Zakonca Janša navdušila s čutom za sočloveka – preberite o dobrodelni Vrtnici, ki ji predseduje Urška Bačovnik Janša

Foto: sta

“Vem, da je Urška zelo žalostna, in jaz tudi, ko prebirava ta pisma, ki prihajajo na Vrtnico. Ljudje izražajo svojo stisko in vidi se, da gre za iskrene besede, za okorno pisavo rokopisov, kjer mamice prosijo za pomoč, predvsem mamice samohranilke za pomoč pri šolanju otrok ali za denar za plačevanje položnic. Tega je v Sloveniji preveč, kar je škoda. Slovenija ima potencial, da bi tudi brez dobrodelnosti v njej lahko poskrbeli za vse,” nam je zaupal Janez Janša. 

V Viteški dvorani gradu Brežice je potekala dobrodelna prireditev, ki sta jo organizirali Dobrodelna ustanova Vrtnica in Ustanova Ivana Cankarja za štipendiranje. Nepozabno vzdušje sta pričarala pianist Diego Licciardi in svetovno znan operni pevec slovenskih korenin iz Argentine Luka Debevec Mayer. Predsednica Ustanove Vrtnica Urška Bačovnik Janša se je vsem zahvalila v imenu tistih, ki jim bosta dobrodelni ustanovi lahko pomagali. “Dogodkov, kot je današnji, je premalo. Prispevki, ki jih Vrtnica podeli, so včasih majhni, a nosijo upanje, da tisti, ki potrebujejo pomoč, niso pozabljeni.”

“Vsaka pomoč tistemu, ki jo resnično potrebuje, zelo veliko pomeni”
“Sredstva iz današnjega koncerta bodo namenjena prosilcem, ki se obrnejo na nas skozi vse leto, tako da jih je več, saj prošnje prihajajo vsakodnevno. Sredstva potem razporedimo. Znesek je morda res za kakšno družino le simboličen, ampak verjetno prinaša tudi neko upanje, da nismo na njih pozabili,” je povedala Urška Bačovnik Janša. “Prošenj je na žalost vsako leto več, res pa je tudi, da vsi lahko vsakodnevno opažamo več družin in posameznikov, ki se težko prebijajo skozi življenje. Vsaka taka zgodba je tragična na svoj način.” Predsednica Ustanove Vrtnica je še dodala, da opaža, da vsaka pomoč, kakršna koli že je, vsakomur, ki jo resnično potrebuje, zelo veliko pomeni. “Solidarnost je tista, ki je osnova za dobro družbo na vseh nivojih – v družini, v medsebojnih odnosih kot tudi mednarodni skupnosti.”

Janša nadvse ponosen na svojo ženo, a žalosten ob stiski ljudi
Koncerta se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je ob prihodu v dvorano požel bučen aplavz. Nam pa je zaupal, da je zelo ponosen na svojo ženo. “Pripravila je lep nagovor in tudi pred tem sodelovala v pripravah na ta izjemen dobrodelno-umetniški dogodek,” je povedal prvak SDS, ki je našel lepe besede tudi za opernega pevca. “Ko sem prvič slišal gospoda Luka Debevca Mayerja v Torontu že pred leti, me je izjemno presenetil njegov opus, njegov glas. Zagotovo je eden daleč najboljših slovenskih pevcev vseh časov in tudi svetovno znan. Prej je postal svetovno znan, kot je postal znan v Sloveniji. Danes smo bili vasi izjemno počaščeni, da je bil on gost in da je s svojim nastopom prispeval k namenu Dobrodelne ustanove Vrtnica, preko katere smo v dveh desetletjih zbrali skupaj ne samo simbolične, ampak pomembne darove za tiste, ki so v največji stiski. Žal pa nikoli ni bilo denarja za vse. Vem, da je Urška zelo žalostna, in jaz tudi, ko prebirava ta pisma, ki prihajajo na Vrtnico. Ljudje izražajo svojo stisko in vidi se, da gre za iskrene besede, za okorno pisavo rokopisov, kjer mamice prosijo za pomoč, predvsem mamice samohranilke za pomoč pri šolanju otrok ali za denar za plačevanje položnic. Tega je v Sloveniji preveč, kar je škoda. Slovenija ima potencial, da bi tudi brez dobrodelnosti v njej lahko poskrbeli za vse. To se ne dogaja in zaradi tega so ustanove, kot je Vrtnica in tudi številne druge, tiste, ki ne blažijo le materialne stiske, ampak so hkrati tudi nekaj, kar ljudem daje upanje. Da niso sami, ko pridejo težave.”

