fbpx

Zakonca Janša navdušila s čutom za sočloveka – preberite o dobrodelni Vrtnici, ki ji predseduje Urška Bačovnik Janša

Foto: sta

“Vem, da je Urška zelo žalostna, in jaz tudi, ko prebirava ta pisma, ki prihajajo na Vrtnico. Ljudje izražajo svojo stisko in vidi se, da gre za iskrene besede, za okorno pisavo rokopisov, kjer mamice prosijo za pomoč, predvsem mamice samohranilke za pomoč pri šolanju otrok ali za denar za plačevanje položnic. Tega je v Sloveniji preveč, kar je škoda. Slovenija ima potencial, da bi tudi brez dobrodelnosti v njej lahko poskrbeli za vse,” nam je zaupal Janez Janša. 

V Viteški dvorani gradu Brežice je potekala dobrodelna prireditev, ki sta jo organizirali Dobrodelna ustanova Vrtnica in Ustanova Ivana Cankarja za štipendiranje. Nepozabno vzdušje sta pričarala pianist Diego Licciardi in svetovno znan operni pevec slovenskih korenin iz Argentine Luka Debevec Mayer. Predsednica Ustanove Vrtnica Urška Bačovnik Janša se je vsem zahvalila v imenu tistih, ki jim bosta dobrodelni ustanovi lahko pomagali. “Dogodkov, kot je današnji, je premalo. Prispevki, ki jih Vrtnica podeli, so včasih majhni, a nosijo upanje, da tisti, ki potrebujejo pomoč, niso pozabljeni.”

“Vsaka pomoč tistemu, ki jo resnično potrebuje, zelo veliko pomeni”
“Sredstva iz današnjega koncerta bodo namenjena prosilcem, ki se obrnejo na nas skozi vse leto, tako da jih je več, saj prošnje prihajajo vsakodnevno. Sredstva potem razporedimo. Znesek je morda res za kakšno družino le simboličen, ampak verjetno prinaša tudi neko upanje, da nismo na njih pozabili,” je povedala Urška Bačovnik Janša. “Prošenj je na žalost vsako leto več, res pa je tudi, da vsi lahko vsakodnevno opažamo več družin in posameznikov, ki se težko prebijajo skozi življenje. Vsaka taka zgodba je tragična na svoj način.” Predsednica Ustanove Vrtnica je še dodala, da opaža, da vsaka pomoč, kakršna koli že je, vsakomur, ki jo resnično potrebuje, zelo veliko pomeni. “Solidarnost je tista, ki je osnova za dobro družbo na vseh nivojih – v družini, v medsebojnih odnosih kot tudi mednarodni skupnosti.”

Janša nadvse ponosen na svojo ženo, a žalosten ob stiski ljudi
Koncerta se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je ob prihodu v dvorano požel bučen aplavz. Nam pa je zaupal, da je zelo ponosen na svojo ženo. “Pripravila je lep nagovor in tudi pred tem sodelovala v pripravah na ta izjemen dobrodelno-umetniški dogodek,” je povedal prvak SDS, ki je našel lepe besede tudi za opernega pevca. “Ko sem prvič slišal gospoda Luka Debevca Mayerja v Torontu že pred leti, me je izjemno presenetil njegov opus, njegov glas. Zagotovo je eden daleč najboljših slovenskih pevcev vseh časov in tudi svetovno znan. Prej je postal svetovno znan, kot je postal znan v Sloveniji. Danes smo bili vasi izjemno počaščeni, da je bil on gost in da je s svojim nastopom prispeval k namenu Dobrodelne ustanove Vrtnica, preko katere smo v dveh desetletjih zbrali skupaj ne samo simbolične, ampak pomembne darove za tiste, ki so v največji stiski. Žal pa nikoli ni bilo denarja za vse. Vem, da je Urška zelo žalostna, in jaz tudi, ko prebirava ta pisma, ki prihajajo na Vrtnico. Ljudje izražajo svojo stisko in vidi se, da gre za iskrene besede, za okorno pisavo rokopisov, kjer mamice prosijo za pomoč, predvsem mamice samohranilke za pomoč pri šolanju otrok ali za denar za plačevanje položnic. Tega je v Sloveniji preveč, kar je škoda. Slovenija ima potencial, da bi tudi brez dobrodelnosti v njej lahko poskrbeli za vse. To se ne dogaja in zaradi tega so ustanove, kot je Vrtnica in tudi številne druge, tiste, ki ne blažijo le materialne stiske, ampak so hkrati tudi nekaj, kar ljudem daje upanje. Da niso sami, ko pridejo težave.”

