fbpx

Zakaj na slovenskih šolah potekajo izobraževanja o ravnanju v strelskih situacijah?

Foto: STA

Policija na slovenskih šolah že več mesecev izvaja izobraževanja, kako ravnati v nevarnih situacijah. Tako naj bi učitelji in profesorji lažje prepoznali potencialne storilce, “ki z orožjem neposredno in množično ogrožajo življenja ljudi”. Vlada pa še kar zatrjuje, da je Slovenija varna država ter da razloga za preplah ni. 

Policija je vzpostavila standarde in taktiko ukrepanja policistov ob morebitnih t. i. amok dogodkih. Gre za aktivne, življenju nevarne dogodke, pri katerih “pobesneli” storilec oziroma storilci v zelo kratkem času z orožjem neposredno in množično ogrožajo življenja ljudi – na primer aktivne strelske situacije. Ena izmed pojavnih oblik takšnih dogodkov je po besedah policije tudi aktivno streljanje v šolah, kar se je v Evropi že dogajalo v Nemčiji, Španiji in na Finskem.

Po dogovoru  z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so policisti navedeno problematiko predstavili tudi ravnateljem srednjih šol in dijaških domov ter ostalim šolnikom, ki so se strinjali, da tovrstno problematiko in nujne ukrepe predstavniki policije podrobneje predstavijo tudi zaposlenim na šolah.

Obvezna udeležba za vse profesorje in pedagoge
Z izvajanjem navedenih aktivnosti, pri katerih je poudarek na prepoznavanju opozorilnih znakov, ki jih kažejo potencialni storilci, ter izvajanju nujnih ukrepov do prihoda policije, če bi do takšnih dogodkov prišlo v šoli, so začeli julija lani. Po naših informacijah pa so prejšnji teden tovrstna izobraževanja potekala na ljubljanskih šolah, udeležba pedagogov in profesorjev pa naj bi bila obvezna.

Na vprašanje, ali je na organizacijo takšnih izobraževanj vplivala varnostna kriza v Evropi in Sloveniji, sicer policija ni odgovorila, je pa dovolj zgovorno že dejstvo, da takšna izobraževanja potekajo po terorističnih napadih v Bruslju, kjer je pred slabim mesecem dni življenje izgubilo več kot 30 ljudi.

Policija: Slovenske šole so načeloma varne
Na policiji pa so za STA sicer ocenili, da so slovenske šole v tem smislu varne, saj je verjetnost pojava takih dogodkov majhna. Kljub temu pa gre po njihovem mnenju za kompleksno in nepredvidljivo področje, ki terja ustrezno usposabljanje tako za policiste kot za ostale deležnike varnosti.

Na ljubljanski šolski center, kjer naj bi potekala tovrstna izobraževanja, smo naslovili vprašanja, ali so pričeli z izvajanjem tovrstnih izobraževanj ter kakšen je njihov namen. Prosili smo jih tudi, da opišejo, kako izgledajo takšna izobraževanja in kdo vse se jih mora udeležiti. Njihove odgovore še čakamo. 

Nina Knapič