fbpx

Vsi ostali nad Slovenijo obupujejo, v Indiji pa nam vse bolj zaupajo

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Odnosi med Indijo in Slovenijo so vsako leto boljši, o čemer priča tako večja blagovna izmenjava kot tudi poslovno sodelovanje med Pipistrelom in indijsko vojsko, ki je kupila 194 Pipistrelovih ultralahkih letal. Brglez kot možnost še boljšega sodelovanja vidi turistično promocijo Slovenije zainteresiranim indijskim gostom. 

Odnosi med Indijo in Slovenijo so odlični, prijateljski in brez odprtih vprašanj, je poudaril predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez na poslovnem dogodku, ki ga v New Delhiju organizirata Veleposlaništvo Republike Slovenije v Indiji in Konfederacija indijskih industrialcev.

Vedno večja blagovna izmenjava med državama
Kot je poudaril Brglez, se je vrednost blagovne izmenjave med Indijo in Slovenijo v prvi polovici leta 2015 glede na prejšnje leto povečala za več kot polovico. Sinergije med državama je potrebno iskati v sodelovanju visokotehnoloških in inovativnih podjetij, nekatera slovenska podjetja pa z Indijo že zelo dobro sodelujejo.

Pipistrelova ultralahka letala v indijski vojski
Kot odličen primer sodelovanja je Brglez navedel slovensko podjetje Pipistrel, ki je s predstavniki indijske vojske letos podpisalo pogodbo o dobavi 194 ultralahkih letal, namenjenih predvsem usposabljanju indijskih oboroženih sil. Sodelovanje je označil kot rezultat tehnološke dovršenosti slovenskega proizvoda na eni strani in trdnega poslovnega prepričanja in zaupanja indijske strani na drugi.

Cilj predstaviti Slovenijo indijskim turistom
Kot možnost za poglobitev odnosov med Indijo in Slovenijo je Brglez navedel predvsem sodelovanje na področju turizma. Slovenijo je potrebno predstaviti ciljnim skupinam indijskih gostov, za kar si bo naše veleposlaništvo v New Delhiju še posebej prizadevalo.

M. G.