Pravica do izobraževanja je določena v Deklaraciji o človekovih pravicah, a je vsi zaradi pomanjkanja financ ne morejo uveljavljati
Predsednica Ustanove Ivana Cankarja za štipendiranje Romana Tomc pa nam je zaupala, da je ustanova pod njenim okriljem ustanovljena ravno s tem namenom, da pomaga tistim, ki si sami ne morejo privoščiti izobraževanja. “Znanje je zelo pomembno, ne le za razvoj vsakega posameznika, ampak tudi za družbo kot celoto. Že v Deklaraciji o človekovih pravicah piše, da ima vsakdo pravico do izobraževanja. Ampak si vsakdo si te pravice ne more privoščiti, ker nima sredstev, saj izobraževanje tudi stane. Zato so takšne ustanove, kot je Ustanova Ivana Cankarja za štipendiranje, seveda nujno potrebne v naši družbi, da prepoznajo in pomagajo tistim, ki bi radi svoje znanje nadgradili, se izobraževali, izpopolnili s tem sebe in prispevali s svojim znanjem tudi k razvoju družbe.” Dodala je, da imajo neskončno veliko povpraševanja in želja študentov in da je več želja kot možnosti. “Ampak delamo po svojih najboljših močeh, zanašamo se na dobrodelnost in dobra srca naših ljudi in moram reči, da sem vedno znova presenečena, koliko dobrote se najde v ljudeh. Izberemo tiste, ki so po našem mnenju najbolj pomoči potrebni in upamo, da bomo drugo leto lahko pomagali še več študentom in dijakom.”

Koncerta pa se je udeležilo mnogo znanih obrazov iz sveta politike. France Cukjati je povedal: “Pianista nisem poznal od prej, ampak Debevec je pa res znamka! Je čudovit pevec in ga z veseljem poslušam. Ima svoj stil, in sicer on se tako vživi v tisto pesem, da že iz njegovega nastopa človek čuti vsebino. Verjamem, da je zaradi tega tudi zelo iskan v Evropi.”

Prišel je tudi evropski poslanec Milan Zver, ki nam je po koncertu zaupal, da je bil le-ta vrhunski. “Lahko bi rekel, da še niso izumili besede, s katero bi lahko ubesedil vsa čustva, ki jih doživljaš ob petju Luke. Odličen je tudi repertuar, ker je tipično slovenski, ponuja pa tudi argentinski melos. Vidi se, da sta oba jezika zelo mehka in primerna za operne napeve. Kar pa se tiče dejavnosti Ustanove Vrtnica in Ustanove Ivana Cankarja za štipendiranje pa mislim, da je prav, da se odzivamo, glede na to, da je v družbi resnično vedno več stisk, marsikdo tudi ne upa izrazit ali prosit za pomoč. Mislim, da je prav, da vsako leto Slovenska demokratska stranka s svojimi fundacijami pomaga tistim, ki so pomoči najbolj potrebni.”

Da je bil koncert čudovit, se strinja tudi Andrej Vizjak: “Vesel sem, da so se ljudje v takem številu odzvali povabilu. Dobrota je še vedno v slovenskih srcih in to je dobro. Še vedno znamo prisluhniti pomoči potrebnim in v redu je, da smo doživeli tako čudovitega, fantastičnega glasbenika. Sicer nisem ljubitelj operne glasbe, arij in podobno, ampak ta čudovit glas je nadgradil tudi pianist, ki ga je spremljal na klavirju.”

Alenka Jeraj, ki je sicer tudi predsednica Društva Fran Govekar Ig, je povedala, da je bil koncert res izjemen. “Repertoar malce poznam in moram reči, da je res izjemen. Pridejo solze na oči. Tudi dvorana tukaj v Brežicah je zelo akustična in idealna za tovrstne priložnosti. Luka je res naredil izjemen koncert.” Dodala je še, da bo obiskala še koncert Luke Debevca Mayerja v cerkvi, verjetno pri uršulinkah, ker ima tam drugačen program – tudi sakralni. “Kar pa se mi zdi tudi posebno doživetje,” je še povedala Alenka.

Njegovo srce je bilo polno lepih in trajnih čustev
Vidno ganjen nad stoječimi ovacijami pa je bil tudi zvezda večera Luka Debevc Mayer. “Izredna publika, hvaležna, zelo pozorna, na vsak moj in Diegov odziv se je tudi publika odzvala z energijo, navdušenjem, zbranostjo. Težko je še kaj več reči, ko je srce polno lepih in trajnih čustev. Mislim, da ima glasba v svojem bistvu predvsem dobrodelno plat, ker je ravno glasba tako duhovno usmerjena v najbolj globinskem smislu, kjer se dotika srca. Ravno dobrodelnost je to, da se dotakneš srca bližnjega, da se zaveda in je solidaren z bližnjim, da je od srca do srca.”

Pomagate lahko tudi vi
V razprodani dvorani gradu Brežice sta operno petje in klavir odmevala dlje kot ponavadi. A vse z razlogom. Tisti, ki so kupili vstopnice, so namreč naredili nekaj dobrega tako za tiste, ki so pomoči potrebni, kakor tudi zase. Ta koncert je bil namreč prava hrana za dušo. Vaša sredstva pa lahko še vedno donirate na TRR Ustanove Vrtnica na SI56 2420 0900 4212 430 (Ustanova Vrtnica, Trstenjakova 8, Ljubljana). Že simboličen znesek lahko nekomu povrne upanje v ta svet.

Marjanca Scheicher