor proti okupatorju za izvedbo revolucije. Imamo dve ravni medvojnega dogajanja: ena je okupacija in upor proti temu in druga je revolucija. Upor proti revoluciji je prav tako legitimno dejanje in pri nas je bila to zelo krvava revolucija,” poudarja zgodovinarka Tamara Griesser Pečar.

Medtem ko so po vojni v sklopu denacifikacije v Nemčiji vsa ta imenovanja spremenili in spomenike odstranili, je to v Sloveniji povsem drugače. Nespoštovanje do žrtev komunističnega nasilja se ne kaže samo v tem, da do danes ni bilo prave javne obsodbe komunističnega režima, temveč tudi v tem, da se še vedno poveličujejo krvniki iz časa prejšnjega režima.

Spomenik “Upora proti norosti”

Pa ravno te žrtve povojnih pobojev potrebujejo spomenik, ker so se uprli tej norosti. Tega pa nimamo. Potrebno bo to uravnovesit saj toliko spomenikov zločinom Slovenija ne potrebuje,« pravi Anton Jeglič.

“Pa ravno te žrtve povojnih pobojev potrebujejo spomenik, ker so se uprle tej norosti. Tega pa nimamo. Potrebno bo to uravnovesiti, saj toliko spomenikov zločinom Slovenija ne potrebuje,” pravi Anton Jeglič.

Vmesna je primerjava z drugimi, predvsem nekdanjimi komunističnimi državami, kjer so simboli totalitarnih sistemov popolnoma prepovedani. Nazoren je primer Nemčije s prepovedjo nacističnih simbolov. Primerjava med totalitarnimi režimi je potrebna, saj so bile v imenu teh sistemov kršene človekove pravice tisočim in milijonom ljudi. “Toliko partizanskih spomenikov in nikjer ne sme biti postavljena farna plošča žrtvam komunizma, ker to Zvezi borcev pač ni všeč. Pa ravno te žrtve povojnih pobojev potrebujejo spomenik, ker so se uprle tej norosti. Tega pa nimamo. Potrebno bo to uravnovesiti, saj toliko spomenikov zločinom Slovenija ne potrebuje,” pravi Anton Jeglič.

Spomenike pospraviti v muzeje in izpostaviti početje komunistov

Vprašati se moramo, ali je umestno, da na izpostavljenih mestih stojijo spomeniki v čast tistim, ki so bili odgovorni za množične kršitve človekovih pravic. In to brez zabeležja o njihovi odgovornosti za trpljenje ljudi med in po vojni in tudi ne da bi jim ob strani stali spomeniki žrtev. “Teh partizanskih spomenikov ni potrebno uničiti, ampak bi jih pospravili v ustrezne muzeje, kjer bi izpostavili tudi njihovo početje. Ti spomeniki, obeležja in poimenovanja so zaničevanje žrtev. Vsi ti, ki so trpeli pod prejšnjim sistemom, so prisiljeni vsakdnevno se soočati s temi imeni, kar jasno pokaže, da imamo slab odnos do teh žrtev medvojnega in povojnega nasilja,” meni zgodovinarka Tamara Griesser Pečar.

Spomin na diktaturo in njene krvnike
Ne smemo prezreti, da imajo spomeniki in poimenovanja cest in objektov simbolično funkcijo, da se s tem častijo osebe in dogodki, in da zato ni vseeno, ali so take časti vredni ali ne. Iz posebne odgovornosti do žrtev in njihovih bližnjih je nedopustno, da še vedno stojijo na vidnih mestih in ne v muzejih ter vsak dan preživele žrtve spominjajo na njihovo trpljenje.

Vzdrževanje zavožene ideologije ali 5.400 spomenikov krvavi revoluciji? 3Vprašati se moramo tudi, kako takšna neodgovorna politika do polpretekle zgodovine vpliva na generacije, ki so se rodile po osamosvojitvi. Zavedati se moramo posebne odgovornosti do mlajših generacij, ki grozot prejšnjega režima niso doživele. Te imajo pravico vedeti in naša dolžnost je, da spoznajo celotno, necenzurirano, slovensko preteklost, tudi njeno temno stran. Kako naj sicer gradijo demokratično, svobodno bodočnost?

