Za zdravnike je sistem plač povsem nepravičen – tako pravijo zdravniki

Foto: sta, fotografija je simbolična

Sindikat in vlada se bosta znova pogajala. Vlada naj bi danes odgovorila na kompromisni predlog, ki ga je predstavil Fides, in sicer ob koncu prejšnjega tedna. Če se danes ne bodo uspeli dogovoriti, se bo jutri stavka še okrepila. Ta je sicer posledica nezadovoljstva zdravnikov s plačanim sistemom.  

Sindikat zdravnikov in predstavniki vlade se bodo na današnji dan ponovno pogajali. Vlada bo v teku današnjega dne odgovorila na kompromisni predlog, ki ga je podal Fides, in ki je bil predstavljen ob koncu prejšnjega tedna. Če se v toku današnjega dne ne bodo uspeli dogovoriti, se bo jutrišnji dan stavka še okrepila, poroča STA.

Ob tem se predvideva, da bi lahko zdravniška stavka še dodatno oslabila zdravstveni sistem. Zdravniki sicer zahtevajo izstop iz enotnega sistema plač. Sistem zdravstva pri nas je neučinkovit, kar med drugim dokazujejo predolge čakalne vrste.

Zdravniška stavka slabi zdravstveni sistem
Če bo stavka trajala nekaj tednov, se bodo bolniki začeli koncentrirati v zdravstvenih domovih, na urgencah in v bolnišnicah. In če se bodo začeli bolniki kopičiti na teh treh vstopnih točkah, bo začel zdravstveni sistem kolapsirati in ga bo zelo težko uravnavati,” je bilo opozorjeno na morebitne posledice stavke. Ta je sicer posledica nezadovoljstva zdravnikov v zvezi s plačnim sistemom. Zdravniki si predvsem želijo izstopiti iz enotnega sistema plač, saj se slednjih drugače ne da spreminjati. “To je popolnoma socialističen sistem!” je bil glede tega perečega področja kritičen predsednik Fidesa.

Čakalne vrste se “vijejo do Kosova” 
Na Ministrstvu za zdravje smo v zadnjem času že slišali zagotovila, da si bodo prizadevali za zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu, v kar pa v zdravniški zbornici dvomijo: “Vlada nima ne politične volje, ne moči, ne želje, da bi uresničila zdravstveno reformo, ki jo potrebuje Slovenija.” Kritika se nanaša predvsem na nedavni predlog zakona podan s strani vlade, saj področja ne rešuje dovolj temeljito. Med drugim bo povzročil propad zasebnih dejavnosti znotraj javnega zdravstva. Hkrati bi takšen zakon prinesel monopol javnih zavodov, kar bi le še okrepilo že sedaj predolge čakalne vrste.

D. M.