fbpx

Začelo se je – na referendumu lahko odloči tudi en sam glas

Za otroke gre!

Začenja se kampanja pred referendumom, na katerem bodo volivci 20. decembra odločali o uveljavitvi novele zakona o zakonski zvezi. V kampanjo so se do zdaj vključili SDS, NSi, ZaAB, Piratska stranka Slovenije in Roman Vodeb: Levičarji za pravice otrok do očeta in matere. Vlada v kampanji ne bo sodelovala.

Ob začetku kampanje pred referendumom o uveljavitvi novele zakona o zakonski zvezi je Državni volilni komisiji danes do 8. ure podatke sporočilo pet organizatorjev kampanje. Vključitev v referendumsko kampanjo je že pred današnjim začetkom sicer napovedala večina parlamentarnih strank, vlada pa v kampanji ne bo sodelovala. Referendum bo 20. decembra.

Organizatorji referendumske kampanje morajo najkasneje do torka Državni volilni komisiji sporočiti podatke o organizatorju in odprtju posebnega transakcijskega računa za kampanjo.

Koalicija “Za otroke gre!” želi jasna pravila
Po pričakovanjih se bo v kampanjo vključila tudi pobudnica referenduma Koalicija “Za otroke gre!”, v kateri opozarjajo na pomen urejenih in ažuriranih volilnih imenikov. Zahtevajo tudi, da mora biti najmanj tri tedne pred referendumom znano število glasov, potrebnih za uspeh referenduma.

Morda vas zanima tudi: V boju za pravice otrok: “Pričakujemo kakovostno, pravično in nepristransko poročanje medijev”

Po novi referendumski ureditvi se mora namreč za zavrnitev zakona na referendumu izreči ne le večina tistih, ki se referenduma udeležijo, ampak mora ta večina predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Kot opozarjajo v Koaliciji “Za otroke gre!”, lahko na referendumu odloči tudi en sam glas, zato je pomembno, da se jasna pravila določijo vnaprej. Njihove zahteve bo danes obravnavala Državna volilna komisija.

Združena levica se bo pridružila širši skupini
Med parlamentarnimi strankami sta vključitev v kampanjo napovedali tudi SMC in SD. K temu se po neuradnih informacijah nagibajo tudi v DeSUS-u, kjer pa se se bodo o tem odločili prihodnji teden. V ZL se bodo v kampanji pridružili širši skupini, v kateri bodo sodelovali s civilnodružbenimi gibanji in drugimi političnimi strankami.

Novela Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je zakonsko zvezo določila kot z zakonom urejeno življenjsko skupnost dveh oseb in izenačila pravice istospolnih ter heterospolnih parov.

N. K.