Sofija Pika Simič

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 • Nata

  A, ja ?? Ni odgovorna ? Za crknit !
  Ja seveda ! Kriv je vendar Tito…………ja , kaj pa mnogi komunisteki , ki so mu držali svečo …….mu kimali ……in izvrševali njegova povelja . Tisti njegov govor naveden zgoraj , pove vse . Roka maščevalka njegovega ljudstva – je rekel !

  G, Cerar , besede pa obračate zelo mojstrsko , po potrebi in trenutnem rapoloženju ?

  • Olga

   Kriv je tisti, ki krade in tisti ki mu drži vrečo! Vsak, ki ne obsodi pobojev, nam sporoča, da jih odobrava in je sokriv!

   • Traktor

    Ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje, je rekla mami. Jabolko ne pade daleč od drevesa.

  • Mariborske ulice
   • Nata

    + + + + + + + + + + + + bravo !!
    Pa hvala za link !!
    Bom spremljala vaš portal .
    Pa veliko uspeha !

 • Poštenje velja

  Zato te drzave ne maram in jo bom kmalu z druzino zapustil.
  Fuj prokleta partizanska morilska zatohla vukojebina

  • centurion

   Nč nauš s tem naredu!!
   Njih pomagaj raje iz Slovenije nagnat!!!

 • centurion

  Takole bom povedal.
  Potrebno je gledati stvari s pozitivne strani.
  Spomeniki so po večini iz brona in marmorja. In dosti jih je.
  Aktivirati Strojan s.p. iz Ljubljane in dovoliti reciklažo brona ter
  marmorja za pesek za posip poti v parkih.
  Podjetju ni potrebno prijaviti prometa in plačati DDV.
  Problem rešen v tednu dni.
  Še komu(nistom) ni jasno?

 • Olga

  Komunistični režim je bil ZLOČINSKI, zato je potrebno vse komunistične spomenike odstranit! Prepovedati je potrebno tudi uporabo vseh totalitarnih simbolov! Predsednik države in cel parlament predstavljajo Slovenijo, zato je njihovo sodelovanje na prireditvah, kjer se ti simboli pojavljajo, blago rečeno nedopustno, saj jim s tem dajejo legitimnost in s tem tudi sami teptajo dostojanstvo žrtev! Sramotno je, da so se ti simboli pojavili celo na državni prireditvi! Gospod Pahor! Pod temi simboli je bilo umirjeno veliko Slovencev, zato je prav, da začnete prvi s svojim zgledom, saj ste predsednik vseh državljanov, mar ne? Pokažite, da ste velik človek!

 • totex39

  Samo sramoto in navlako imamo s temi komunističnimi spomeniki. Namesto, da bi jih odstranili jih pa današnja komunističa levičarska vlada ob prisotnosti slovenske vojske postavlja in provicira s spomenikom Mačka enega največjih krvnikov slovenskega naroda.Ta spomenik je potrebno takoj podreti, ker ne spada v našo Slovenijo.

  • intel345

   kaj če bi javno šli poscat ta spomenik? gremo nardit EVENT NA facebooku

 • VERZIFIKATOR

  NIČ NOVEGA – ČAS PRAVLJIC

  OBUTI MAČEK IN ROJ GLODAVCEV

  Spomnimo se pravljice o Mačku,
  ki obul je škornje gospodarja,
  pravljica po krvi zaudarja,
  ni nedolžna kakor o Krojačku.

  Maček ta ubil je ubogo miš,
  polastíl gradu se in bogastev,
  gospodarju še čez glavo zrastel,
  saj je glave trgal za drobiž.

  Mačku miši so bile predpražnik,
  je teptal dihurčke in podgane,
  okrog njega slinavce nabrane,
  zanj bili so notranji sovražnik.

