fbpx

Zbor za republiko: To so alarmantni posegi

Predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati. (Foto: STA)

Zbor za republiko izraža zaskrbljenost nad nekaterimi incidenti zoper verske ustanove. Pri tem poudarjajo, da so obsojanja vredni tako napadi na župnišča katoliških cerkev kot tudi provokacija na gradbišču ljubljanske džamije. Gre za alarmantne posege v versko svobodo, poudarjajo v zboru. Prav tako obsojajo tudi napade na medijske hiše. 

Zaskrbljenost nad nedavnimi incidenti, ki so povezani z ideološko in versko nestrpnostjo, so izrazili tudi v Zboru za republiko. Kot so zapisali v izjavi za javnost, obsojajo omalovaževanje in skrunitev verskih ustanov. Pri tem so se dotaknili tako nedavnih primerov napadov na župnišča katoliške cerkve kot tudi nedavne provokacije z živalskimi deli na gradbišču ljubljanske džamije.

ZZR ocenjuje te napade kot ”alarmantne posege v individualno in kolektivno versko svobodo, ki jo zagotavljata slovenska ustava in evropska listina o človekovih pravicah. Z njimi smo pred 25 leti utemeljili novo državo,” so zapisali v izjavi za javnost.

Obsojajo tudi napade na medijske hiše
Hkrati v ZZR izražajo svojo zaskrbljenost tudi nad napadi proti svobodi zražanja in svobodi tiska ter nad dejanji, uprejenimi proti kritičnemu mišljenju in medijski pluralnosti, zato obsojajo napade na medijski hiši Reporter in Pop TV. Vse svobodoljubne posameznike in civilna združenja pozivajo k enotnemu nastopu proti takšnim pojavom v slovenski družbi.

M. G.