Pravica do izobraževanja je določena v Deklaraciji o človekovih pravicah, a je vsi zaradi pomanjkanja financ ne morejo uveljavljati
Predsednica Ustanove Ivana Cankarja za štipendiranje Romana Tomc pa nam je zaupala, da je ustanova pod njenim okriljem ustanovljena ravno s tem namenom, da pomaga tistim, ki si sami ne morejo privoščiti izobraževanja. “Znanje je zelo pomembno, ne le za razvoj vsakega posameznika, ampak tudi za družbo kot celoto. Že v Deklaraciji o človekovih pravicah piše, da ima vsakdo pravico do izobraževanja. Ampak si vsakdo si te pravice ne more privoščiti, ker nima sredstev, saj izobraževanje tudi stane. Zato so takšne ustanove, kot je Ustanova Ivana Cankarja za štipendiranje, seveda nujno potrebne v naši družbi, da prepoznajo in pomagajo tistim, ki bi radi svoje znanje nadgradili, se izobraževali, izpopolnili s tem sebe in prispevali s svojim znanjem tudi k razvoju družbe.” Dodala je, da imajo neskončno veliko povpraševanja in želja študentov in da je več želja kot možnosti. “Ampak delamo po svojih najboljših močeh, zanašamo se na dobrodelnost in dobra srca naših ljudi in moram reči, da sem vedno znova presenečena, koliko dobrote se najde v ljudeh. Izberemo tiste, ki so po našem mnenju najbolj pomoči potrebni in upamo, da bomo drugo leto lahko pomagali še več študentom in dijakom.”

Koncerta pa se je udeležilo mnogo znanih obrazov iz sveta politike. France Cukjati je povedal: “Pianista nisem poznal od prej, ampak Debevec je pa res znamka! Je čudovit pevec in ga z veseljem poslušam. Ima svoj stil, in sicer on se tako vživi v tisto pesem, da že iz njegovega nastopa človek čuti vsebino. Verjamem, da je zaradi tega tudi zelo iskan v Evropi.”

Prišel je tudi evropski poslanec Milan Zver, ki nam je po koncertu zaupal, da je bil le-ta vrhunski. “Lahko bi rekel, da še niso izumili besede, s katero bi lahko ubesedil vsa čustva, ki jih doživljaš ob petju Luke. Odličen je tudi repertuar, ker je tipično slovenski, ponuja pa tudi argentinski melos. Vidi se, da sta oba jezika zelo mehka in primerna za operne napeve. Kar pa se tiče dejavnosti Ustanove Vrtnica in Ustanove Ivana Cankarja za štipendiranje pa mislim, da je prav, da se odzivamo, glede na to, da je v družbi resnično vedno več stisk, marsikdo tudi ne upa izrazit ali prosit za pomoč. Mislim, da je prav, da vsako leto Slovenska demokratska stranka s svojimi fundacijami pomaga tistim, ki so pomoči najbolj potrebni.”

Da je bil koncert čudovit, se strinja tudi Andrej Vizjak: “Vesel sem, da so se ljudje v takem številu odzvali povabilu. Dobrota je še vedno v slovenskih srcih in to je dobro. Še vedno znamo prisluhniti pomoči potrebnim in v redu je, da smo doživeli tako čudovitega, fantastičnega glasbenika. Sicer nisem ljubitelj operne glasbe, arij in podobno, ampak ta čudovit glas je nadgradil tudi pianist, ki ga je spremljal na klavirju.”