  Ko je po ramenih potrepljal,
  je glodavec brž otrpnil vsak,
  čakajoč naslednji je korak
  za življenje lastno trepetal.

  Ko obuti Maček preminil je,
  roj glodavcev si mzares oddahne
  in najmanjši s tačico zamahne,
  češ znebili smo zveri se divje.

  Tam, kjer kakor v rogu je temnó,
  mu postavili so bronast kip,
  da je maček, zoprni ta tip,
  stražil dušo svojo zdaj trdnó.

  V gozdu tem rdeča je oaza,
  Maček v njej dobil je spomenik,
  za glodavce pravšnji bo pomnik,
  tam je namreč teh škodljivcev baza.

  Pa so Mačka, glej, čez noč sezuli,
  vzeli so mu glavico iz brona,
  jo prelili v dva mrtvaška zvona,
  roj glodavcev jezen ves zatuli.

  Treba Mačka zopet bo obuti,
  poglavar glodavcev je zastokal,
  ki je svojčas milo tarnal, jokal,
  kaže v drži zdaj se spet naduti.

  Kjer temnó je, prav na sredi hoste,
  kjer glodavcev dvajseta je baza,
  kjer rdeča glavna je oaza,
  so glodavce povabíli v góste.

  Tam se zbere krog občudovalcev
  Mačka starega rdečih rok,
  dva mu še postavijo ob bok,
  roj prisoten malih je glodavcev.

  Mačku škornje so obuli nove,
  od petá do glave ga ulili
  in spomin na čase obudili,
  ko so tam zavijali vratove.

  Čudno res, da Mačku spomenik
  malih je glodavcev roj postavil,
  kot da svetu bi na ves glas javil:
  »To glodavcev malih je krvnik.«

  Pozabíli niso ti glodavci,
  da je Maček redčil mišje vrste,
  trgal glavce, lomil hrčkom prste,
  spet slavijo mali ga hinavci.

  Če povedali bi packi po pravici,
  roj glodavcev malih je presrečen,
  Maček da je v bron ovekovečen,
  da že dolgo ni več živ v resnici.

  Pravzaprav nagrobnik so odkrili,
  zanje praznik bil je to vesel,
  da le Maček ne bi oživel,
  v rogu so zares si oddahnili.

  V isti bazi spet bo veselica,
  Mačkovemu ko se bo pridružil
  in namenom istim končno služil
  bo pomnik glodavcev malih strica.

  Eni že sedaj se veselijo,
  da bo tamkaj v spomenikov vrsti
  stal v naravni velikosti, čvrsti,
  tisti, ki po sili ga častijo.

  Lovke ta glodavec rad razpreda,
  toda krajše so njegove tačke,
  niso kakor od obute mačke,
  še predobro tega se zaveda.

  Polno takih je v glodavcev roju,
  za simbol so revčki si izbrali
  Mačka, ki so vedno se ga bali,
  zbrali v častnem se ob njem postroju.

  Gledali na vse strani sovražno,
  češ, poglejte, mi sedaj smo mačke,
  bronast kip pa zrl je v bedačke,
  v njih početje hlapčevalsko važno.

  Naj so hlapčki še tako naduti,
  se ne vrnejo več tisti časi,
  ko na gradu, v mestu in na vasi
  vsem regiral Maček je obuti.

  Maček bo ostal za vedno zgornji,
  prezirljivo na glodavčke gledal,
  vsak od teh se kajpak bo zavedal:
  preveliki zanj so mačji škornji.

  Vzrok glodavskega je hlapčevanja
  klanjanja pred mačjim spomenikom,
  v strahu ker pred mačkovim se likom
  še sedaj bojijo mačkovanja.

  Leglo malo dobro se zaveda,
  mačkov duh takoj da se maščuje,
  kdor pobegne, škorenjčke sezuje,
  čaka v rogu mačja ga zaseda.

  Škornje roj glodavcev si obuje,
  le tako nad sabo ne obupa,
  kajpak brez uspeha, v prazno upa,
  mačkov da simbol ga obvaruje.

