Zaposleni v trboveljski bolnišnici bodo kazensko odgovarjali za smrt dvojčkov

Fotografija je simbolična (foto: Pixabay)

Januarja je mati v trboveljski bolnišnici rodila mrtva dvojčka. Umrla sta že nekaj dni pred načrtovanim porodom, čeprav naj bi skladno s stroko pri nosečnostih dvojčkov v eni posteljici porod opravili nekaj tednov prej. Sedaj sta starša proti bolnišnici in trem zdravnikom podala kazenske ovadbe. 

Ovadeni so strokovna vodja bolnišnice Ana Medved, predstojnik ginekologije Miroslav Jurca ter zdravnica Maja Merkun. Po navedbah odvetnika staršev Milana Vajdeta so ovadeni zdravniki zavestno in hote odlašali s porodom, zaradi česar sta umrla oba otroka, ogroženo pa je bilo tudi zdravje porodnice.

V Združenju za perinatalno medicino namreč navajajo, da je priporočeno, da se nezapleteno nosečnost z enojajčnimi dvojčki zaključi v 36. ali 37. tednu nosečnosti, pri dvojajčnih pa v 37. ali 38. tednu. Verjetnost za smrt ploda v maternici se namreč po tem času poveča.

Nosečnosti z enojajčnimi dvojčki najbolj rizične
To pa ni pravilo, pač pa le priporočilo kot primer dobre klinične prakse. Raziskav na to temo namreč ni veliko. Priporočeno je, da nosečnost z enojajčnimi dvojčki vodi perinatolog, ki ima izkušnje z vodenjem večplodne nosečnosti, kar v Sloveniji pomeni v kliničnem centru in v sodelovanju z osebnim ginekologom na primarnem nivoju.

Slovenske nosečnice varne
Prav pri enojajčnih dvojčkih pa so tveganja za smrt v maternici ali v prvih sedmih dneh po porodu največja. Vsaka taka nosečnost je zato vodena v skladu s priporočili medicinske stroke, kar vključuje redne preglede z dodatnimi ultrazvočnimi pregledi na dva do tri tedne. Kot dodajajo, so po podatkih v nacionalnem perinatalnem informacijskem sistemu slovenske nosečnice ustrezno vodene.

M. G., STA