Alenka Jeraj, ki je sicer tudi predsednica Društva Fran Govekar Ig, je povedala, da je bil koncert res izjemen. “Repertoar malce poznam in moram reči, da je res izjemen. Pridejo solze na oči. Tudi dvorana tukaj v Brežicah je zelo akustična in idealna za tovrstne priložnosti. Luka je res naredil izjemen koncert.” Dodala je še, da bo obiskala še koncert Luke Debevca Mayerja v cerkvi, verjetno pri uršulinkah, ker ima tam drugačen program – tudi sakralni. “Kar pa se mi zdi tudi posebno doživetje,” je še povedala Alenka.

Njegovo srce je bilo polno lepih in trajnih čustev
Vidno ganjen nad stoječimi ovacijami pa je bil tudi zvezda večera Luka Debevc Mayer. “Izredna publika, hvaležna, zelo pozorna, na vsak moj in Diegov odziv se je tudi publika odzvala z energijo, navdušenjem, zbranostjo. Težko je še kaj več reči, ko je srce polno lepih in trajnih čustev. Mislim, da ima glasba v svojem bistvu predvsem dobrodelno plat, ker je ravno glasba tako duhovno usmerjena v najbolj globinskem smislu, kjer se dotika srca. Ravno dobrodelnost je to, da se dotakneš srca bližnjega, da se zaveda in je solidaren z bližnjim, da je od srca do srca.”

Pomagate lahko tudi vi
V razprodani dvorani gradu Brežice sta operno petje in klavir odmevala dlje kot ponavadi. A vse z razlogom. Tisti, ki so kupili vstopnice, so namreč naredili nekaj dobrega tako za tiste, ki so pomoči potrebni, kakor tudi zase. Ta koncert je bil namreč prava hrana za dušo. Vaša sredstva pa lahko še vedno donirate na TRR Ustanove Vrtnica na SI56 2420 0900 4212 430 (Ustanova Vrtnica, Trstenjakova 8, Ljubljana). Že simboličen znesek lahko nekomu povrne upanje v ta svet.

Marjanca Scheicher

  • baubau

    čestitke

  • resnicaboli

    Naj naredijo da se lahko daruje prek telefona 1 ali 5€ bo se kar hitro nabralo ker pisanje položnic pač ne gre vsakemu od rok tako pa bi nas veliko darovalo vsak mesec.

    • cornusmas

      Podpiram.

  • marta

    Ob vsej obremenjenosti z družino in zahtevno službo si ga. Urška Janševa najde čas tudi za najšibkejše in pomoči potrebne.
    Velika hvala v imenu vseh hvaležnih za prejeto podporo, ali vzpodbudne besede !

    • Miha

      Od Pahorjeve žene, Pahorja ter Cerarja tega ne moremo pričakovati, saj so vsi narcisi in nimajo sočutja do manj priviligiranih. Sramota. Pahor raje hodi na zabave.

  • Viktorh

    Ni kaj!
    Dobri ljudje za dobre ljudi.

  • Olga

    Čestitke gospe Urški Bačovnik Janša! Z veseljem bom sodelovala, saj vem, da bo šel denar v prave roke!

  • samsara

    Medtem ko udbokomunistična vlada namenja desetine milijonov € davkoplačevalskega denarja letno, za blagostanje (popolna oskrba vključno z zdravstven, za nekatere tudi brezplačno izobraževanje) pripadnikov invazivnih tujerodnih muslimanskih hord.

  • Iza Demos

    Ni žalostna le ga.Janša ampak vsi, ki spremljamo usodo naše SLO.