  Obvaruje pred skupino lastno
  legla malih istega glodavcev,
  iz rodu pogoltnih maščevalcev,
  ki jim gre za linijo oblastno.

  Čakajo glodavčki, kdaj naslednji
  bo dobil poveljnik spomenik,
  to bo znak, da blizu je premik,
  bližajo da sodbi se poslednji.

  Upanje povsem je kajpak prazno,
  da bo leglo večno preživelo,
  saj spoznanje je že dozorelo:
  kar je zmagovito, je porazno.

  V nedogled ne bo šlo kakor v krogu,
  pravljicam še leglo ne verjame,
  ve le to, da tema ga objame,
  kot obutega objema Mačka v rogu.

  • Kučko pod pručko

   Največja škoda mačka je nastala,
   ko pritlikavo podgano je po laseh pogladil,
   in jo na roparski pohod navadil,
   da naša domovina v bedi je pristala.

 • Antonius

  Ustavno sodišče: ” Ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu.”
  ———————————————————–
  Ustavno sodišče k prepovedi poimenovanja ‘titove ni dodalo najbolj pomembnega. ! Če bi Ustavno sodišče k nedemokratičnemu režimu dodalo tudi genocidni zločin nad svojim narodom, bi bilo danes VSE totalno drugače.
  Ne samo zastave z rdečo zvezdo, od grobnice poleg državnega parlamenta, do ‘kidriča bi morali iti v ropotarnico vsi spomeniki do zadnjega.
  Na partizanskih veselicah bi se lahko samo še z golažem kazali.
  ————————————————-
  Ustavno sodišče se je v razsodbi o prepovedi in ponovnem poimenovanju ‘titove, izognilo BISTVENEMU, t.j., krvavi revoluciji med vojno in povojnem masakru nad civilisti in razoroženo slovensko vojsko.
  ‘tito je z vsem tem početjem KRVAVO povezan!
  V bistvu, Ustavno sodišče ni reklo nič pomembnega. Za mir v “hiši”, so brez kakšne posebne škode, samo novo ‘titovo cesto prepovedali.

  • domovina mili dom

   Kosti iz Barbarinega rova dostojno pokopati.
   V izpraznjen Barbarin rov pa zakopati spomenike krvnikov teh žrtev kot simbolno dejanje.

   • Ruggedplant

    Odlična ideja!

  • Mariborske ulice
 • Olga

  Kaj ko bi začeli iz protesta za začetek te “spomenike” špricati s sprejem ali pa polivati z rdečo barvo? Tudi tistega Mačka v Rogu? Hrvati so komunistične spomenike kar sami odstranjevali! Uzela jih magla…

  • domovina mili dom

   Ga ni junaka.

   • Olga

    Smo junaki!

    • domovina mili dom

     Iz tvojih ust v božja ušesa.

  • intel345

   sem za

  • Mariborske ulice
 • intel345

  dejte no vi komunajzerji tkole posut celo slovenijo s svinjarijami kot so razni kipci tita, rdečih zvezd, jugo zastav in podobnih SMETI je navadna provokacija za celo evropo.
  ŠELE KO BOMO MINIRALI IN RAZBIJALI TA SRANJA POVSOD PO NAŠI ZEMLJI BOMO ŽIVELI V DEMOKRATIČNI SLOVENIJI

 • intel345

  KOMUNISTI S TITOM NA ČELU SO BILI NAJBOLJ PROTISLOVENSKI PROTIDEMOKRATIČNI IN PROTI SVOBODOMISELNI LJUDJE KAR JIH JE BILO

 • domovina mili dom

  Od vojske dobiti informacijo kdo je klical za udeležbo SV pri postavitvi spomenika zločincu mačku v Kočevju. To je verjetno zabeleženo. Krog se bo začel razpletati. Kaj je raziskovalni novinarji pomagajte razkrivati. Če se pa nobeden ne bo spomnil, pa vojakom odvzeti ure, ker so bili predolgo na malici.

