fbpx

New York Times prepovedal objavljati članke Slavoja Žižka. In pri tem so jasni, zakaj ne.

Foto: epa

”Politično korektni levičarji so izjemno občutljivi na vse diskriminacije, rasizem in spolne napade v svoji kulturi. Če poveš šalo o gejih, boš takoj označen za rasista in homofoba. A isti ljudje lahko popolnoma spregledajo in opravičujejo spolne napade muslimanov. Moj bog, svet je popolnoma zmešan,” je v intervjuju za švicarski časopis jasen Žižek. Dotaknil se je tudi migrantske krize, položaja islama v družbi ter zakaj ameriški The New York Times ne dovoli objave njegovih člankov.

”Liberalec? Bog ne daj!” je naslov intervjuja s slavnim filozofom Slavojem Žižkom, ki ga je objavil švicarski Neue Züriche Zeitung, kjer se je ponovno dotaknil ključnih problemov v družbi. Nedavno je objavil esej o begunski problematiki, ki ga je politično korektna levica označila za obupnega. V njem se je zavzemal za uporabo vojske na mejah, a ne za varovanje zunanje meje pred grožnjo oboroženih sil, ampak za zagotavljanje urejenih notranjih razmer.

Za politično korektne levičarje je pošast
Zavzemal se je tudi za urejanje namestitvenih centrov v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, kjer bi se že pred prihodom v Evropo razrešil status, kdo ima status begunca in kdo ne. ”Prave begunce bi potem lahko prepeljali v Evropo in jih čimprej vključili v trg delovne sile,” dodaja Žižek.

Ko so esej brali njegovi levi kolegi, so ga napadli, da gre za militarizacijo.”Vsak, ki le omeni vojsko, je v očeh tistih, ki želijo takoj odpreti vse meje, pošast,” navaja filozof. ”Sam sem mnenja, da je prav njihova kultura pretirane dobrodošlice tista, ki je povzročila tak kaos,” meni Žižek.

”Nimam problema s tem, da starši svoje muslimanske deklice v Nemčiji zahtevajo, da deklici ni potrebno jesti svinjine. To jim zapoveduje kultura. A problem nastane takrat, ko starši zahtevajo, da deklica ne sme biti več izpostavljena vonju svinjine. To je intoleranca. V Evropi smo dosegli neko raven pravic in svoboščin in te moramo nedvomno zaščititi,” je jasen Žižek.

“Nujno potrebujemo odkrito debato o islamu”
”Tako kot odkrito kritiziramo temno stran krščanstva, judovstva in celo budizma, tako moramo imeti popolnoma odprto debato tudi o islamu,” meni Žižek in dodaja, da je vsak, ki kritizira islam ter ob tem ne loči dobrega in slabega, označen za politično nekorektnega in islamofobičnega. ”To je absurdno!” je jasen Žižek. ”Prav tako moramo biti sposobni jasno povedati, da so nekateri izmed migrantov prav gotovo kriminalci, gangsterji in morda celo teroristi,” pojasnjuje slavni filozof v Neue Züricher Zeitung. Dodaja še, da je nasilje med ženskami prav tako lahko svetoven fenomen.

”Politično korektni levičarji so izjemno občutljivi na vse diskriminacije, rasizem in spolne napade v svoji kulturi. Če poveš šalo o gejih, boš takoj označen za rasista in homofoba. A isti ljudje lahko popolnoma spregledajo in opravičujejo spolne napade muslimanov. Moj bog, svet je popolnoma zmešan,” je jasen Žižek.

Za New York Times je preveč politično na levi
V javnosti ga mnogi označujejo za Marksista in celo Stalinista. Žižek pa ob tem le zavija z očmi. ”Kako lahko je v naši domnevno liberalni družbi priti do roba, do skrajnosti. V ameriškem časniku New York Times so celo prepovedali objavljati moje članke, saj so menda moje ideje bile za njih preveč politično levo usmerjene,” pojasnjuje Žižek in dodaja, da se s podobnimi težavami srečuje večkrat.

“Podnaslov moje knjige Trouble in paradise (Težave v raju, op. a.) bi moral biti Communism after the end of History (Komunizem po koncu zgodovine, op. a.), a sem moral besedo ‘komunizem’ izpustiti iz nje. Prav tako so v moji knjigi izbrisali kar nekaj šal o Hitlerju, saj so se marsikomu, predvsem Nemcem, zdele še vedno preveč kontroverzne.”

M. G.