fbpx

Izpoved homoseksualca: “Pojdite se testirat za HIV! Pa še njega vzemite zraven …”

Foto: iStock

“Ne boste verjeli, kako majhen odstotek homoseksualcev se v Sloveniji testira za virusom HIV,” razlaga Matej, 25-letni študent zgodovine iz Maribora. Njegova zgodba okužbe z virusom HIV je ena izmed tistih, ki jih v Sloveniji ne želimo slišati. Število oseb, ki živijo s tem smrtonosnim virusom, se pri nas še vedno povečuje. 

V letošnjem letu je med 36 primeri novih diagnoz pri moških – v 25 primerih šlo za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, je za STA povedala Irena Klavs z Inštituta za javno zdravje (NIJZ).

“Pravijo, da HIV dobijo samo homoseksualci, ki menjajo spolne partnerje, se gredo neke perverzne igre in podobno. Sam sem imel v življenju le dva partnerja, nobenih spolnih ekscesov ali promiskuitetnih dejanj. Pa vendar me HIV tega ni vprašal,” je svojo zgodbo orisal mlad Mariborčan. Okužbe z virusom se dolgo časa ni zavedal, dokler mu imunski sistem ni začel postopoma pešati. “Vse pogosteje sem bil bolan, po telesu so se mi pojavljale alergije, celo telo je bilo bolj slabotno.” Da je okužen z virusom HIV, Matej ni niti slutil, saj je zaupal obema partnerjema, ko sta mu zatrjevala, da sta testirana.

Preberite tudi: Večina okuženih z virusom HIV so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi

Foto: Wikimedia commons

Foto: Wikimedia commons

Cilj: Proti ničli – nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi aidsa
1. december je po vsem svetu obeležen kot dan boja proti AIDS-u, ki je že desetletja z rdečo pentljo sinonim osveščanja o smrtonosnem virusu in njegovih posledicah. Za omejitev širjenja virusa HIV je ključno testiranje, ki sploh daje možnosti zgodnjega zdravljenja. Med najbolj ogroženimi skupinami ostajajo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Stigmatizacija družbe se pogosto omenja kot glavna prepreka pri zgodnjem odkrivanju okužb, pa vendar so razlogi še drugje.

“Sam menim, da je poleg stigmatizacije predvsem neodgovornost posameznikov tista, ki pripomore k dejstvu, da mnoge okužbe niso odkrite. Stavim, da je okuženih veliko več, kot je v evidenci zabeleženih primerov. Morate razumeti, da so nekateri stari tudi 30 ali 40 let, imajo za seboj spolne odnose tudi že s 100 različnimi moškimi, pa se v življenju še niso testirali. Virus HIV spi v tebi, spi v telesu … Tako je možno, da nosijo HIV s seboj tudi desetletje ali dve, širijo okužbo dalje, pa o tem nič ne vedo,” pojasnjuje problematiko Matej.

Vsak naj počne, kar želi, ampak pod pogojem, da s tem ne ogroža drugih
Matej pravi, da sam ni bil nikoli del tipičnih odklonskih vedenj, ki so značilna za določen del homoseksualne družbe. “Nikoli nisem menjaval spolnih partnerjev, imel spolne odnose z več osebami naenkrat, niti nisem izbiral rosno mladih fantov, kot je to trend zadnje čase. Kaj pa en 17-letnik ve, če je njegov 34-letni fant okužen ali ne. Ne želim se vtikati, naj vsak počne, kar mu paše, ampak pod pogojem, da s tem ne ogroža drugih,” je dejal.

Na vprašanje o tem, kakšno je njegovo sporočilo vsem tistim, ki se že dalj časa ali pa nikoli niso testirali, pravi: “Zadeva je smrtno resna, ne se hecat’. Pojdite se testirat in vzemite s sabo svojega partnerja. Ne verjemite na besedo. Naj vam bo vaše življenje pomembno.”  

Podatki poročila Evropske komisije (2015):
– z virusom HIV se letno na novo okuži 2 milijona ljudi;
– danes na svetu živi 36,9 milijona ljudi, ki so okuženi z virusom HIV oz. imajo AIDS;
– leta 2014 je bilo število novih okužb v Evropi najvišje doslej;
– število novih okužb se je sicer po svetu od leta 2000 zmanjšalo za 35 odstotkov, število smrti, povezanih z AIDS-om, pa za 42 odstotkov od leta 2004.

Anja Dangubič