  • intel345

   kako bi prišel do teh informacij?????????????????????????????

 • MEFISTO

  Bron pretopiti v kaj za kaj koristnega, marmor in granit pa vgraditi v temelje drugega tira železniške proge Divača -Koper, na katerem se premier Cerar usposablja za pokllic mašinfirerja.

  • Steiermark

   Mislim, da s svojim komentarjem zavajaš, ker za poklic “mašnfirerja” morajo biti sposobni in usposobljeni in ne, da čakajo na “povelje” kratkonogih podgan iz podzemlja…… kako pa naj upravlja takšen cmeravi nesposobnež, vlak, ko nima pojma o ničem!

  • Lokomotivführer

   Iz prve roke, kdo pa mislite, da bi ga instruiral za sprejemni izpit? Ga ni junaka, ki bi ga uspel spraviti do uspeha, to pa ni malo rožce, pa dvojno kilometrino….

   • Lokomotivführer

    Sicer pa sindikat strojevodij je bil že za časa mitinga najbolj zaslužen, tudi sedaj tega vajenca ne sprejmemo! Odgovornost zahteva celega človeka!

 • xtc

  kOMUNISTIČNO ZLOČINSKA ROPOTIJA SODI NA OLDPAD ZGODOVINE IN TUDI DRUG ODPAD:

  • Adolf Hitler lebt

   samo pucajte ta komunajzarski drisko iz zgodovine pri tem pa naj še sledijo komunajzerske knjige in vse kar je del tega potlej bomo pa začeli pri minsterskih komunajzerskih govneh

 • drzavljanslo

  Ne gre samo za komuniste. Gre tudi za srbske priseljence, ki imajo v Sloveniji garantirane dobre službe v javnem sektorju in državnih podjetjih (ravno sedaj lahko opazujemo Luko Koper), v privatnem jih pa (njihova) inšpekcija pusti pri miru (medtem ko Slovence zafrkava do onemoglosti).
  Primer je npr. Ljubljanski grad, kjer ne visi slovenska zastava. Visi ljubljanska, ki je Jankovičev znak sonarodnjakom, da “smo v Sloveniji še vedno mi gospodar”. Slovenci naivni tega niso nikoli dojeli, namreč da “mi” ne pomeni Slovenci ampak komunistični izdajalci in srbski priseljenci.
  Naš narod je res neverjetno slep in naiven, škoda. V lastni domovini hlapčuje tujcem.

  • samsara

   V krivosodju jih je ene 3/4.

 • Kučko pod pručko

  Nova, še tega Titeka objavite …

  http://shrani.si/f/36/EG/4YbnnD3A/titomesar.jpg

 • if

  Odlok parlamenta!

  Spomenike revolucije pustiti na sedanjih mestih in jih opremiti s sporočilom “Naš nazor je antislovenstvo, smo zločinci, naše roke so democidno krvave” z namenom, da mimoidoči in kamere prepoznavajo avtorje komunistične kuture smrti kot vzrok množičnim grobiščem po Sloveniji in zatiranju slovenstva.

  Ker tako sporočilo posreduje slika http://nova24tv.si/media/2016/06/vzdrzevanje-zavozene-ideologije-ali-5-400-spomenikov-krvavi-revoluciji-02-696×353.jpg, njena ljubljanska realnost pred parlamentom še ne, pooblaščamo grafitarje demokrate, da ta spomenik vzdržujejo v stanju iz prvega odstavka.

  Odlok začne veljati takoj!

