Zamejski Slovenec o situaciji v Italiji: Ne smemo se gibati prosto, ostajati moramo doma, kolikor je mogoče, gibanje je omejeno na vseh ravneh

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Italija se je zaradi epidemije koronavirusa znašla v karanteni. Sedaj so jim na pomoč priskočili še kitajski zdravstveni delavci in strokovnjaki, ki jim bodo pomagali zajeziti širjenje bolezni. Predstavljamo zgodbo Slovenca Jurija Paljka, urednika tednika Novi glas, ki živi v Italiji tik pred slovensko mejo. Paljk je tudi kritičen do zaprtja meja z Italijo, saj meni, da so zamejski Slovenci od slovenske države še bolj pozabljeni kot so bili prej. Vprašanje glede slovenskih manjšin v bližnji soseščini smo poslali tudi na Ministrstvo za Slovence po svetu in Ministrstvo za zunanje zadeve.

Jurij Paljk je urednik tednika Novi glas, ki živi v Italiji tik pred slovensko mejo v vasi Terzo blizu Ogleja. Službuje v italijanski Gorici in v Trstu. “Ne smemo se gibati prosto, ostajati moramo, kolikor je mogoče, doma, gibanje je omejeno na vseh ravneh, zaprto je vse, razen najbolj nujnih uradov, lekarn, trgovin z jestvinami. To je po novem. V bistvu smo omejeni na dom, ostajati moramo doma, iz hiše lahko gremo samo po najnujneših opravilih, vedno s potrebnim dokumentom, ostati moramo doma,” zaupa s svojo izkušnjo s karanteno v Italiji Jurij Paljk.

V svojem zapisu piše, da v Furlaniji-Julijski krajini živi več kot 100 tisoč ljudi, ki so stari nad 80 let. Prav v tej starostni kategoriji je v Italiji umrlo največ ljudi. “Italijanska vlada se bori s koronavirusom, ima premalo bolniških postelj in staro prebivalstvo, covid-19 pa je morilec predvsem starejših oseb, samo v Furlaniji-Julijski krajini je več kot sto tisoč (sic!) nad osemdeset let starih oseb,” zapiše Jurij Paljk.

Pusta in prazna italijanska Gorica. (Foto: Portalplus)

Okolica Gorice je postala mesto duhov
Jurij Paljk se je znašel v situaciji, ki si je ne želi noben posameznik na svetu. Omejeno gibanje, zaprte meje, v mestih ne vidiš žive duše. “Stanje je nerealno v vsej svoji realnosti, nikjer nobenega avtomobila, v mestu izjemno malo ljudi, po vaseh še manj, zdi se mi, da še psi lajajo manj. Edine, ki srečam, ko parkiram blizu Travnika v Gorici zjutraj, ko grem v uredništvo, so prišleki, imigranti, zvečine Afganistanci, Pakistanci, nekaj jih je najbrž tudi iz Bangladeša, ob osmih morajo namreč oditi iz Karitasove spalnice.”

Gorica izgleda kot mesto duhov. (Foto: Portaplus)

Razočaran nad zaprtjem meje s Slovenijo
V svojem zapisu razumemo stisko posameznika, ki zaradi ujetosti v tuji državi ne more svobodno priti v Slovenijo. Opisuje razmere, da je prej lahko šel v slovensko Novo Gorico, kadar je hotel. “Ja, mene bolijo tisti cementni bloki v Rožni dolini, tudi zato, ker grem običajno na kosilo tja, v bife v Rožno dolino, na slovensko stran, kjer se srečujemo delavci, profesorji s tamkajšnje univerze, ljudje z meje, tudi prišleki zadnje čase, ne samo Slovenci, Italijani in Furlani,” zapiše Paljk.

