fbpx

Zdravnik Radan, obtožen šestih umorov, odkorakal na prostosti

Ivan Radan (foto: STA).

Zdravnik Ivan Radan, obtožen šestih umorov iz morilske sle, je na prostosti. Priporni razlogi zanj namreč ne obstajajo več. Sodišče je tako odločilo na podlagi dejstva, da je klinični psiholog Aleš Friedl odstopil od svoje razlage, da ima Radan kompleks večvrednosti in razcepljeno samopodobo.

Zaradi Friedlove poteze je pričakovati, da bo tožilstvo spremenilo tudi obtožnico, saj ta v veliki meri temelji na njegovem izvedenskem mnenju. Aleša Friedla je kot izvedenca postavilo sodišče. V svojem izvedenskem mnenju, na katerem med drugim sloni obtožnica, je zapisal, da ima zdravnik Ivan Radan narcisistično osebnostno motnjo in kompleks večvrednosti, njegova samopodoba pa da je razcepljena na nerealno zunanjo podobo in njegovo notranjost.

Radan naj bi imel “kompleks boga” in določal, kdo bo umrl
Ob tem je zapisal, da so se s pomočjo obrambnega mehanizma Radanovi občutki sovražnosti, destruktivnosti in sadizma pretvarjali v navzven vidno prijaznost in ustrežljivost. Izvedenec je tudi ugotavljal, da ima Radan “kompleks boga” ter da je, ko je končal trpljenje in določil, kdaj bo oseba umrla, dosegel močno vznemirjenje. Prav tako so po Friedlovem mnenju bolniki za Radana predstavljali le pritikline njegovi zdravniški grandiozni vlogi.

Klinična psihologinja podala povsem drugačno psihološko oceno
Od tega mnenja je Fiedl odstopil, potem ko je klinična psihologinja Alenka Sever, ki je psihološko mnenje Radana izdelala za obrambo, podala povsem nasprotno psihološko oceno zdravnika. Dejala je, da Radan nima osebnostne in duševne motnje, njegova narcisoidnost pa da je v mejah normale. V času, ko je sprožil sporni dogodek s kalijem, pa da je bil izgorel in je zato tudi bolj impulzivno reagiral.

Friedlu je očitala, da je pri ustvarjanju izvedeniškega mnenja uporabil napačne in pomanjkljive metode ter pri tem ubral tudi napačen pristop. Izvedenec je priznal, da očitki Severjeve držijo. Sprva je vztrajal pri diagnozi narcisistične osebnostne motnje, a je na koncu od svojega mnenja odstopil.

Umori bolnikov in slikovno snemanje
V sredo je sicer minilo točno leto, odkar so Radanu odvzeli prostost. Pred nekaj tedni ga je sodišče iz pripora izpustilo v hišni pripor, a je v njem ostal manj kot teden dni, saj je tožilstvo uspelo s pritožbo.

Obtožnica Radana poleg šestih umorov svojih bolnikov bremeni tudi osmih kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja. Na svoje ime ter na imena 11 drugih ljudi pa naj bi neupravičeno izdal za 20.000 evrov različnih zdravil. Na svojem prejšnjem delovnem mestu naj bi ponaredil tudi več zdravniških dokumentov, s katerimi je takratnemu šefu dokazoval bolniško odsotnost.

N. K., STA