  Parlament, 1. julij 2016, predsednik dr. MB l.r., vršilec dolžnosti demokrata po sili

 • ptr

  Na straneh MOL se da najti podatke z razlagami, po kom ali po čem je poimenovanih ok. 1500 ulic. Ne boste verjeli, koliko jih še danes nosi komunistična imena. Če človek še nekako sprejme, da se jih precej imenuje po manj znanih padlih partizanih, ki si morda celo niso umazali rok s krvjo, jih še vedno ostane ogromno, kjer je obrazloženo, da je ta in ta bil komunist, družbeno politični delavec (brez navedbe, kaj je sploh storil za boljšo Ljubljano), revolucionar, marksist, VOSovec ipd. Ni pa denimo ulice/trga TIGRa, čeprav je treba priznati, da je v 90. letih nekaj TIGRovcev vendarle dobilo svoje ulice (no, pri obrazložitvi Vojkove ulice so “pozabili” navesti, kje je začel svojo uporniško “kariero”). Resda so pred nekaj leti neko uličico v Zeleni jami poimenovali po Pučniku, to pa je tudi edino, kar je mogoče povezati s slovensko pomladjo in osamosvojitvijo. Sam lahko natresem vsaj 20 apolitičnih in mednarodno priznanih znanstvenikov (vsaj Stanka Bloudka poznate najbrž vsi), mnogi so bili celo Ljubljančani, ampak si po mnenju mestnih očetov ne zaslužijo svoje ulice, vsaj ne toliko kot nebroj marksistov, komunistov in podobne navlake! Največja farsa je pa morda Park Sveta Evrope za Cankarjevim domom. Kot vemo, si omenjena organizacija prizadeva za človekove pravice. No, park, posvečen tej organizaciji, “krasi” spomenik Kidriču, ki je od vseh komunistov verjetno še najbolj teptal človekove pravice!

  • Kučko pod pručko

   Pa saj imamo od sobote, 25. junija v Ljubljani Trg dr. Jožeta Pučnika, ki je zamenjal Trg republike!!!

  • Mariborske ulice

   Tudi v Mariboru je hudo, cca 20 % ulic je posledica “nob” http://mariborske-ulice.si/

   • Ruggedplant

    Ste naslovili to na župana (ozrioma partijsko marioneto, ki pač tam našemljen v gospoda vedri za vaš občinski denar)?

    • Mariborske ulice

     Najprej v septembru na podžupana, ta je iz NSi in bolj dojemljiv. Če poznate kakega Mariborčana mu posredujte link, da se ideja širi. Oj!

     • Ruggedplant

      Bravo, le tako naprej! Idejo je potrebno razširiti na vso Slovenijo, od majhnih vasic pa do mest in za konec še prestolnico, kar pa bi pravzaprav moral biti kar vseslovenski projekt.

 • Viktorh

  Kam s partizanskimi spomeniki?
  V vodo pod Tromostovjem. Pretok bi zastal, voda bi narasla, poplavila in odnesla politike na jug.

 • Rožle

  A Jelinčič ma še unga Titota pred bajto..?

 • Jojo

  Vse kipe stopit in prodat v italijo kot reciklirana surovina…

 • Okra tatoo

  1.Zamenjam in dam v neomejeno uporabo en kamniti spomenik za en ročno napisan Codex v
  starocrkveni slovenščini, sežgan na trgu pred mestno hišo v takratnem Laibachu. Ker je bilo teh Codexov kake štiri jurje, upam, da z menjavo ne bo teżav.
  2. Če pa to ne bo šlo pa zamenjam vse te menhirje, razen ristega v Dražgošah, ker je spomenik żrtev druge nekatoliškorimske krščanske vere, za cerkvice po hribih z nazivom Tabor, ker jih je zgradila druga vera in nima katoliška vera s tem nič razen tega, da je prebivalce nasilno spravila nazaj pod svoj “ščit”.
  3.Vse kosti, za katere razni znanstveni delavci javljajo, da so pri teh cerkvah pokopane iz različnih obdobij, primer Kranjska cerkev, dokazano druge krščanske vere, naj se takoj primerno pokopljejo. Odgovorni za to naj bodo krajevni župniki in člani cerkvenih odborov. Kazen za neizvajanje je pekel.
  4.Za vsakega, ki tega ne bo izvajal in spoštoval, naj se izvede katoliška lustracija, na znan katoliški način. Za svojce nobenega dela za dvajset let, prav tako se otroci ne smejo šolati v elitnih šolah. Če pa to ne gre, se jih mora močno ovirati in jim škodovati, kjer je to le mogoče.