Stanje v Rožni dolini na mejnem prehodu z Novo Gorico. (Foto: Portalplus)

Izredne razmere terjajo izredne ukrepe
Ob tem se lahko strinjamo ali ne strinjamo z mnenjem Paljka, vendar zaradi žarišča epidemije koronavirusa iz Italije bodo morali tudi slovenski zamejci potrpeti nepriljubljene ukrepe, ki sta jih morala sprejeti italijanska in slovenska stran. Varnost prebivalcev obeh držav je na prvem mestu, ne glede na nazorsko prepričanje posameznika v družbi. Vprašanje glede slovenskih manjšin v bližnji soseščini smo poslali tudi na Ministrstvo za Slovence po svetu in Ministrstvo za zunanje zadeve.

Celoten članek o občutkih in življenju Jurija Paljka v italijanski karanteni zaradi koronavirusa si lahko preberete TUKAJ.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve:

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v stikih z ministri za zunanje zadeve vseh sosednjih držav, s katerimi se sproti obveščajo o razmerah in novih ukrepih, tudi v luči življenja obeh manjšin na obeh straneh meje. Slovenske manjšine so prioriteta zunanje politike RS.

 

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu:

V skladu z varnostnimi protokoli (tako Republike Slovenije, kot sosednjih držav), ni v bližnji prihodnosti predvideno nobeno srečanje z rojaki in slovenskimi organizacijami v Italijanski republiki, ali kateri koli drugi državi. Komunikacija teče po elektronski poti in nemoteno rešujemo vse tekoče zadeve. Srečanja s predstavniki avtohtonih slovenskih manjšin so predvidena, ko se trenutna situacija umiri in bo življenje spet v običajnih tirnicah.

Posebna pomoč Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS), ali Republike Slovenije nasploh, slovenskim manjšinam ni predvidena, saj je to pristojnost in odgovornost države, kjer pripadniki teh slovenskih skupnosti živijo. Vse rojake pozivamo, da se dosledno držijo navodil oblasti držav, kjer prebivajo.

Komunikacija države z organi sosednjih držav ter z našimi diplomatsko-konzularnimi predstavništvi v sosednjih državah sicer prvenstveno poteka preko Ministrstva za zunanje zadeve.

Podatka, koliko je med okuženimi v sosednjih državah Slovencev, nimamo in ga tudi ni mogoče dobiti. Države ne zbirajo podatkov o narodnostni opredelitvi okuženih. Primeri okuženih rojakov, ki so USZS poznani, so le ti, ki so bili medijsko izpostavljeni. Vsem okuženim želimo čim prejšnje okrevanje.

Luka Perš

 • Poštenjakar

  Kwa pa čivka, še predolgo je bila odprta, da so hodili na to stran, virus je k nam prišel iz Italije in naj kar tam ostane

 • Poštenjakar

  Zdaj vidimo kaj je strup za rdeče, žvepleni je poniknu, vsi, ki se boste okužili prvo k Štefki na čaj, pol se rokujte s ponyom in se mu zahvalte za to situacijo…

 • Vrhovni sodnik

  Rožleta sem dal v karanteno, lohk sam kle gor čivka.

 • samsara

  “Ja, mene bolijo tisti cementni bloki v Rožni dolini, tudi zato, ker grem običajno na kosilo tja, v bife v Rožno dolino,…”

  Ej dečko, se je treba potruditi videti širšo sliko. Pa biti pripravljen nekaj potrpeti sa svoje in skupno dobro, če seveda to zmoreš prepoznati. Se iz ‘neprijetnega’ celo kaj naučiti, a to je za večino že ‘naprednejši nivo’.

  • lokec

   Cementni bloki? Reče se betonski. Kako boš naredil blok iz cementa.

   • samsara

    Meni to razlagaš? Sem se poleg navednic potrudil in uporabil poševne črke, da bo čim bolj očitno da gre za citat.

    Ko pa sva že pri tem kaj je beton in kaj cement, ti lahko pojasnim kar kot strokovnjak že precej dolgo vem, da je beton sestavljen iz veziva (cement), agregata (pesek različnih frakcij, odvisno od namena in prereza konstrukcije) in vode.

