fbpx

Za oddajo Tarča spolno nasilje očitno ni tema, o kateri je potrebno govoriti

Voditeljica oddaje Erika Žnidaršič (Foto: Printscreen RTVS)

Kljub temu, da že nekaj tednov Slovenijo pretresa odmevna afera zaradi spolnega nasilja, ki naj bi ga po pričevanjih anonimnih žrtev več let izvajal priznani umetnik Dušan Smodej s svojimi prijatelji “kulturniki”, se je tematska oddaja Tarča na javni televiziji odločila, da si za temo prve oddaje v sezoni izbere predsedniške volitve in soočanje, za katera bo še več kot dovolj časa. Glede na to, kako se je še pred nekaj meseci voditeljica Tarče lotila Franca Kanglerja in se postavila v vlogo sodnika in tožnika v oddaji, bi pričakovali konkretno oster odziv na domnevno spolno nadlegovanje, vendar so bila tokrat očitno navodila kulturniške smetane, zbrane okrog Levice, drugačna.

Je oddaja Tarča na RTV dobila navodila kulturniške smetane in politike, zbrane okrog Levice, da ne sme drezati v afero Dušan Smodej? Tarča se namreč vrača na zaslone s temo o predsedniških volitvah, ki je vsekakor zgrešena izbira glede na naravo oddaje, ki se je v preteklosti tako burno odzvala in “raziskovala” sporne problematike nekaterih primerov, seveda samo oseb nekdanje vlade, kot je npr. Franc Kangler, saj kot smo videli, si tudi v poslovne afere Roberta Goloba ni upala drezati.

“V prvi Tarči nove sezone o ozadjih predsedniške tekme”, so zapisali ustvarjalci oddaje Tarča na Facebooku ob vrnitvi na zaslone. Če je kdo pričakoval, da se bo tokratna Tarča ukvarjala s spolnim predatorstvom vidnih predstavnikov kulturniške scene, ki je očitno prijateljevala z Levico, se je uštel. Ustvarjalci Tarče so se očitno odločili, da o zadevi molčijo oziroma so takšna navodila dobili s strani kulturniške smetane in politike zbrane okrog Levice.

Sicer pa je bilo kaj takega pričakovano, glede na to, da so bile teme preteklih oddaj Tarča skrbno izbrane z namenom diskreditiranja nekdanje vlade Janeza Janše. Eden od takih vidnejših primerov je bil Dosje Kangler, kjer so si ustvarjalci zadali, da preiščejo 26 primerov, ko se je voditeljica oddaje Erika Žnidaršič postavila v vlogo tožilca in sodnika v eni osebi. In čeprav je bila ta tema že davno zaključena, Kangler pa v vseh primerih oproščen, je po nekaj mesecih spet odprla isto tematiko, medtem, ko je o aktualnih aferah Roberta Goloba molčala. Seveda je bilo to pred volitvami najbolj prikladno.

Enako pa počnejo tudi zdaj, ko je več kot očitno, da želijo zadevo “pomesti pod preprogo”, ker je to za aktualno oblast  najbolj koristno. Spomnimo, da je bilo ime Dušan Smodej še nekaj tednov nazaj javnosti popolnoma neznano, poznali so ga le nekateri kulturni “izbranci”. Ko pa se je razvedelo o domnevnem spolnem predatorstvu, ki naj bi ga Smodej skupaj s svojimi prijatelji, kot je Roman Uranjek, izvajal nad mladimi dekleti v Ljubljani, ga kar naenkrat ni poznal nihče oziroma so “druženje z njim zanikali”. Kljub zanikanju pa so v javnost pricurljale fotografije, posnetki in ostali dokazi, da pa prijateljstvo med Smodejem, Uranjekom in Levico le ni bilo tako bežno.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko: na prvi fotografiji skupaj s Smodejem, na drugi desno z Uranjekom. (Foto: družbena omrežja)

Posnetki Luke Mesca na eni od Uranjekovih zabav, tudi v Fotopubu, fotografije kulturne ministrice Aste Vrečko z Uranjekom, ki je v Smodeju po pričanju ene od žrtev, videl družabnika z deviantnimi nagnjenji in seveda poznanstvo med spolnimi predatorji in gorečimi zagovornicami žensk v Inštitutu 8. marec. Vse to namiguje, da so bili z dogajanjem v kulturniški sceni do neke mere seznanjeni prav vsi, storili pa niso absolutno nič in tudi ne bi, če se na Instagramu ne bi pojavil profil z anonimni zapisi o dejanjih. Zdaj pa je to potrebno “utišati in zakopati”, kjer pa svojo nalogo dobi med drugim Tarča.  Tarča, katere namen naj bi bil “razkrivanje” je že nekaj časa in očitno tudi ostaja, orodje levičarjev za “prikrivanje” najbolj pomembnih informacij.

Tanja Brkić