Z ohranitvijo Janševega zakona bi Golob upokojencem še najbolj pomagal

(Foto: Pixabay)

Vlada rešuje finančne stiske upokojencev v domovih za starejše z lepotnimi korekturami. Z novim interventnim zakonom bi omejila rast cen storitev v socialnovarstvenih zavodih. Vseh teh kolobocij pa ne bi bilo, če Golobovi ne bi zrušili Janševega zakona o dolgotrajni oskrbi. Simbolično: zavrgli so novo, kakovostno zračnico in rajši flikajo staro, samo da ni proizvod Janševe vlade. 

Pod vlado Roberta Goloba kolobocijam ni ne konca ne kraja. Še najbolje bi bilo, da premier vrže puško v koruzo in se razpišejo nove volitve. Tega seveda ne želi, dokler ne bo v energetiki (kamor se namerava vrniti), dovolj udobno postlano. Verjetno ga od tega odvračajo tudi njegovi “spovedniki”. In navsezadnje so tu še interesi EU. Več tukaj. Ravno zato je treba vztrajati na ulici … Po poročanju STA je ministrstvo za solidarno prihodnost v medresorsko usklajevanje posredovalo predlog novega interventnega zakona, s katerim bi se omejila rast cen storitev socialnovarstvenih zavodov.

Prejšnji zakon se izteče s 1. julijem, novi pa bi bil v veljavi do 1. januarja 2024. Predlog podaljšanja sofinanciranja stroškov domov za ostarele so sicer že podali poslanci SDS. Po podatkih, ki jih navaja Skupnost socialnih zavodov Slovenije, je že danes manj kot polovica oskrbovancev v teh zavodih sama zmožna kriti stroškov storitev, s podražitvijo pa bi se razmere le še poslabšale. Dolgoročno sistemsko rešitev vidijo v zakonu o dolgotrajni oskrbi. Tega so na ministrstvu že pripravili.

So pa poslanci SDS pretekli teden v parlamentarno proceduro že vložili predlog sprememb zakona, ki se nanaša na nujne ukrepe za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin s področja socialnega varstva. Spomnimo: od velikih obljub, da bodo za upokojence poskrbeli, bodo upokojenci od vlade prejeli drobtinice. Bliža se namreč čas izplačila regresa za upokojence, ki jim bo vlada namenila drobiž, čeprav so prav oni v državno blagajno prispevali največ, medtem ko bodo zaposleni v javni upravi ne glede na višino plače, nagrajeni z več kot 1200 evrov regresa. In upokojenci?

V času prejšnje vlade so bili navkljub krizi deležni povišic v več tranšah zapored!
Upokojenci bodo dobili drobtinice, tisti z najvišjo pokojnino le borih 145 evrov. Javni uslužbenci bodo prejeli kar osemkrat več! Spomnimo, da so bili upokojenci v prejšnji vladi Janeza Janše navkljub kriznim razmeram deležni povišic v več tranšah zapored, prav tako so bili deležni več enkratnih dodatkov. Tako so v le dveh letih mandata bili upokojenci deležni: višje pokojnine (trikrat so se redno zvišale vse pokojnine za najmanj 2,5 odstotka), trikratnega solidarnostnega dodatka, poprave krivic za nazaj (zaradi odprave zaostankov pri usklajevanju pokojnin in drugih prejemkov so se te povišale še vsaj za odstotek), izredne uskladitve pokojnin, dolgotrajne oskrbe, seniorske olajšave. Golobova vlada pa omejuje javne storitve, ki jih je prejšnja vlada že zagotovila.

Domen Mezeg