  • Nata

   Uuuuuuuuuuuuu, tebe pa tale ” katoliškorimska krščanska vera ” močno žuli , a ne ?
   Pa lustracija na znan katoliški način ?
   Kje si pa to pobral ?

  • Ruggedplant

   Tebi res ni pomoči. Ti je že kdo povedal, da s svojim militantnim antikatolištvom nisi ravno najboljša reklama za protestantizem, sploh kadar stopaš v španovijo s komunistično retoriko? No saj pravzaprav ni važno, za razliko od komunistov, je tebi podobnih protestantskih zdraharjev in uničevalcev enovitosti Kristusove cerkve po svetu vse manj.

  • tramal

   Prosim te dvospolnik in homoseksualec ,da ne pišeš bedarij.

   • Okra tatoo

    Ti tat mojih insignij. Malo pobrskaj po internetu in poglej zakaj imam jaz tak grb in zakaj je noter orel, čeprav druge polovice z levi in enim karo vzorcem nemenoma nisem dal gor, ne ker bi neko evropsko deželo užalil, ko to že vedo, temveč, ker mi je to dovolj. To kar vidiš je bilo v originalu na desni strani ščita. V slovenski pasji heraldiki tega ne boš našel, čeprav je en Avstrijec konec 19. stoletja ugotovil , da to drži, prav tako kot en vaški župnik po zapisih in to povedal s prižnice. Vsakemu nedonošenemu mulcu pa tega res ne bi smeli dovoliti. Posebno ne takemu, ki se ne zna obnašati znaku primerno. Vsi, ki so spravili na oblast tvojega botra, so bili homiči in obojespolniki, pa jih je tvoj boter potolkel, da je bil potem brez konkurence. Ti pa po nemarnem opletaš. Sram te je lahko.

    • tramal

     Ko sem jaz ta znak začel uporabljati ti še nisi vedel ali boš deklica,fantek,dvospolnik ali homič.

     • Okra tatoo

      Aja, kje si ga pa uporabljal? Na kapi? Tukaj se gre za pravico do uporabe, ki je iztožljiva. Tudi čez toliko let. Tik, tak.

     • tramal

      Potegni si ga bedanec in pojdi spat in srat.

 • cosmosjasnovidec

  Za spomenike komunistične strukture kam z njimi pa res ni problem.Naj angažirajo cigane in jim dovolijo,da jih pospravijo na odpad pa bodo z veseljem to naredili nemudoma po celi sloveniji.

 • Mariborske ulice

  Počistimo Maribor: http://mariborske-ulice.si/

  • Rožle

   A ne bi kar cele Slovenije…?

   • Nata

    Kej bi pa ti rad ?
    Da delajo še za tiste , ki se jim ( nam ) ne ljubi , ali pa pač nimamo prilike migniti na ta način ?

   • Mariborske ulice

    Bi, pomagajte – posebno Velenju, sicer ni več Titovo, imajo pa ulice in tisti grozni spomenik

  • Nata

   Bravo !! Ravokar gledam vaš portal !
   Zanimivo je , da ste dali razne povezave , kjer so dobri članki ……pa Evropsko resolucijo ( saj bi jo bilo potrebno večkrat prebirati ) ……….
   želim uspešno delovanje ! Bom redna bralka !

   • Mariborske ulice

    Hvala Nata. Če poznate kakega Mariborčana, mu posredujte, Zdaj se bomo malo umaknili, eni razmišljajo kako poceni na Hrvaško. Manj bomo delovali, v septembru pa obširno! Oj!

    • Nata

     Prav !
     Lepe počitnice želim !

     • Mariborske ulice

      Če želite mi posredujte mail, vas dam na odprto mailing listo IMU-jevcev in podpornikov, vsakih cca 10 dni kak mail … danes je večja sprememba na strani. Osti jarej!