  • garfi

    boljša alternativa kot karitas
    kaj šele kriminalnemu rdečemu križu
    ne bom doniral, ker revščino mora reševati Slovenska vlada
    v kriminalu v milijardah se je potrebno najprej odločno upreti

    • RATATA

      rdečemu krajcu donirat sem nehal, ko se je izkazalo, da ima takratni šef (tisti iz kočevskega) ene plantaže v toplih krajih!
      Za njim so pa na RK itak sami preužitkarji, vključno z babjimi kuglami.
      Pršparu sicer nisem nič iz tega naslova, ker sem dajal drugje in po lastni presoji.

      • garfi

        pod protislovenskimi lopovskimi murgelskimi vladami ne bom
        doniral nobeni organizaciji, to je v najboljšem primeru škodljivo
        folku se še na volitve ne ljubi, ne zaslužijo si
        predlagam donacije našemu odboru2014, SDS-u, novi24tv in drugim Slovencem

        • RATATA

          Slovencem, ja.

  • Nata

    +++++++++++++++ čestitke g.Urški in g. Romani !!
    V kako hudih težavah so ljudje ,da prosijo za pomoč. Da se obrnejo na podobne Ustanove !!
    Hvala Bogu za le te !
    In seveda umetnikom, ki se odzovejo na prošnjo za sodelovanje.
    In Država ? Ta samo jemlje. Morda smatra , da tudi ona potrebuje kakšno dobrodelno akcijo ? Saj koncert jih niti ne zanima.

  • karpelec

    Kje ste smetilci portala, da vidite kako vam drugorazredni kažejo pot , ki bi jo morali živeti prvorazredni.

    • AlojzZ

      Iščeš prepir?

      • karpelec

        Ne sploh ne, navajam dejstva.

      • karpelec

        Kje si jih imel zaprte, da me sedaj kaznuješ.To si pa ne zaslužim.

  • RATATA

    Ker ne bom bombastično komentiral, me bodo sovragi označili za eSDeeSovca.
    Pa kaj?

    Botrstvo (tisto režimsko reklamirano) mi gre pa tako na živce, da moram takoj enega ajncigat in enga nagnit, katar to slišim.

  • Anton

    točno tako ob članku sem se ustavil pri besedi solidarnost.Opažam , da v družbi, pri vsem tem hitenju po materiarnih dobrinah, so naša srca izgubila sočutje do sočloveka. Beseda solidarnost, ki je bila za časa naših mam in očetov še nekako prisotna, ko je bil sosed sosedu še človek je dandanes izgubila mesto v naši srcih, da temu še ni to dovolj, je svoj piskrček prislonila bebasta vlada, ki je kot delo na črno vključila pomoč soseda. Tega še za časa Tita ni bilo. spomnim se ko so pri nas grušt djalali na bajto, bil sem majhen a vendar sem imel že oči na pravem mestu in sem opazil da so takrat prišli očetov sodelavci pomagat in to BREZPLAČNO. Tega dandanes ne vidiš, nikakor pa ne BREZPLAČNO.Tudi s solidarnostjo in predvsem zaradi nje, so se v tistih časih zmogle zgraditi vse te hiše naših očetov in mam.To niso hiše simbol neke situiranosti, to so hiše odrekanj vsega, zgolj za cilj postaviti si prostor pod soncem.In ko dandanes poslušam, ko nek mlečnozobec hiti govoriti kako je nekdo ob taki hiši bogat, skorajda da me mine želja da živim še v tej državi, ob takih licemerjih.

    • baldeagle

      Kar si zapisal v svojem postu, se še danes dogaja na podeželju v USA. To vem, ker sem bil velikokrat na obisku pri prijatelju, katerega starši živijo na podeželju v okolici Knoxville, Tennessee. Ljudje so neverjetno odprti drug do drugega, složni in si veliko medsebojno pomagajo.
      Potem pa se poveselijo ob dobrem domačem bourbon, ki ga tam kuhajo na skoraj vsaki domačiji. Tam sem se ga tudi sam nekajkrat pošteno napil, čeprav načeloma ne pijem alkohola.

  • janez cepec

    ena sama dobrota vaju je, zakonca Bačovnik, use za pridobitu zgublenih ovčk in koštrunov, use za povečanje črede na prihodnih volitvah

    • stajerc5

      Cist tocn tak,se premal!