  • Liberalec

   Iz tega stavka se vidi, kako so pomembni samo osebni interesi; kosilo, druženje. Poleg tega smo virus prinesli iz Italije….?
   V širšem kontekstu pa je moč med vrsticami prebrati tudi skrb za izgubo denarnih sredstev iz “matične države”.

 • yasuo

  ja karma je kurba
  ampak še vedno me preseneča da ima večina ljudi spomin zlate ribice
  ni minilo niti tri mesece od takrat ko so sardine po severni Italiji organizirale množična antisalvini zborovanja in Salvinija zmerjale z rasistom in fašistom ker je zaradi migrantov zahteval zaprtje mej
  Ko so člani lige ob prvih pojavih koronavirusa zahtevali karanteno za kitajske restavracije so bili rasisti
  danes pa ti isti ljudje kričijo kako je svet krivičen ker jih noče imeti pri sebi
  pa bodimo pošteni in povejmo da pri nas ni dosti drugače; 1/3 volilnega telesa ki je izvolila serpentinška je še vedno tu in si tudi mi zaslužimo da nas sosedje dajo v karanteno

  • KAPIBARA

   UUUUUuuuuuu ssssssrrriiiiiiidddddduuuuuu

  • tomven

   Njih bo lastna pamet dala v karanteno, v kolikor jih že ni.. vsaj tiste, ki imajo malo pameti.

 • Ivan Ivanovič

  Ne vem, ali človek ne razume, da je njegovo kosilo v Rožni dolini na dolgi rok bolj ogroženo brez ukrepov kot z ukrepi.

  • Joc 52

   očitno res ne razume; kot bi padel z Marsa – in tak tip je urednik, narobe svet

 • VERRZIFIKATOR

  Šar-čin-čon Krin-kong

  KJE SO MASKE?

  Kje so maske, sosed me sprašuje,
  je pošla, mi pravi, vsa zaloga,
  virus pa, kitajska ta nadloga
  se le širi, nič ne pojenjuje.

  Kje so maske, tiste gledališke,
  vprašam ga nazaj, saj sem začuden,
  biti hočem vseeno še vljuden,
  nočem reči, maskam tem mrliške.

  Šar-čin-čon, ta slavni naš igralec
  jih prodal je namreč na Kitajsko,
  da imajo tam predstavo rajsko,
  cel milijon jih šlo je tja, čez palec.

  Šar-čin-čon tako je pač presodil,
  da nobene več ne potrebuje,
  saj je z masko mu vsak dan le huje,
  vsakomur bi cel kostum posodil.

  Padle namreč maske so docela,
  zdaj vsa mimika na plano pride,
  nov je dan, je konec sanj, saj vzide
  sonce vsak dan prej, ti gromska strela!

  Kje so maske, sosed ne odneha,
  Šar-čin-čon naj svojo mu posodi,
  Saj brez maske laže samcat blodi,
  dokler se kot lutka ne upeha.

  Za vse tiste, za stvari dovzetne
  pa povem, v začetku že napaka
  je bila, ko v gledališču spaka
  je nosila maske marionetne.

  Gledališče to bilo ni pravo,
  lutkovno bilo je in zdaj vemo,
  v javnost da zavoljo lutk ne smemo,
  čakamo na nov dan, torej: zdravo!

 • Slovenka

  Fizični stiki morajo biti omejeni, toda ministrstvo za Slovence po svetu pa bi lahko poskrbelo za kulturni program po spletu ali kaj podobnega. Kultura zelo dvigne moralo v takih primerih in tu se lahko naše ministrstvo izkaže.

 • tomven

  Zanimivo se mi zdi, da nihče več ne piše o tem, kaj se dogaja z drhaljo, ki dere v Evropo. Menda jih ni virus ustavil… upam, da ne gre vse mimo in bo kmalu vse črno in dvakrat žgano okoli nas.

 • Unikatna

  Ljudje res ne razumejo situacije. Kam še lezejo v tujino v tem času? Iz Bosne sploh ne morejo več v Slovenijo, ker jih ne spustijo preko meje…