fbpx

Začelo se je: Po Janši se RTV-ju upirajo še državljani. Boste tudi vi nehali plačevati?

Foto: STA

Nezadovoljstvo velikega števila državljanov, ki so do sedaj predvsem na družabnih omrežjih kritizirali politiko in delo javne hiše Radiotelevizija Slovenija, se je zdaj še okrepilo. Na spletni strani pravapeticija.com so začeli z zbiranjem podpisov, s katerimi zahtevajo ukinitev prisilnega RTV-prispevka v znesku 152,40 evrov letno, ki ga med drugimi že nekaj let več ne plačuje tudi Janez Janša. V prvih dneh je bilo zbranih nekaj tisoč podpisov.

Po zadnjih aferah, ki so si jih privoščili na nacionalki, se nezadovoljstvo z njenim programom med državljani očitno povečuje. Avtorji peticije – Gibanje OPS (Osveščeni Prebivalci Slovenije), izpostavljajo številne razloge, zaradi katerih bi po njihovem mnenju RTV morala postati kodirani program, ki bi ga lahko vsak naročnik po želji doplačal, kot je običajno pri drugih kanalih. V besedilu peticije je zapisanih osem glavnih razlogov, zakaj je potrebno ukiniti “prisilno RTV naročnino”, kot so jo poimenovali. Peticijo najdete na tej povezavi.

Primer iz peticije, kako narediti RTV-jeve programe kodirane.

Primer iz peticije, kako narediti RTV-jeve programe kodirane.

Med razlogi prednjači ta, da je plačilo več kot 153 evrov vsiljenega stroška letno za marsikoga prevelik zalogaj. Hkrati izpostavljajo, da ima RTV 1900 stalno zaposlenih oseb (o čemer smo že poročali) in še celo armado zunanjih sodelavcev, kar je “neracionalno, neučinkovito in potratno”.

RTV je socialistični neprestrukturiran mastodont, tako po številu, kot po miselnosti večine tam zaposlenih, so zapisali v peticiji.

Kdo je primeren za delo na RTV?
Pobudniki peticije nadalje opozarjajo, da kadrovanje na RTV poteka še vedno tako, kot je pred letom 1990. “Primerni so samo komunistično in klerovsko indoktrinirani kadri ter tisti, ki jih kadrujejo sorodniki in prijatelji,” so zapisali. Svoje kritike pa so podprli s tem, da ima RTV slab program, kar dokazuje vse manjša gledanost programov. Ob tem so še navedli, da sodobne javne televizije delajo program, ki prinaša denar, slovenska nacionalka pa hoče denar, da bi delala slab program.

RTV SLO ne deluje v splošno korist, še posebej, kar se tiče informativnih in političnih oddaj, saj je pristranska in je pravo medijsko trobilo za manipuliranje, poneumljanje, ustvarjanje jevnega mnenja po naročilu elit, zavajanje in skrivanje pomembnih informacij za ljudstvo, da bi se na podlagi objektivnih informacij lahko odločalo. RTV SLO favorizira določene skupine, posameznike in politične stranke, med tem pa mnoge, ki niso politično primerni in so elitam nevarni, ignorira, blokira in jih diskreditira.

To je privilegirana oblastniška nomenklatura iz komunizma
Kot navaja Gibanje OPS, nacionalka ne dela v skladu s pozitivno slovensko in mednarodno zakonodajo in krši tudi ustavo, kar so v gibanju nedvoumno dokazali z reklamacijo, s katero so zavrnili plačilo vsiljenega RTV-prispevka. Kot zadnji pomemben razlog za predlog ukinitve prisilnega plačevanja naročnine pa izpostavljajo totalitarizem. “V 21. stoletju je totalitarno, da država – privilegirana oblastniška nomenklatura, ki izhaja iz prejšnjega totalitarnega komunističnega režima, prisiljuje, da ljudje plačujmo nekaj, kar ni kakovostno, ni napredno, ni nepristransko in povrhu deluje še mimo zakonov in ustave. Najhuje pa je, da morajo plačevati tudi tisti, ki teh programov sploh ne gledajo,” so še zapisali.

Kaj pa če 100 tisoč ljudi ne plača?
Mnogi državljani ne želijo plačevati prispevka za programe, ki jih sploh ne gledajo. Janez Janša, prvak stranke SDS, je bil med prvimi, ki je priznal, da ga ni plačal že več kot dve leti. Če bi podobno naredilo 100 tisoč ljudi, bi tudi RTV zmanjkalo možnosti in sredstev za izterjavo naročnine. Bi to pomenilo kolaps?

Marku Filliju, generalnemu direktorju RTV, smo poslali vprašanje: Kaj bi storili, če bi 100 tisoč Slovencev nehalo plačevati RTV prispevek? Njegov odgovor še čakamo.

A. D.