    • Vrhovni sodnik

      cepec, vsaj iz dobrodelnosti se ne delaj norca.

      • janez cepec

        ne delam se norca, sam resnico povem

        • Rožle

          Maš prou…
          Teb ni za za zamert …k si glih CEPEC

    • baldeagle

      Fuck off asshole!!!

      • janez cepec

        fuck U baldy

      • Hribouc

        Kreteni Udbokučanizma, ujedinite se, da vas vidmo enkrat na kup!
        De vidmo kolk velk kup dreka premoremo na dvorišč.

        • Hribouc

          Pokorno javljam, Hribouc se je zmotu , dragi Eagle-se ti opravičujem!

          Cepec – moj tekst je bil podarjen tebi !
          In še nekaj – kako da nosiš tako sveto ime – a te nič ne gane ?
          Janez je sveto ime! In ne svinjaj z njim naokoli – bo štrafnga!
          Zakaj ne bi bil, recimo : Dragane ali pa Dimitrij ali Volodja…

          • janez cepec

            ma ti si bruka pa sramota za hribuce, tud sam s doma s hribu, pa taki bunkslnov ni tam okol nas. ma kašn svet ime, a se t’ je čist skeglau, al kuga? če je Janez svet ime, poj ga je vaš ljubljeni vodja osrou, ne pa jest, s svojmi dejanji in preroškimi besedami. opravič se hribucam, bumbar

          • Hribouc

            Uredu, cepec, cepcasti, sfrkljani, naj ti bo!
            Predragi, opravičujem se vsem hribucam!
            —————————————————–
            Mi, hribouci pa ostanemo, kjer smo in to na svojih Hribih !

          • janez cepec

            tenk U

    • Olga

      Janša ne bi smel narediti nič! Pa še to bi motilo levaške izdajalce!

    • nevtrino

      In kakšna bi bila na primer dobrodelnost zakoncev Cerar ali pa zakoncev Pahor ?
      Mogoče katerih drugih na prihodnih volitvah, Potočnik, Židan, Fajon,… ?

      • Steiermark

        nevtrino, cmerar in šupak , če bi imela kaj rahločutnosti in dojemanja tragedije, ki jo preživljajo “2. razredni” ljudje, , zakar sta prav onadva kriva, bi lahko priredila “obrodelno preoblačenje majhnih dečkov, v deklice” – njihovi privrženci bi trumoma hrumeli tja ter tudi prispevali, v upanju, da bodo dobili kakšen “cukerček” od teh mladih fantkov! Čisto po titovo!

        • nevtrino

          Moj komentar ste narobe razumeli, kolikor jaz razumem. Moja primerjava je bila nasproti ideji, da se gre le za predvolilne trike desnice …

    • MEFISTO

      Janez cepec, zakaj ne ustanoviš stranke in se podaš na volitve?

      Ti se mi zdiš dopvolj ubrisan za kaj takega.

      Seveda ne, potem bi moral odkriti svojo identiiteto.

      • janez cepec

        tebe uzamem kuj zraven, za neki te mo že ponucal

  • andreas82

    Najlepša je Urška in Melanija !

  • Kučko pod pručko

    Urška med dvema najzaslužnejšima osamosvojiteljema na Dan državnosti, 25. junij 2016 …

    http://shrani.si/f/1C/s5/3TUY5ZUO/dandrzavnosti01.jpg

    Upam, da bo Veleizdajalec videl to in da ga bo fršlok, ker si tako prizadeva, da bi bil on najbolj zaslužen za samostojno Slovenijo!!!

    Foto: Kpp

  • baldeagle

    Janez in Urška, lahko sta ponosna drug na drugega, kakor smo lahko Slovenci ponosni nanju. Oba se trudita po svojih najboljših močeh, za dobrobit Slovenije in Slovencev.

    • Kučko pod pručko

      Še najbolj pa sta nanju lahko ponosna oba njuna sinova!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!