     • Nata

      Prav . Pisala vam bom na vaš info . Lep dan

 • Laž ima kratke noge

  Me zanima, če bi odstranili tudi mučilnico in klavnico zavednih Slovencev na Urhu skupaj s vsemi cerkvami na slovenskem, ki predstavljajo spomenik krvavi zgodovini mučenja, suženjskega izkoriščanja in pobijanja Slovencev?

  Se strinjam, da se odstranijo spomeniki komunistične revolucije, ne strinjam se pa z odstranitvijo spomenikov posvečenim NOB in padlim partizanom. Upor proti okupatorju v drugi svetovni vojni je del naše zgodovine in ob enem tudi del evropske antifašistične zgodovine. Na to bi morali biti ponosni, ne pa da se zadnja leta želi prilagoditi zgodovino v prid okupatorjevim sodelavcem. Še malo pa bomo v učbenikih brali kak je domobransko-izdajalska stran zmagala v drugi svetovni vojni skupaj z Hitlerjem.

  • Nata

   Tega pa – mislim – nihče ni rekel !
   Pa , tista o učbenikih je tudi malo mimo , no !!
   Če pa je kdaj kdo kaj podobnega omenjal , pa je verjetno bolj posledica jeze , ob vsem tem dogajanju ?

  • Ruggedplant

   Si ponosen, da niti EN SAM STAVEK iz tvojega zapisa ni resničen in gre za same zgodovinske laži – začenši z Urhom, kjer so prav partizani nad civili naredili tisto kar najbolje (edino) znajo, potem pa začeli naokoli širiti mit v nasprotno smer, ki je za starejše prebivalce tistega okoliša žaljiva groteska resničnih dogodkov? Močno upam, da poveličevalci komunizma in ohranjevalci partizanskih mitov nekega dne stopite pred sodišče za vsa svoja zavajanja in moralno sodelovanje z najbolj zločinsko ideologijo kar jih je človeštvo izumilo.

  • xtc

   Agre brez lažnih pravljic_laž o Urhu je že razkrita;še ena komunistična lažniva pravljica:

  • Antonius

   Kar pravi nick ste si izbrali. Na “kratkih nogah” ste prišli na portal NOVE 24TV trosit partizanske pravljice, ki so se jih za osemletkarske učbenike izmislili “zmagoviti”.
   Psa v pasji šoli izšolajo, ker je sposoben razumeti, kar ga šolajo, vas so pa, kot zgleda v osemletki dresirali.
   Vsaj Črne bukve preberite, da boste svojo pamet in spoznanje postavili na lastne noge.

   Avtorica Albina Podbevšek se je za laži v knjigi Sveti Urh, pokojnemu domobranskemu komandantu opravičila, ker jih je, po izmišljenih “napaberkovanih” resnicah “zmagovitih”, zapisala v svoji knjigi.

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDE BLESAVI HLAPEC NA OBLAST

  • MEFISTO

   Večinoma niso bili hlapci, temveč leni postopači.

 • Brutus

  Ja lubi Slovenci! Bo treba uporabit zdravo pamet v lastni glavi, iti na volitve in to rdečo plenilsko sodrgo zmetat na smetišče zgodovine! Če pa boste ponovno nasedali ”patriam”, ”orožarskim aferam”, ”novim obrazom”, virantovanjem, kockarjem ali cerarjevi etiki in morali, potem nikar ne bentite ali stokajte, saj ste za to popolnoma sami krivi! Vsak narod ima takšno oblast kot si jo zasluži….

 • tramal

  Za vsakega komunista pride par komunističnih spomenikov.Naj jih nesejo domov in poveličujejo kot muslimani mohameda.Lahko se jim klanjajo,poveličujejo,lahko pa imajo tudi spolne odnose s temi kipi.Komunisti tako nič ne razločujejo.

 • Slovenec 33

  Ne ga lomit.
  Ti spomeniki so kar vredu.
  Manjkajo jim podnapisi z naslednjo vsebino :

  Pobil je xxx.xxx.xxx domoljubov od leta 1941 naprej.